fbpx
Dagbok,  Frågor och svar,  Graviditet

10 dumma frågor till mina läsare som har barn

På fredagar har jag (en förhållandevis ny) tradition kring att hålla Q&A på mitt instagramkonto. Jag brukar svara på lite allt möjligt och ge råd kring sådant som jag kan. Men idag tänkte jag göra precis tvärtom och ställa MINA (dumma) frågor till ER genom detta blogginlägg.

Veckans tema är ”hjälp en förstföderska” och den hjälplösa är alltså jag.
Jag kunde förstås välja att lista ut allt det här på egen hand (om ett år skrattar jag antagligen själv åt de här funderingarna) men don’t judge okay? Som jag redan skrivit är det de praktiska arrangemangen som jag funderar på mest. Alla abstrakta saker har jag ältat färdigt.

 

Här kommer frågorna!

Svara gärna denna gång här i kommentarsfältet (inte på instagram dm eller facebook), så får jag alla svar på ett ställe.


 1. GRAVIDFOTOGRAFERING – i vilken vecka har ni fotograferat och vilken fotograf (i Vasanejden) skulle ni rekommendera? Jag tar också gärna emot förslag på ställe att fotografera och outfit.
 2. GRATIS ÄR GOTT – Jag har nu sajnat upp mig till både liberoklubben och lastentarvike för att få gratis babyboxar därifrån. Finns det något annat som löns att gå med i här i Finland? Jag kan såklart också tänka mig att köpa startpaket om de är bra och säljs till paketpriser. Tipsa mig!
 3. VAGN-ÅNGESTEN – Jag får panik när jag tänker på hur stor och otymplig en barnvagn är. Tips på vagn som passar bra i stadsmiljö (utan bil)? Jag behöver kunna gå på ärenden, liksom. Men också regelrätta naturpromenader.
  Det här med att välja vagn tycker jag är sjukt jobbigt överlag. Och förvaringen av den. Jag vet inte hur jag ska inkorporera detta i vardagen rent praktiskt. Förvara den i hallen eller i cykelförrådet? Kan den inte lätt bli stulen? Vilka delar ska jag använda när? Måste jag ha två vagnar – en robust vagn för naturpromenader och en liten, snärtig för stadsärenden? Vad är mest praktiskt?
  Jag är uppväxt på landet i hus, jag har ingen aning om hur det är att vara småstadsmamma. Landsbygdsborna säger att det räcker att bära babyn i babyskyddet och sen lägga ner det och babyn i handelsvagnen i butiken när man kommer dit men det skulle ju aldrig gå för mig! Alla råd jag får utgår ifrån att man tar bilen dit man ska, men det gör ju inte jag. jag kör inte bil till mina ärenden, jag promenerar. Och jag kan ju inte kånka babyskyddet flera kilometer.
  Jag syftar inte på veckohandlingar med bil nu (att få vagnen i bilen är mitt minsta problem) utan kanske att  till posten efter paket, till bokföraren och lämna in papper (och vagnen är med överallt). Känns som ingen förstår mina behov, buhu 🙁 .
 4. VATTENFÖRLOSSNING – Jag är lite sugen på detta eftersom det är möjligt på mitt BB för de som kan och vill. Men en praktisk fråga – blir det inte väldigt smutsigt i vattnet? Och blir det inte jobbigt att behöva kliva upp ur badet hela tiden för att gå på toa? Finns ju inget tyngre än att häva sig upp ur ett badkar.
 5. AMMA UTE PÅ SPRÅNG – Okej det här är kanske en riktigt dum fråga. Men när jag läser en mammabloggare som är ute på stan och shoppar (med babyn med) och hon skriver att hon gick och ammade (lite så där tjolavips) – då är min första fråga var detta sker? Jag har ingen aning!
  Vill på riktigt veta vad som är kutym.
 6. SÄKERHET – Måste man verkligen ha en sån där elektronisk platta i sängen som varnar ifall babyn slutar andas? Känns inte bra tycker jag med elektronik i sängen. Och jag är ingen anti-strålnings-fanatiker på det sättet, bara olustig inför för att skaffa onödiga, dyra prylar som gör mer skada än nytta. Har ni haft en sån? Samtidigt vill jag ju inte att mitt barn ska dö i plötslig spädbarnsdöd heller.
 7. BABYVAKT – Hur nojjig behöver man vara här? Vi bor ju bara i en trea så månne jag hör babyn skrika var jag än är? I vilka sammanhang tror ni jag behöver ett alarmsystem/video/ljudupptagning?
 8. SWADDLA? Okej, detta kan vara ett minfält att blogga om men jag gör det bara nu för att stilla min förvirring. Jag har nämligen noterat att så gott som samtliga amerikanska mama-vloggare jag kollar på rekommenderar nya mammor att man ska ”swaddla”, alltså linda babysarna riktigt tajt (som små burritos) i diverse filtar och tyg. Varför?
  Jag förstår det som att det lugnar babyn eftersom de känner sig trygga då. Men jag menar bara för att det lugnar babyn behöver det väl inte vara bra per automatik? Förr i tiden gav man dem ju sprit och DET ÄR JU INTE BRA. Extrem point, men. Jag vet inte vad jag ska tro, faktiskt.
  Detta swaddlande är ju ingenting vi sysslar med i norden vad jag vet (efter hemkomsten alltså). Eller?
  Säger inte att jag ska göra så här själv men undrar varför det är så olika? Har för mig att de gör så i Ryssland också. Känns väldigt gammaldags. Å andra sidan tycker väl övriga världen att vi är knäppa som låter våra barn sova ute på vintern så vad vet jag vad som är rätt eller fel. Förstår bara inte hur någonting så allmängiltigt som barnvård kan vara så olika världen över. Det är förvirrande. Jag måste sluta kolla på youtube.
 9. BABYNS GARDEROB – Hur mycket kläder behöver man i början, egentligen? Vill inte handla för mycket i början, men vill inte ha för litet heller. Hur ofta i snitt behöver man byta kläder på en spädis?
 10. TAKE IT CHILL – Vissa säger man ska köpa så lite som möjligt innan och istället köpa grejer vartefter man behövt nåt. Låter vettigt men ärligt talat – hur mycket orkar man shoppa efter hemkomsten? Jag är rädd att jag ska vara helt utslagen och inte vilja gå någonstans. Är det inte skönast att ha saker färdigt? Antar att min fråga är – hur snabbt återhämtar man sig generellt?

 

Ps. Idag blev jag för första gången hållen och klappad på magen (inte av en söt gumma då – utan halvbekant karl i arbetssammanhang) och herregud vad överrumplad jag blev. Time and place? Visste inte alls hur jag skulle reagera. Gjorde som jag alltid gör – pokerface på, älta det först när jag kommer hem.

Men, hur är det meningen man ska bete sig? Jag har ju ingen plan för dylika situationer så nu måste jag uppenbarligen utveckla en då jag blev illa till mods av det och inte vill det ska hända igen. Maken föreslog vi skulle öva ikväll. Han ska lära mig att rycka ifrån handen på nåt bra sätt eller annan försvarsmanöver.

Kanske man får göra som med barnen, lära sig säga stopp – min kropp?

Men nu känner jag mest att jag aldrig vill visa mig ute med magen synlig igen. 🙁
Hur har ni hanterat detta?

kommentarer

 • Carina

  Oj, min bebis fyller visserligen 23 i år ( ett lejon… hehe) men jag lovar att återkomma med utförliga svar. Du kanske inte har någon nytta av dem, men jag delar med mig ialla fall 😆 Måste ta mig iväg och hälsa på min mamma och efter det packa ner grejer. Vi tömmer nämligen hennes lägenhet. Men jag återkommer!

 • Eva

  Angående amningen vill jag rekommendera babybaby.se där finns det massor av nyttig info om amning överlag, om att amma påsprång, om info för första gångs ammare osv. och så är boken Amning i vardagen av Marit Olanders såå bra att läsa på förhand!! I Finland finns Imetyksen tuki om du vill söka mera amningsinfo på finska och Amningspolin på VCS är jätte bra om man funderar nåt.

  Kläder kommer du att ha/få tillräckligt av 🙂 Bebben växer jättefort först. Om du tar mammalådan klarar du dig bra i början. Man behöver faktiskt inte byta kläder varje dag om de hålls rena 🙂

  Annars så vill jag rekommendera profylax kurs, gravid yoga och och Heidi Hintermeyers kurser i Vasa. Om det blir en nästa gång för mig så skall jag också ha en doula.

  Lycka till!

 • Erica

  Har ju inte barn själv, så kan inte svara på nån av frågorna egentligen, men jag har själv funderat på sista punkten om att bli klappad på magen utan att man gett lov. Det är ju verkligen inte nåt man så gärna vill vara med om, men har tänkt att det kunde vara roligt att ge tillbaka med samma mått, dvs. att klappa den andra parten på magen. Kan ju vara speciellt roligt i sånahär fall där den andra är en ”gubbe” och han blir överrumplad. Då kunde man ju få säga nåt i stil med; ”Oj, du verkar inte gilla att jag klappar dig på magen; jag trodde bara det var så du ville hälsa!” 😉

 • Paulina

  Babyvakt kan nog vara bra ti ha fast ni bor i lägenhet, om ni far nånstans, typ mor/farföräldrar elr vartsomhelst, å babyn ska sova i vagnen så ede no så enkelt att ha babyvakten, speciellt på somrarna då man e så ofta utomhus😃 De e no en sak som vi aldrig sku ha klara oss utan här hos oss 😃

 • Sara

  1. GRAVIDFOTOGRAFERING – ”det rekommenderas” att man ska göra dethär typ i vecka 20-30 innan man blir ”för stor”. Tänk liten nätt kula liksom 😀 men helt ärligt så har du en bra fotograf så går det när som helst. Man kan göra magen ”större” eller ”mindre” men vinklar och perspektiv och allt möjligt. Skulle rekommendera Rebecka Hägert. Har sett många fina av henne på sistone. Outfit så beror ju på din stil tycker jag. Vissa har på sig ”värsta klänningen” men vissa bara någonting helt vanligt. Tänk typ, vad vill du ha fotona till? Ska de hänga på väggen eller bara annars? Isåfall kanske det kan vara bra att tänka på vad man vill titta på, på väggen 😀 hehe. Platsen är ju kanske ganska svår sådär att säga på rak arm. Men någonstans där det är ”lummigt” skog, eller dylikt. Men fotografen har säkert också tips. Är själv inget fan av studiofoton, men det är ju lätt med tanke på väder och årstid.

  2. GRATIS ÄR GOTT – Har tyvärr inga andra tips! Isåfall har jag själv missat dem 😀

  3. VAGN-ÅNGESTEN – Nu riskerar du nog att få lika många olika tips som folk som kommenterar. Dom flesta kommer rekommendera sin egen vagn, eftersom de är nöjda med den och inte känner till något annat 😀 hehe.

  Men here it goes…. eftersom du säger att du inte kommer att packa ihop vagnen så ofta i bilen behöver du ju inte tänka på att den ska bli liten när man fäller ihop den. Men du vill ha en smidig vagn på stan! Oftast går dessa nog hand i hand. Men sätt fokus på smidigtheten isåfall. Att den inte tar för mycket plats (tänk att den ska rymmas i små stads-hissar), viktigt att handtaget går att fälla ner så du kan trycka in dig i en liten hiss överallt, att den har svängbara framhjul (viktigt när man går och handlar osv så att du inte fastnar i ”hörn”). Att den rullar lätt och kan svängas med en hand.

  Vet förstås inte riktigt vad du tänker med naturpromenader? Skogen? Isåfall behöver du en vagn med rejäla räfflade hjul. Kanske låsbara framhjul. Men om det handlar om typ grusväg med inte så stora ”grus”, så räcker det med mera stadshjul.

  Personligen skulle jag försöka hitta en vagn som du kan ha inne i lägenheten. Du kanske vill ha babyn att sova på balkongen? Och dessutom kan den nog lätt själas från cykelförrådet, plus att om det är kallt och vått där så kan den ju lätt börja mögla och det vill man ju inte heller. Om ni har lite space i er hall skulle jag alltså försöka satsa på en ganska smal vagn så den ryms.

  Vi har två vagnar, MEN det är bara för att jag inte orkar packa ner ”stora vagnen” i bilen när vi ska till stan. Det är inte jobbigt men ”lilla vagnen” är så smidig att jag helt enkelt inte orkar. Plus att du får med den överrallt. Jag skulle säga att det beror lite på din ”stora vagn” isåfall. Har du en supersmidig huvudvagn kommer du antagligen inte behöva en stadsvagn.

  Och nej, även om jag bor på ”landet” så skulle jag aldrig i hela mitt liv endast använda babyskyddet. kanske om vi åker till Prisma och handlar, ja. Annars aldrig! Det är ju skittungt att kånka på. Åtminstone får man väl muskler då.

  Och här kommer mitt tips, haha. Har en Emmaljunga Nxt 90F, tycker det är den perfekta vagnen för stad + land. Finns med olika typer av hjul. Om du inte går mycket på typ skumpiga skogsvägar så skulle jag satsa på de hjul som är lite ”mittemellan”, kommer tyvärr inte ihåg vad de heter. Har själv outdoor hjul, men det kanske inte helt är för stadsbehov. Annars skulle jag just nu också spana på en Bugaboo Fox, eftersom den nog är smidigare än Emmaljungan som vi har (har provkört den inomhus hos en vän). Men den är antagligen inte lika bra på skumpiga grusvägar som vår men rullar smdigare inomhus.

  Men beror också förstås mycket på budget. Båda dessa är nog inte så billiga.

  Sista tipset angående vagn: man kollar oftast jättenoga på liggdelen för det är den man använder ”först”. Men den kanske man bara använder i 6-9 månader och så byter man till en sittdel man ska ha i kanske ÅR. Tänkte inte alls på detta själv. Inte för att jag alls är missnöjd, tvärtom, men man hade kanske kunnat ens tänka på hur sittdelen fungerade när man köpte vagn. Hah.

  4. VATTENFÖRLOSSNING – Har ingen annan erfarenhet än att det var grymt skönt att vara i badet under öppningsskedet. Så det rekommenderar åtminstone jag! Men ja, inte världens smidigaste att ta sig i och ur. Men kanske man inte är där jääääättelänge heller? 😀 Vet inte. hehe.

  5. AMMA UTE PÅ SPRÅNG – I början var jag själv så obekväm så jag hittade toaletter eller skötrum att amma på. Senare vågade jag mig på att sätta mig ner på caféer och sånt att amma. Använde en ”amningsponcho” i början då jag absolut inte ville att nån skulle se nåt. Men det var bara bökigt. Numera har jag vant mig så pass mycket att jag inte behöver någon poncho är nog semi-bekväm med det. Brukar inte vara någon som stirrar, men tänker nog på att kanske sitta i något hörn eller nåt. Ingen har dock någonsin kommenterar nåt, varken positivt eller negativt. Vilket förstås är ganska skönt. Har läst om folk som typ ammar i bärsele när man GÅR och handlar. Men detta är nog hardcore tycker jag. Skulle inte gå för mig alls.

  6. SÄKERHET – Vi har en ”smart sock” (Owlet) som gör detsamma som dessa plattor. Är man noijig så är det säkert bra för själen, som för min själ.Hah. Men det är ju inte någonting man måste ha. Av mina vänner och bekanta så tror jag faktiskt att jag kanske är den enda som haft detta.

  7. BABYVAKT – Nåja, ni kanske inte behöver ha detta tycker jag. Inne i lägenheten hör du garanterat, och till och med ifall du vill ha babyn på balkongen kan du ju ha dörren på glänt eller så. Det är ju bara om ni är någonstans bortbjudna eller vad som helst som det kan vara bra att typ kunna ha en sådan om du vill söva babyn någonstans lite längre bort från ljud. Men annars tycker jag det låter onödigt för er. Går ju att skaffa i efterhand om ni ser behov.

  8. SWADDLA? – Jag har aldrigt hört att det varit ”dåligt”, men har inte heller gjort detta själv. Fick aldrig in någon bra teknik heller. Haha. Hon bara sparkade av sig om jag försökte. Dom lindar ju nog in dom på BB har jag för mig. Hade själv baby på barnintensiven så jag vet inte riktigt.

  9. BABYNS GARDEROB – Beror på om du får en spyis eller inte. Spyr babyn inte så behöver du inte byta kläder flera gånger per dag. Men får du en spyis så kanske du måste byta typ 5 gånger per dag. Eller vad vet jag, hade ingen spyis alls. Men vi bytte nog bara 1 gång per dag och ifall det nu skedde någon kakkastrof emellanåt. Har hört ”rekommendtation” att 7 plagg av var sort är bra. Typ 7 bodysar, 7 byxor, etc. Men det beror väl jättemycket på om dom är spyare eller inte. Samt hur ofta man tvättar kläder! Tvättar man bara 1 gång i veckan behöver man säkert fler. Tvättar man oftare kanske det räcker. Hade nog själv mycket mer än 7… Oops. Även om kläderna inte per se blir SMUTSIGA på en spädis, så tycker jag ändå dom blir lite ofräscha. Lite dregel och lite mjölk så jag byter nog ändå kläder varje dag. Skulle inte sätta på kläder 2 dagar i rad på grund av fräschhet. Mjölk börjar ju lukta väldigt sunkigt.

  10. TAKE IT CHILL – Jag är lite tudelad på denna punkt. Köp nu åtminstone så du klarar dig de första veckorna. I kris kan du skicka iväg din man att köpa något om du inte själv vill gå ut. Jag orkade själv inte riktigt gå och shoppa någonting alls de första veckorna, men hade ändå för få bodyn i storlek 50 så jag fick nog åka och handla ändå. Var inte alls så kul. Hade varit trevligare att ha det hemma redan. Skulle inte ha tagit mig ut till stan de första 2 veckorna. Kunde inte sitta i bil, och inte gå så hemskt långt heller. Efter 3 veckor kunde jag sitta på mjuk soffa och dylikt. Och efter typ 2-3 veckor kunde jag också gå korta promenader. Men vissa återhämtar ju sig skitsnabbt, har jag hört! Däremot, skulle jag inte hamstra kläder i storlek 62 och uppåt innan. Det gjorde jag och det var ett misstag för mig. Det tar ändå så många månader innan man kommer upp i de storlekarna och då kanske det är fel säsong, eller allmänt bara opraktiska kläder som man inte ”fattat” innan är opraktiska.

  Nåja…. roman slut 😀 Orkar inte läsa igenom som ber om ursäkt ifall det finns tankeluckor eller stavfel 😛 fråga gärna om någonting lämnar oklart!

  • Sara

   Såg att någon hade kommenterar att man klarar sig på babylådan första tiden. Det tycker däremot inte jag. Många av de kläderna är ju jättestora. Typ 68-74. Det finns bara några få 1-2? bodysar som är i storlek 56 ungefär.

 • Jenni

  Hej och grattis till graviditeten!
  Då jag blev mamma 10 år sedan bodde vi i centrum av vasa i 5vån i ett höghus. Vi hade en vagn som sedan era har tjänat de följande 2 barnen också (brio happy) som var bra i snöslask skogen och i stan. Gick en hel del i stan under mammaledigheten och utan problem. Nuförtiden är väl stan ännu mer utvecklad för att alla (rullstol etc) sk kunna röra sig.

  Amma har jg gjort där jg befinnt mej, ingen aning om det finns någon kutym på det men på café, på en bänk nånstans etc. Finns väl ett barnvårdsrum bredvid Arnolds men vet ej hu de ser ut o sku int orka sitta där en hel amning. Amningen kan ju vara länge spec. Då babyn är liten.

  Vattenförlossning fanns ej ännu då jag senast födde men absolut något värt att testa man kan ju ändra sig om man inte är bekväm. Hormonerna och adrenalinet efter förlossningen vågar jag påstå att tar bort dina funderingar kring hur vattnet ser ut! Och så kliver man rätt snabbt upp ur vattnet då man fött och flyttas till ett förlossning rum med säng.

  På BB i vasa förespråkas hudkontakt mellan baby och förälder så man sadlar inte så mycket men det kan vara bra att lära sig en bra kapalo /swaddel metod för som sagt kan det lugna babyn men du har rätt i Finland är det nog inte så vanligt att ha barnet i kapalo annat än då det ska sova om de e oroligt osv.

  Hemma lär ni ju inte ha beho för baby akt men kanske på resor, då ni är på besök elr nånstans? Men det går ju att handla en då man ser att ett behov uppstår! Eller låna om de e mer sällan! Annan säkerhets manikapär ser jag heller ingen nytta med ifall inte babyn har andningsproblematik el dylikt. En ny mamma kollar ändå till sitt stilla sovande barn stuop i kvarten o en makapär kan bara stressa upp en mer i onödan.

  Vad det kommer till inhandling av saker så kan man köpa några klädesplagg i strlk 56 innan babyn kommer o annat smått men amningsbh o babykläder är roligt att handla då mn vet vem man handlar till o vilken strök brösten är.
  Men babysar växer så snabbt första året så rekommenderar extremt få plagg per strlk. O de flesta köper 62cm kläder i gåva 😉 så man lär få en del grejer o kläder. En nyfödd behöver inte så mycket mer än famn, bröst, sömn och blöjor! Resten hinner man skaffa!

  Men hey, in i stan kn en bärsjal vara bra komplement till vagnen. Finns olika grupper på Fb o så var man kan få tips o man kan träffas ang bärsjalar!

  Ang. Fotografering har jg velat fota i slutet då man ser hur stor magen varit, kul o jämföra graviditeterna efteråt. Vi har fotat i v 37. Man kan ju fota tidigare eller senare beroende på hur man tycker… Anna riska är svenskspråkig och kan sin sak, kan rekommendera henne!

  Lycka till med graviditeten!

 • Linda

  Jag tänkte också slänga in en kommentar då man nu gått och fått lite kunskap inom området sådär snart 10 månader som mamma (en liten rolig inflik här är att Sara Holtkamps Lia och min Isabelle bara är födda med några timmars mellanrum.. vi var på bb samtidigt 😊) jaja.. men svarar nu på dina punkter enligt mitt tycke:

  1. Gravidfotografering gjorde jag då jag var i vecka 37-38 innan det var dags för igångsättning för jag ville ha så stor mage som möjligt på bilderna. Jag tog kameran och stativet och plomsade ut i skogen.. höggravid. Det gick bra & bekvämt för mig att få ta bilderna själv. Vill du bli fotad av någon skulle jag rekommendera Josefin Westin!

  2. Gratis e gott. Satt själv och googlade runt då jag var gravid om det skulle finnas andra gratisboxar än liberoväskan och lastentarvikes box.. men nä. Bokprenumeration finns men de var på finska så.. men både du och din man kan ju registrera sig på libero.fi så får ni ju hämta ut varsin liberoväska från tex. Citymarket.

  3. Vagn. Själv har vi en Emmaljunga duo edge combi med s outdoor chassi tror jag det heter. Ganska stor vagn att packa i bilen men det var den vagn som väst uppfyllde mina/våra önskemål. Emmaljungas vagnar är superbra och det finns ju smalare och nättare modeller också som tex Nx modellerna.. sen tror jag britax vagnarna är mindre också. Finns många vagnar framme vid lastentarvike så far dit och känn på dom. Mini and stuff i haparanda ger bra betjäning!! Angående förvaringen ska den ju såklart förvaras inomhus.. vi har vår i hallen för vi e ju varje dag på vagnpromenad. Liggdelen behövs första typ 9 månaderna å sen sittdelen då bebis växt ur liggdelen. Och ja.. svänghjul framtill behöver du.

  4. Vattenförlossning. Fick för det första inte va i badet under min förlossning pga att jag var gbs positiv. Men jag tror inte att man orkar va i badet fören de sista timmarna. Minns jag rätt så var jag inte ens på wc i slutet av förlossningen men det kom nog både 1 och 2 under förlossningen sen.. så att vattnet blir smutsigt kan jag nog tro. Med både blod, kiss och bajs. Om de inte tömmer en om man har Vattenförlossning förstås.. det vet jag inte.

  5. I början ville jag inte riktit amma så öppet så jag ammade i bilen eller så på skötrum eller i något hörn med ryggen till. Sen har jag inte brytt mig. Då har jag ju en dotter som inte kan koncentrera sig om ja sku amma nån annanstans nu förtiden. Då di e små går det smidigare.

  6. Säkerhet. Nånä.. inte behövs en sån. De kan dessutom falsklarma! Jag tänkte också mycket under graviditeten att jag nog kommer ojja mig mycket över om hon andas eller inte men alltså.. nä.. med ett babybeste i vaggan och en tunn filt över benen bara.. små spädisar rör ju inte på sig och drar täcken över huvudet. Så ja mitt tips e att ha bebis att sova i en vagga eller bedsidecrib eller så i ett babyneste mellan er. Men ett babyneste hursomhelst.

  7.Babyvakt. beror på var du ska ha babyn att sova. Bor ni in i stan i lägenhet så kommer du knappast ha bebis att sova ensam ute medan du är inne. Så då behövs nog inget gråtlarm.. och ingen videokamera i sovrummet heller. Du får en superhörsel och kommer höra minsta lilla grymt från bebisen sen.

  8. Swaddla. Gjorde vi på bb men inte alls sen. Man swaddlar väl för att det känns tryggt för bebisen då det är trångt men hos oss har vi använt babynestet som trygga stället eller bärselen.

  9. Babyns garderob. Det räcker inte med mammalådan kan jag lova. Där finns ändå mer av större storlekar. Man vet ju inte på förhand om ens bebis blir en spyttare eller storbajsare.. men oavsett skulle jag säga att det bog behövs flera bodys, byxor och pyjamas i storlek 50-56. Man kan behöva byta allt från 0-5 gånger per dag med en spädis. Pyjamas kan man å behöva byta mitt i natten så.. Sen beror det ju å på hur myki man vill tvätta. Som sara sa.. 7 av allt så har man nog.

  10. Take it chill. Jag är så glad att jag köpte allt som kan tänkas behövas före bebis kom.. och före vecka 30 hade vi nog allt. Sen skulle jag aldrig ha orkat. Så köp kläder 50-56 några stycken av var plagg och sen en hel del i 62 och 68 för det kommer snabbare än man tror och man orkar inte fa på shopping så fort. Jag åt nog starkare värkmedicin i kanske 2 veckor och efter 3 veckor gick det bättre att sitta och röra sig. Att återhämta sig från en förlossning sägs ju ta lika länke som man varit gravid.. 😁

 • Mk

  Kläder åt babyn enligt årstiden den föds, mest body’s eller pyjamas då spyttet oftast hamnar där 😀 amningsbh, lanolin salva och amningsinlägg, stora bindor är saker bra att ha hemma.

  Angående vagn säger jag bara en sak: britax/brio go! Stor varukorg, blir liten ihopfälld, har svängbara hjul men går att köpa ”fasta” vinterhjul till och GUNGET! den har sån fantastisk fjädring och är inte lika styv som bugaboo och emmaljungas liknande modell = babyn skumpa mindre i vagnen. Vi har hunnit med ca 10 vagnar till våra två barn 😀

  Varmt vatten lindrar oftast vid öppningsskedet, ifall du också vill föda i vatten så är barnmorskorna noga med hygienen och man lägger inte alltid märke till ens kroppsvätskor i det skedet.

  Efter en vanlig förlossning är fiffin ofta svälld och det kan göra jätteont i flera veckor MEN det går om! Efterblödningen håller också i sig flera veckor. Man vet ju aldrig hur en förlossning blir men skönast är det att ha förberett så mycket som möjligt hemma.

  Lycka till!

  PS. Skäms på gubb-fan

 • Rebecka

  Eftersom jag varit mamma i endast 5 dagar kan endast dela med mig om min erfarenhet av vattenförlossning so far.

  Jag gick på wc före jag klev i badet. Drack 2 liter vatten medan jag var i badet, och behövde inte kliva upp en enda gång. Blev uttorkad istället, eftersom man svettas som ett tok i badet.

  Är män känslig för blod mm är vattenförlossning inget att rekommendera, kommer ut en del blod och slem osv redan under öppningsskedet (barnmorskan silar nog bort detta vartefter om du vill). När babyn sedan är ute är vattnet allt annat än genomskinligt. Blev flyttad till förlossningssal direkt babyn va ute och fick föda moderkakan i salen.

  Har nog bara positivt att säga om vattenförlossning. Å bara att fråga ifall du mer specifikt undrar nåt 😊

 • MalinS

  Blev sjukt irriterad efter jag tagit ut lastentarvikes box och det började ringa försäljare. Och förstås vid dom mest opassliga tillfällen med babyn…
  Rekommenderar swaddle. Vi satte alltid nästan Viggo i kapalo på intensiven och fortsatte med det hemma också. Funka superbra med en fleecefilt och medan han var ytte pytte liten så använde vi vanliga bomullstrasor. Vi använde nog andningsalarm men vi hade ju också en pojke som just lärt sig att andas själv. Plus att jag läste nånstans att prematurer löper lite större risk för plötslig spädbarnsdöd. Köpte ett babysense billigt via Facebook loppis.typ 40€ och så värt det för varje minut man fått sömn och kännt sig trygg.

 • Camilla

  Lönar sig att ta bilder i tid, inte lämna det till sista månaden/ månaderna ifall du skulle råka bli väldigt svullen på slutet och dessutom då kläderna ännu sitter bekvämt ( eller du själv känner dig smidig ännu)

  Ang swaddling ( never heard before) men antar att det är det samma som på finska heter kapalointi, så verkar en del babysar faktiskt bli lugna av det. Ingen ny tradition utan tillämpades väldigt mycket förr och blir babyn nöjd av det så är det ju bara att ta nyttan av det. Varmt och tryggt och bra är det ju för en baby som just varit i ett väldigt trångt utrymme. Lite som en kåldolm 🙂 Ibland är såna här gamla metoder faktiskt väldigt bra och behöver inte skuffas undan som gammalt och omodernt. Någon skada gör det ju i alla fall inte.

  Vill du ta newbornbilder sen i ngt skede så funkar det bäst när babyn är 0-2 veckor gammal och inte reagerar så mycket på yttre omständigheter och ännu är van att ligga i ett knyte.

 • Marie

  Det här hade ju varit bloggmaterial för flera veckor för en mammabloggare. Frågor om barnrelaterade ämnen tenderar ju att, eh, intressera folk. Tydligen mig också 🙂

  GRAVIDFOTOGRAFERING – Ingen erfarenhet själv men jag tycker att Michaela Fagerudd tar fina gravidfoton.
  GRATIS ÄR GOTT – Samma som de du hittat. Jag tror också att man fick tester på muminblöjor på deras hemsida.

  VAGN-ÅNGESTEN – Åh, vagnfröjden! En begagnad Bugaboo Buffalo eftersom de inte säljs nya längre eller en Bugaboo Fox. Enda vagnen du behöver. Vi bodde i stan med barn i 2 år och vagnen var vårt enda färdmedel så jag gick ju överallt. Fungerar perfekt att gå med längs stranden, i butiker, in i hissen till posten, på caféer och överallt. Nu bor vi i Replot och använder samma vagn så den funkar nog på leriga grusvägar också 😉 Har stor varukorg under och är smidig att röra sig med. Den kommer med en liggdel som används upp till ca 6 månader och en sittdel. Så kan man också köpa adaptrar för att klicka fast babyskyddet. Det gjorde vi aldrig då vi bodde i stan just eftersom jag gick överallt och om vi for t.ex till prisma så la vi bilstolen i kundvagnen. Förvaringen är ju lite knepig. Man kan enkelt lyfta av liggdelen och bära in den skilt och sedan chassit och beroende på hur ni bor kan det ju gå att förvara hjuldelen i cykelförrådet. Nu är jag ju ett jättedåligt exempel eftersom vår vagn faktiskt blev stulen, men då har jag inte heller hört om någon annan det hänt för..
  Så finns det förstås många andra vagnar som säkert är bra, men svängbara framhjul MÅSTE du ha. Att röra sig på trånga ytor med något annat är omöjligt. Emmaljungas Viking, nxt 90 och Britax smile 2 är väl bland de vanligaste. Och provkör vagnen båda två, det skiljer väl en del i längd mellan er. Men för att summera. En vagn med svängbara hjul.

  AMMA UTE PÅ SPRÅNG – Det finns nog inte riktigt någon kutym utan är helt upp till vad du känner dig bekväm med och om babyn vill ha det tyst runt sig eller inte. Enklast är det på något café. Espresso house har soffor längst in, Loftet är ju lugnt och har skötbord och annars kan man ju välja något hörnbord för lite privacy. Är det riktigt kris och man inte vill köpa kaffe så finns ett gratis skötrum både i Espen och Rewell center, men att amma på wc är inte det mest glamourösa man kan göra.

  SÄKERHET – Vi har inte haft något andningslarm. Om bebisen skulle vara prematur eller ha någon sjukdom kanske jag skulle överväga det och förstås om man som förälder är så orolig att det påverkar ens egen sömn.

  BABYVAKT – Du hör nog bebisen i en trea, men om ni har balkong och du kan ha vagnen ute så är det nog bra med babyvakt. Annars kommer du öppna dörren 14 ggr för att du tror du hörde ett ljud och inte våga gå i duschen 🙂 De första månaderna har våra sovit inne i babynest eller vagnen så det är kanske en grej du inte behöver fixa i förväg.

  SWADDLA? – Med första barnet gjorde vi inte det men nu har jag börjat göra det för vår 4-månaders baby är mycket tryggare när han är inlindad. Han viftar väldigt mycket med händerna och väcker sig själv av det så det är nog lugnande att vara inne i en filt. Jag borde dock beställa en såndär tunn filt som amerikanerna använder för vår baby blir så svettig i de filtar vi har.

  BABYNS GARDEROB –Det svåra är ju att veta hur stor bebisen är och många säger ju att det är onödigt att köpa storlek 50 men vi använde nog 50 i över en månad. De flesta presenterna brukar vara storlek 62 för folk vill köpa små söta saker men vill ändå att de ska passen tid, så köp inte för mycket av den storleken 🙂 Åtminstone 4 pyjamasar är ett tips eftersom de oftast kakkar ner just dem, och välj sådana med dragkedja både uppifrån och nerifrån för att smidigast kunna byta på natten om det behövs.15 knappar är ingen fröjd då. Men kanske minst 4 ombyten av allt överlag. Onepiecar är smidiga då man bara behöver klä på ett plagg. Omlottbodyn i början då det kan kännas läskigt att dra något över huvudet.

  TAKE IT CHILL – Jag gillar att vara förberedd och ha kontroll så skulle nog köpa det mesta före. Om du kan och vill amma så kan det vara svårt att köpa rätt bh-storlek före då man liksom inte riktigt vet hur det blir och bröstpump är ju bra men lite samma där att man inte vet om det behövs. En sitter och bärsele/sjal rekommenderar jag att ha färdigt men din man kan ju förstås också hämta grejer. Som du antagligen hittat i en loppisgrupp och han får plocka upp typ i Veikars 😀
  Återhämtningen är förstås individuell, liksom rent fysiskt hur man orkar gå och så där. De två första veckorna har för mig iaf varit någon slags dimma. När allt fokus är på bebisen och kroppen och jag absolut inte skulle orka ta beslut om något som ska handlas. Du tycker ju om matlagning men att förbereda mat kan ändå vara bra. Läs Bakingbabies blogg om kroppen efter förlossning.

  Och alltså allt löser ju sig och våga lita på er själva att det ni tycker funkar är bra, oavsett vad andra säger. ”Nämen ska han äta/sova nu igen” ”klarar an sig me såde lite kläder” ”kan an faktiskt sitt såde?” JA.

 • Christina

  Om du använder appen preglife så finns det en del rabattkoder att hämta där. T.ex. Till lekmer och babyshop. Jag beställde en skötväska för min en rabattkod t.ex.

  Andningsalarm känns kanske lite onödigt men en babyvakt har vi nog tänkt satsa på. Har just bestämt mig för modell också.

  Kläder ja, mammalådan är bra. Där kommer en mix av kläder i olika storlekar, men mycket är större. Det finns ju beskrivet på fpas hemsida vad lådan innehåller. Jag har köpt de mesta babykläderna second hand. Finns nog bra urval för det mesta. Känns ju inte så farligt on du har en massa bodys och byxor hemma och de bara har kostat 1-2 euro eller t.o.m 50 cent som vissa plagg.

 • Katarina

  Vagn – tycker det råder lite väl mycket vagnhysteri. Jag var så stressad innan första barnet med det! Jag skulle säga det räcker med en. Såndär små vagnar för stadsärenden har jag tyckt mest varit smidigt för längre resor och för att de är så lätta att plocka med i just bilen – vilket ju inte verkade vara ditt problem 😊 de flesta vagnar är ju bra, vissa har en del finesser och andra är klumpiga. Försök hitta en som du gillar, som känns bra att skuffa och som är lätt att få ihop!

  Du behöver inte andningsplatta eller babyvakt. Om du vill ha bebisen ute och sova skulle jag skaffa nån slags monitor, men inomhus hör du nog! Ibland har jag dock min bebis att sova utomhus, bor i ett rätt stort hus och hör honom tom skrika från andra våningen 😎

  Jag har inte riktigt swaddlat men nog lindat in i täcken. Det har lugnat bebisarna i början och de har sovit gott. Efter nån vecka har det inte längre funkat för mina två bebisar, de har sparkat av sej allt och jag har inte velat lindat så hårt. Men när bebisen gallskrikit ibland har jag lindat löst i täcke, hållit hårt i famnen och gungat med honom, det har lugnat 😊

  Mina två bebisar har inte använt sina allra minsta kläder just alls! Hade alldeles för mycket i storlekar upp till 56. De skulle ha kunnat ha samma kläder i flera dagar, men jag böt för att det var roligt att variera 😅 Från strl 62,68 har de börjat dregla mer och sen då de börjat äta riktig mat har det behövts bytas kläder betydligt mer ofta, flera ggr om dagen. Ett litet trick du kan göra med blöjan är att vika blöjkanten på baksidan, så hamnar inte bajset utanför blöjan.

  Amma på språng… Jag vet inte vad som är kutym men jag har ammat i restauranger, cafen, provrum o butiker och på bänkar i köpcenter. Där du är bekväm! Jag brukar fokusera på bebin och inte ens titta omkring mej för att se om nån reagerar!

  Återhämtningen varierar säkert jättemycket. Men bebisen behöver ju egentligen inget annat än värme, mat, blöjor, närhet, någonstans att sova. Det som kändes skönt för mej att ha var zinksalva för röda rumpor, lanolin för sjuka bröstvårtor, febertermometer, tutt, tuttflaska, ersättning för säkerhetsskull (ammade, men kom ändå till användning faktiskt), desinfektionsmedel för händerna. Med första barnet behövde jag pump, amningsskydd av gummi men inte alls med andra barnet. Båda gångerna har jag haft mjölkuppsamlare och sånadär lappar att lägga in i BH:n, men har aldrig behövt dem! Allt sånt går att skaffa om det visar sej behövas! Skulle rekommendera att köpa någon amningsbh innan, men jättesvårt att få storleken rätt så vänta hellre med att köpa fler sen skulle jag säga.

 • Poppelina

  Oj oj, måste bara svara när det kommer sådana relativt aktuella frågor:

  GRAVIDFOTOGRAFERING – Bokade ingen, tog bara egna foton hemma. Tyckte om min gravidmage fram till kanske vecka 35, därefter blev den bara enorm och oftast ”sned” då bebisen försökte räta ut sina ben. 🙂

  GRATIS ÄR GOTT – Vet inget mera än det du har, men rekommenderar varmt att ta mammalådan istället för pengarna. Härliga plagg av god kvalitet och i neutrala färger.

  VAGN-ÅNGESTEN – Om du i huvudsak ska gå med vagnen ska du satsa på en som känns bra att knuffa när du testar i affären, plus att den ska kännas stabil, t.ex. med tanke på trottoarkanter då man måste trycka ner handtaget för att framhjulen ska lyftas över kanten. Mina kriterier var att den skulle vara lättknuffad och ha tillräckligt stora hjul för att klara lite svårare terräng. Det blev en Britax Go Big, mycket nöjd med köpet, men den kostar en hel del och är ganska stor och klumpig om man ska fälla ihop den ofta. Den har stor korg under, ett måste om man vill slippa kånka på handelskassarna separat. Vi skaffade bara den mjuka bärkassen som fästs i sittvagnsdelen som på den här vagnen blir så gott som vågrät. I den ryms bebisen till ca 70 cm, därefter fick hon ”sitta” fastspänd i sittvagnsdelen. Har fungerat hur bra som helst. Rekommenderar bärkassen i och med att den kan tas bort och lyftas in i lägenheten om bebisen sover när man kommer hem. Då behöver man inte köpa den separata liggdelen som man sen rätt snabbt ska förvara någonstans då bebisen vuxit ur den. Regnskydd och myggnät behöver du säkert om du ska ut med vagnen i alla väder. Till Britaxvagnarna kan man förstås sätta alla britaxbabyskydd, denna med adapters som kommer med.

  Vi skaffade också en lättare och smidigare sittvagn för resor, Britax B-motion plus, men den har inte riktigt uppfyllt förväntningarna. Vi skaffade en med bara 3 hjul, vilket gör den instabil om vägen lutar, visst det går bättre om man låser framhjulet, men vem orkar hålla på och låsa och låsa upp det hela tiden? Hade velat ha en gammal hederlig Brio happy, men just då fanns ingen lämplig begagnad att få.

  VATTENFÖRLOSSNING – Tror inte att det finns på ÅUCS, men låter spännande. Jag var inte ens i duschen under öppningsskedet, var för illamående, och så duschade jag hemma innan vi for in till BB, liksom rådgivningstanterna rekommenderat. Vet att de bytte i sängen flertalet gånger under öppningsskede/förlossning, först för att de tog hål på hinnorna och sen pga. allt blod m.m. som förlossningen medför. Pga. svåra smärtor och illamående la jag själv inte alls märke till vad som kom ur mig, så det är inget att stressa över. Barnmorskorna ser allt varje dag på jobbet…

  AMMA UTE PÅ SPRÅNG – De första månaderna är du i stort sett en mjölkmaskin, om allt fungerar förstås och du själv vill. I början är man ”rädd” för att amma offentligt, men sen bryr man sig inte längre. När bebisen är hungrig ska hon/han ha mat. Obs, skaffa engångsamningskupor, det spelar ingen roll vilken bebis det är som gnyr, dina bröst kommer att reagera på allihop och har du bra mjölkproduktion läcker det titt som tätt.

  SÄKERHET – behövs inga tekniska prylar. Du har koll, tro mig!

  BABYVAKT – Vi skaffade ingen babyvakt, men det finns tillfällen då jag gärna skulle ha en. T.ex. kunde jag inte ha flickan att sova ute på balkongen då det blev lite kyligare för jag skulle inte höra henne med dörren stängd. Också bra att ha om bebisen sövs någon annanstans än hemma, precis som många påpekat.

  SWADDLA – Det visar de hur man gör på BB. Det kan vara till stor nytta i början när man inte hittar något annat som fungerar för att lugna bebisen. Det kan bli långa timmar av skrik och funkar det att swaddla så varför inte?!

  BABYNS GARDEROB – Jag hade en riktigt mästarbajsare, fanns inga blöjor som höll mjölkkackan inne så det kunde gå 4-5 bodyn+byxor per dag. Därtill blev det förstås en del mjölkspyor också som inte luktar så värst gott. Det där med 7 av varje låter ok. Sen skulle jag sikta in mig på 56:an och uppåt. Jag hade några små 50:or, men då det kom ut en 54 cm:s klimp var de minsta kläderna helt onödiga. Omlottsbodyn med knappar eller snören rekommenderas i början då det inte är trevligt för någondera att dra något över huvudet. De får gärna ha fickor vid ärmarna som man kan dra över händerna. De små liven klöser sig själva i början och man rekommenderas inte klippa naglarna före vecka 2. Och pyjamasen ska helst vara med dragkedja som kan öppnas i båda ändarna och så att de går över fötterna så länge bebisen inte går själv. Egentligen kommer man ganska långt med pyjamas eller andra onepiece-plagg, lätt att klä på och av!

  TAKE IT CHILL – Återhämtningen är säkert väldigt olika från person till person och beroende på förlossning. Jag sov inget de första fem nätterna så första veckan var jag bara ut kanske 0,5-1 km per dag på vagnpromenad. Ville absolut inte träffa folk. Pappan fixade mat så att det fanns att värma och hjälpte till med rapande och blöjbyten då han kom hem från jobbet. Den första tiden är rätt krävande för en ny mamma och det är en helt ny vardag att komma in i.

  Sen vid två veckor var vi på barnkalas till släktingar så redan då var jag i någorlunda skick. Det tog mig kanske 5 månader innan det var smärtfritt att fara på löplänk, före det gjorde det ont i bukregionen. Tror det tog ett par månader innan promenader var smärtfria också.

  Jag rekommenderar att ni skaffar det nödvändigaste för de första veckorna; blöjor, våtservetter, små handdukar att torka rumpan med efter tvätt, de första kläderna, flera ombyten med sängkläder, nånstans att bada bebisen (om ni inte har någorlunda stort handfat), bepanthen mot röd rumpa/blöjutslag, lanolinolja/kräm mot såriga bröstvårtor, vagn och babyskydd om ni tar bilen hem från BB, vilket jag antar att ni gör.

  Det brukar finnas bra listor i böckerna som man får från rådgivningen och det finns väl en bok som man kan hämta från apoteket också.

  Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: