fbpx
Dagbok,  Företagande & karriär

Spridda tankar på företagardagen

Regnsmatter på fönstret! Åh, vilken bra dag för spridda tankar och reflektioner och för att mysa inomhus. jag är verkligen en sann ”homebody” – one whose life centers on home. Plötsligt känns mammaledigheten som en riktigt dröm. Jag som igår velat skriva att det är världens stressigaste jobb. Jag antar att båda stämmer.

Men halt!

Skrev jag faktiskt att jag har en baby som inte sover?
Ombytliga är de små liven. Igår sov han ”förmiddagslur” i hisnande 4,5 h (en halv arbetsdag det ju) och idag hoppas jag givetvis på en repris. Jag har redan fått undan så sjukt mycket av sånt som gnagt i bakhuvudet att jag känner mig som en ny människa med massor av möjligheter. Problemet är ju bara att jag aldrig kan veta hur länge han tänker sussa. En halvtimme? En halv dag?

Nåja. Företagardagen är temat.

Så här synapsar just min hjärna, just idag när jag tänker på just mitt företagande.

Jag startade företag 2012 och 7 år senare har jag ännu inte lyckats skaka av mig den huttrande känslan av att jag ännu bara jobbar för att hålla hakan över vattnenytan. Det är en jättetung känsla. Såklart beror det på att jag bytt branscher, investerat i nya projekt och sadlat om flertalet gånger men ändå. Det är visst tufft fast jag alltid ler så käckt och visst är jag jättetrött.

Folk undrar hur jag orkar jobba på söndagar nu som mammaledig och tja. Jag behöver pengarna och renommén så inte kan jag börja känna efter på det sättet? Det är ju en livsstil, inte ett jobb och på ett sjukligt sätt tycker jag ju om det. Jag gillar att skapa min egen arbetsplats.

Vi försöker få ihop det maken och jag så att uppdragen blir gjorda. Företagandet har så många fördelar att de är värt det de jobbiga dagarna. Största delen av intäkterna går ännu till banken mest och så har vi valt att ha det för att bli skuldfria så fort som möjligt. Om jag fortsätter i den här takten kommer det att innebära att senast i slutet av 2021 är jag helt och hållet kreditfri och det betyder HEJDÅ till ekorrhjulet. Så en vacker framtid hägrar nu efter allt slit. Det är det jag tänker på när det är jobbigt.

Klyschigt men sant som de säger.

Snart börjar jag föreläsa igen och kanske blir det också att åka på en arbetsresa om det blir av. Maken och bebbe kommer självklart med och stöttar mig (annars skulle det aldrig gå).

Det är nog så viktigt att ha en förstående familj som tror på en och är stolt över det man åstadkommer. Det är också superviktigt att ha ett WHY.

Mitt why är drömmen om ett bättre liv för mig och min familj. Att kunna finansiera mina drömmar själv och friheten att verkställa dem. Jag bygger något som jag inte kan sätta fingret på. Något som gynnar fler än mig själv. Det är fantastiskt, verkligen. Men inte utan uppoffringar och inte gratis.

Att företagandet är en livsstil är ju inget jag bara säger bara för att det låter bra eller för att rättfärdiga de många arbetstimmarna. Vad jag menar är att det är livet som genomsyrar företagandet – inte tvärtom. Jag påverkas av allt som händer inom mig och runtomkring mig. Det finns inga gränser, bara resultat. Jag klockar inte ut, delar inte upp mig själv i olika roller. Jag jobbar söndagar men jag checkar inte ut som mamma och fru för det. inte ens mig själv får jag en brake från med alla möjliga krämpor etc. Mina andra problem liksom mina andra lyckosamheter påverkar företagandet. Utomstående faktorer påverkar. Saker och ting blir av. Saker och ting blir inte av. Det är komplicerat och tokigt och galet tröttsamt men spännande och kreativt! Jag känner verkligen att jag lever ut mitt liv.

Ett par visdomsord från mig

Kom ihåg – världen är inte skyldig dig något. Om du inte förstår det kommer du inte att lyckas som företagare. Du kommer bara att gå omkring och vara sur och tycka att allt är så orättvist och ”dåligt” ordnat. Det finns gott att klaga om som företagare så är du lagd åt det hållet passar det livet inte dig. Du måste ha orken att pröva igen och igen och igen och igen.

Du måste bli din egen och själv hitta stödet som håller dig flytande. Både personligt, finansiellt och professionellt. Låter det tufft ska du inte bli företagare utan vara nöjd med det fina samhälle vi har med socialt skydd och kollektivavtal och skaffa en anställning.

Slutligen.
Ett filmtips för er med företagardrömmar!

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.