Glutenfria semlor
Mitt bästa recept på glutenfria semlor utan vetestärkelse eller mix.
Portioner
16st
Portioner
16st
Ingredienser
Deg
Dekoration
Instruktioner
 1. Degspad: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degspadet tills fingerljumt, häll sedan över det i en bunke.
 2. Smula ner jästen och rör ut den i degspadet. Tillsätt sedan kardemumma, socker, salt och psyllium och låt spadet vila i 10 minuter. Det kan vara bra att röra med en handvisp i detta skede för att få jästen och psylliumet att lösa upp sig jämnt innan du fortsätter blanda med hushållsassistenten eller elvispens degkrokar (som blandar långsammare).
 3. Tillsätt äggen i spadet.
 4. Blanda torra ingredienser; potatismjöl, rismjöl, kokosmjöl, bakpulver och guarkärnmjöl i en skål.
 5. Börja köra degen i assistenten, eller för hand, och tillsätt torra ingredienserna. Arbeta degen i ett par minuter tills den är väl blandad. Använder du assistenten kan du behöva stanna ibland för att röra ner degen från skålens kanter.
 6. Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl i detta skedet och arbeta degen litet till.
 7. Strö litet rismjöl över degens yta och platta till den något. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa/svälla i 1 timme på varm plats.
 8. Sätt ugnen på 200 C.
 9. Ta lite rismjöl på händerna och forma 16 bullar av degen (blir 2 små plåtar för mig). Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ingen andra jäsning behövs).
 10. Grädda bullarna 1 plåt i taget ca 12-15 minuter, tills de fått färg. Låt svalna innan du skär toppen av dem och fyller dem med mandelmassa/sylt och vispad grädde.
 11. Förvara i plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa.

0