fbpx
Dagbok,  Företagande & karriär

Vänta bara… företagare!

Så här i väntans tider får en ju höra en och annan ”vänta bara…” (sätt in valfri illavarslande information) – kommentar från erfarna föräldrar. Säger inte att jag stör mig supermycket på dessa – men det gav mig hursomhelst idén att skriva en lista med liknande ”välmenande” information till nybakade företagare.

Lite humor, lite allvar.

Här kommer den;

VÄNTA BARA – LISTAN FÖR NYA FÖRETAGARE

 • Vänta bara – det går alltid bra i början. Det är nyhetens behag! Sen börjar det riktiga jobbet. Att överleva.
 • Vänta bara – det är lätt att vara bloggande privatperson. Som företagare har du inte tid och inte samvete heller; kunden på din to do-lista kanske läser din blogg och känner sig nedprioriterad om hen ser dina utläggningar? Det ser också misstänksamt ut om du bloggar för ofta. Har du inga jobb, liksom? Kanske det går dåligt?
 • Vänta bara – när du är företagare slutar du vara plötsligt sjuk, speciellt i krämpor som inte ”syns” och som är tuffa att få läkarintyg för. Som migrän. Det bara löns inte och det finns ingen att klaga åt. Du biter ihop och härdar ut.
  Synliga åkommor som influensa innebär i sin tur för mycket pappersarbete för att vara värt besväret (för att inte nämna uteblivna inkomster). Det skulle vara spysjuka då som kräver längre karens och dessutom en tids karantän hemma.
  Men eftersom du inte har ordnat med företagshälsovård (du tänkte ändå aldrig bli sjuk) så blir tröskeln ändå för hög att uppsöka läkare för ett intyg. Kostsamt blir det också att gå till privat läkare. Går förmodligen jämnt ut med dagpenningen. Orka.
 • Vänta bara – du kan inte bli applåderad hur länge som helst. Någonstans kommer gränsen emot och folk börjar leta fel. Du kommer få så många ”goda råd” av förbipasserande att du spyr i din mun. Fast du ler såklart, och tackar.
 • Vänta bara – när du blir företagare blir du fri men du blir också väldigt ensam.
 • Vänta bara – ingen vill hjälpa en företagare, egentligen. Man kan beundra dig på avstånd men några extra poäng får du inte (om du inte betalar, förstås).
 • Vänta bara – de första som ringer dig när du blir företagare är inte potentiella kunder och samarbetspartners – det är allehanda försäljare. Du har blivit en företagskund.
 • Vänta bara – när du går över från privatperson till företagskund kostar ALLT. Och det kostar MER.
 • Vänta bara – idealismen svalnar nog. När du blir företagare blir du med tiden cynisk, beräknande och misstänksam mot allt och alla. För att inte glömma kapitalist!
 • Vänta bara – en företagare är aldrig arbetslös. I alla fall inte på pappret. Verkligheten är något annat men – då får du skylla dig själv.
 • Vänta bara – det är inte så lätt som det ser ut.

 

 

Håller ni med om någon punkt? Kommer ni på fler exempel? Fortsätt gärna listan i kommentarsfältet.

 

 

kommentarer

 • Kugge

  Haha ja alltså alla samtal i början när det ska säljas det ena och det andra. Håhå! Men i övrigt har jag varit väldigt nöjd med min företagarbana och tycker jag fått hjälp och undvikit att bli cynisk. Däremot gäller det att inse att kostnaderna som företagare ÄR höga och för att fixa dem (och sin egen ekonomi) krävs att en kan ta tillräckligt bra betalt.

  • malinsdriftigheter

   Ja, prissättning och försäljning (bra och dålig) är nog det som hjälper och stjälper mest.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: