fbpx
 • DIY,  Inspiration,  Sett på Youtube

  Sett på youtube #2 – Enkla DIY-inredningsprojekt

  Gör det själv - men gör det enkelt för dig

  Inget hyckleri här - jag är för tillfället inte i fysisk form för att påbörja en massa DYI- projekt. Så ni vet. Foglossning och allt det där. MEN; planera går! Och alla de här slöa kvällarna i sängen och soffan - de är trots allt inte "bortkastade" för då planerar jag. Kollar videor, sparar bilder i mappar, lär mig nya saker... och delar med mig av de bästa bitarna till er förstås!

  I dagens "sett på youtube" täntke jag dela med mig av några tutorials på enkla idéer för hemmet - sådant som jag sparat för senare. Gemensamt för dem alla är att de inte kräver en hel arsenal med material och verktyg och de går att fixa på en dag om man är fokuserad. Ser så fram emot att testa dem själv eller i alla fall göra en egen spinoff på dem.

  Enjoy!

  Gör en enkel sänghimmel till barnet 

  Det här tyckte jag var så himla smart! Nytt av gamla saker är ju det bästa. Den här sänghimmeln utgörs alltså av två sidogardiner i sammet som du trär på en järnring ( i detta exempel från en lampskärm) och hänger upp med gardintofsar. Ganska rokoko om du frågar mig!
  Men - jag tänker att just gardintyg kanske inte är det mest lämpliga i det här fallet då det ofta är ganska hårt behandlat med kemikalier för att minska brandrisken osv. Så därför tänkte jag använda ett vanligt lakan istället och sy en enkel kanal uppe som jag kan trä ringen genom. Kräver förstås en symaskin men det är bara raksöm och vanlig tråd som gäller. I can handle that. 

  10 minimalistiska pyssel

  Det här potpurriet av enkla inredningspyssel gjorde mig superinspirerad! Främst blev jag sugen på att göra frostade glas (tips 2) en sådan där lerskål (tips nr 9) och tavlor av album (tips 10). Sen skulle jag också vilja göra en lampskärm med clips (tips nr 3) till pojkens rum senare.
  Äh, ALLT ska jag testa, haha. Ser så fram emot att plocka fram min inre pysseltant under föräldraledigheten. 

  Meditativt ritande - mandala i tusch

  När jag var liten satt jag ofta och ritade samtidigt som jag lyssnade på någon sagokassett. Så rogivande det var. Sen satt jag ofta och ritade liknande mönster på mina skolpapper när jag lyssnade på läraren och många av er kanske satt och klottrade medan ni pratade i telefon. det minns jag att min mamma gjorde i alla fall. Själv är jag en som går och vankar fram och tillbaka och stirrar ut genom fönstret, men det är en annan femma.

  En vuxnare variant av detta metodiska, upprepande ritande från barndomen kunde kanske bli att börja rita mandalas! Otroligt dekorativa och unika mönster som jag gärna skulle pryda mitt kontor med som en påminnelse om mitt skapande. Perfekt att sysselsätta sig med när man lyssnar på en podd.
  I början, när jag övar, kanske jag inte vågar rita med tusch på papper ens utan får hålla mig till blyerts. Men med tiden kanske jag blir så säker på hand att jag vågar måla direkt på en vägg! Det vore ju häftigt. Det man målat själv har ju mycket större mening för en än någon dussintejpning från butiken, eller hur?

  Pimpa lackbordet - klassiskt ikeahack

  Jag har två extra lackbord hemma som jag gärna skulle vilja uppgradrera på något sätt. Det vimlar av tutorials på youtube så det är inte svårt att hitta inspiration för det. Men nu skulle vi ju försöka hålla oss vid simpla projekt som inte kräver en hel snickarbod...  och det är svårare. 

  Jag valde denna video eftersom jag gillar idéen kring att göra ett mosaikbord - men jag tror att det blir för invecklat för mig eftersom jag inte har materialet hemma. Vi får se! 
  Andra tips?
  Idé nr 2 är att kapa bordsbenen kortare, lägga på en bit skumgummi och stansa fast ett tyg för att få trevliga pallar. Kanske till barnrummet? Idé nr 3 skulle vara att pimpa bordet med vinylplast. Simpelt, men effektfullt.

  Gillar du min blogg?

  Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

  Gör som 7 andra, prenumerera du med.

 • DIY

  Gör ditt eget vaniljextrakt

  Fördelar med vaniljextrakt:

  • Smidigt och enkelt att använda
  • Intensivare vaniljsmak
  • Längre lagringstid än vaniljsocker och  vaniljpulver
  • Håller smaken betydligt längre än vaniljpulver, vars smak avdunstar med tiden
  • Drygt! Min stora flaska kommer att räcka till pensionen! (mark my words)
  •  Löser sig direkt i smeten, speciellt bra för frostings och drycker (varm choklad, kaffe…)
  • Det är supergott i drinkar!! Testa med rom, sprite-läsk och jordgubbar.

  Vad är vaniljextrakt?

  ”Vanilla extract” är en ingrediens man ofta ser i amerikanska recept och det är helt enkelt deras ”vanilla of choice” när de bakar.

  Äkta vaniljextrakt är vaniljstänger som fått dra i en blandning av vatten och alkohol; vilket ger en väldigt koncentrerad vaniljsmak. För hemmabruk görs extraktet på enbart alkohol, men det skulle knappast fungera i en mataffär så därför späds köpe-extrakt ut med vatten. Eller, det är i alla fall min teori.

  Ibland kan du även stöta på begreppet vaniljessens, vilket även det är flytande vaniljsmak. Det är dock för det mesta oäkta, alltså gjord av syntetisk vanilj (arom).

  Andra vaniljtyper
  Här i norden har vi länge föredragit att baka med vårt, kära vaniljsocker (socker med varierande mängd äkta vanilj, om ens någon, för att inte glömma vanillin). Men på senare tid har många (även jag) börjat föredra att använda raw vaniljpulver; alltså pulveriserade vaniljstänger, framom tveksamma sockerblandningar. Bra att komma ihåg dock är att även vaniljpulver varierar i kvalitet.

  Apropå vaniljpulver. Det är många som tror att det svarta pulvret de köper består av vaniljstångens innanmäte, alltså det där ”goa” inuti stången som du skrapar ur när du gör exempelvis vaniljpannacotta, men det stämmer inte. Det skulle nog ingen vanlig dödlig ha råd med… Vaniljpulver är rätt och slätt pulveriserade, hela vaniljstänger. Innanmäte och stång och allt, precis som malen kanel.

   

  Så, hur gör man?

  Tja, allt som behövs är två ingredienser. Alkohol och vanilj. Och lite tålamod.
  Jag skaffade mig en fin flaska och tryckte ner några vaniljstänger i den, fyllde på med vodka och lät det hela gotta sig i ett par veckor innan jag började använda det. Jag räknar med att det kommer att stå sig i en hel evighet; alltså till min pension.

  Extraktet förvaras svalt och mörkt i ett skåp, även om det frestar att ha den dekorativa flaskan framme…