fbpx
Malins mat

Nytt recept på glutenfria semlor utan vetestärkelse och glutenfri mix

Jag bakar sällan glutenfria bullar här hemma. det är ärligt talat en ganska otacksam uppgift och av den anledningen går receptutvecklingen inte så mycket framåt på den fronten. Det blir mest bröd hela tiden! Bakar jag bullar blir det oftast mina snabba smörbullar utan jäsning. 

Men då fettisdagen (eller fastlagstisdagen som vi finlandssvenskar kallar det) nu hägrar kom inspirationen till mig och det blev ett nytt, förbättrat recept på glutenfria semlor. I alla fall tycker jag att de blev bra! De håller formen mycket bättre än mina tidigare semlor, som hade en tendens att bli lite platta efter gräddningen, och har en bra smak.

Jag bakade dem i min kenwoodmaskin och använde degkroken – men jag fick stanna och skrapa ned den kladdiga degen från kanterna ofta. Så kanske kunde jag lika gärna ha rört ihop degen för hand…

 

Bilder före och efter gräddning.

Fluffiga och fina!

Bullarna kan kännas lite stumma dag 2, men jag tycker inte att de smakar ”torrt” för det. Är man riktigt rädd för att detta ska hända kunde man kanske dra ner på äggen eller skippa dem helt (men detta har jag inte testat själv så på egen risk).

Ett tips är att inte fylla så många bullar i gången. fyll dem vartefter istället. Dag 2 och 3 då det vankas fika brukar jag ta fram några bullar, köra dem i mikron ca 10 sekunder så att de mjuknar något och känns ”nybakade”. Sen skär jag av hattarna i vanlig ordning och fyller dem direkt före servering. Då är de lika goda som nybakade. Detta gäller ju också för helt vanliga vetebullar, gårdagens är aldrig lika goda som dagens.

Guarkärnmjöl (kostfiber) är något som jag ofta tillsätter i mina degar och det är verkligen toppen för konsistensen. Så lite som 2 tsk räcker. Du äter det säkert flera gånger i veckan utan att du vet om det då det finns som tillsats i allt från glass till matlagningsgrädde. Guarkärnmjöl kan vara lite svårt att på tag på i fysiska affärer, oftast får man beställa via nätet. Men här ska jag komma med ett hett tips! Jag har nämligen förstått att det finns en kostfiberprodukt på apoteket som heter Sunwic och det består av enbart gurarkärnmjöl! Smart va, då kan man ju använda det i bakningen. Det borde vara tämligen lätt att få tag på och dessutom lär det vara superbra för ibs-magar. Så det är ju ingen dålig investering på något sätt ifall du inte bakar så ofta då får du dricka upp det som fiberkur. Det enda man behöver känna till om guarkärnmjöl/fiber är att det inte passar för dem som inte tål baljväxter som soja (guarkärnan är en baljväxt).

För extra snygga semlor – kapa inte av hatten rakt av utan gör två sneda snitt från var sida istället. Spritsa grädden med stjärntyll.

Jag använde laktosfri grädde och den blir aldrig lika glansig när man spritsar… Plus dock för den långa hållbarhetstiden!

Här kommer receptet!

Glutenfria semlor

Mitt bästa recept på glutenfria semlor utan vetestärkelse eller mix.
Måltid Bullar
Kök Nordiskt
Nyckelord Bullar
Portioner 16 st

Ingredienser

Deg

 • 100 g Smör
 • 5 dl mjölk
 • 25 g jäst
 • 0,5 tsk kardemummakärnor stött
 • 2 dl strösocker
 • 0,5 tsk havssalt
 • 2 msk psylliumpulver fiberhusk
 • 2 st ägg
 • 3 dl potatismjöl
 • 2 dl rismjöl risenta
 • 2 dl kokosmjöl risenta
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 tsk guarkärnmjöl eller xantan

Dekoration

 • 1 ägg till pensling
 • 0,5 dl pärlsocker

Instruktioner

 • Degspad: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm degspadet tills fingerljumt, häll sedan över det i en bunke.
 • Smula ner jästen och rör ut den i degspadet. Tillsätt sedan kardemumma, socker, salt och psyllium och låt spadet vila i 10 minuter. Det kan vara bra att röra med en handvisp i detta skede för att få jästen och psylliumet att lösa upp sig jämnt innan du fortsätter blanda med hushållsassistenten eller elvispens degkrokar (som blandar långsammare).
 • Tillsätt äggen i spadet.
 • Blanda torra ingredienser; potatismjöl, rismjöl, kokosmjöl, bakpulver och guarkärnmjöl i en skål.
 • Börja köra degen i assistenten, eller för hand, och tillsätt torra ingredienserna. Arbeta degen i ett par minuter tills den är väl blandad. Använder du assistenten kan du behöva stanna ibland för att röra ner degen från skålens kanter.
 • Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl i detta skedet och arbeta degen litet till.
 • Strö litet rismjöl över degens yta och platta till den något. Täck sedan bunken med plast och låt degen jäsa/svälla i 1 timme på varm plats.
 • Sätt ugnen på 200 C.
 • Ta lite rismjöl på händerna och forma 16 bullar av degen (blir 2 små plåtar för mig). Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (ingen andra jäsning behövs).
 • Grädda bullarna 1 plåt i taget ca 12-15 minuter, tills de fått färg. Låt svalna innan du skär toppen av dem och fyller dem med mandelmassa/sylt och vispad grädde.
 • Förvara i plastpåse i rumstemperatur. Går bra att frysa.

kommentarer

 • Jessika

  Hej! Tror du man kan göra dom ägg o mjölkfri också? Kan man ersätta el lämna bort guarkärnmjöl/xantan?

  • malinsdriftigheter

   Hej, du kan säkert klara dig utan både ägg och guarkärnmjöl och så bakar du på nån ganska fet mjölk, typ kokosmjölk så kan du skippa smöret. Se på degen när den är klar – är den för lös så tillsätt mer mjöl tills den går bra att forma.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.