fbpx
Åsikt,  Dagbok

Lilla snigel akta dig!

Söndag morgon. Drömde inatt att jag spelade ett kortspel som vi tyckte var väldigt roligt att spela när jag var yngre. Frågade min man om han också hade spelat det spelet när han var liten. ”Jo, massor! ” svarade han. Men han kunde inte minnas hur man spelade.
”Men, var det inte ett helt otroligt rasistisk namn på det spelet?” funderar jag. Kung och N-ordet, liksom. Ni kan ju gissa vem som blev förloraren i det spelet (det var inte kungen).

Min man räknar upp några andra spel som han spelat som barn – med minst lika sjuka namn! Tänk, det var inte särskilt länge sedan sånt var OK. Det är ju inte bara ATT vi använde de nedsättande orden utan också hur de spelade roll – som förlorare och fiender. Helt sjukt.

Men, det är ju inte de äldre generationerna som är de störda enligt media. Det är ju vi unga. Jag ska snart komma till det.

Vi skakar båda på huvudet men sätter igång med frukost och börjar vår dag. Han åker och skidar och jag ska börja sätta igång med ett skrivjobb. Men det går inte. Jag sitter i soffan och kan inte skaka av mig min irritation.

Gör misstaget att scrolla igenom nyhetsflödet och läser denna artikel;

Akta dig för att ta för många selfies – du kan bli en narcissist

Dagens förakt mot samtiden är serverad. En av många – och temat tycks beständigt. SOME kommer att förgöra oss. Newsflash: MILJÖFÖRSTÖRING KOMMER ATT FÖRGÖRA OSS!

Vet ni, jag är så himla trött på att läsa sådana här populärpsykologi-artiklar. Så mycket personligt förakt förklätt med ”kulturspaning” och what not. Dessa artiklar är som varm oboy för alla de som tycker att man inte ska ta plats i sociala medier och tro man är något.
Det måste ju vara skadligt att framhäva sig själv med alla dessa selfies, jag visste det! Hu hu. Låt oss skapa lite ängslig konst kring detta, för allt kan man ju göra konst av (men obs, selfies är ju inte konst).

Dessa jante-människor behöver inte mera ved på sin brasa – de behöver gå och ta en selfie och lära sig tycka om sig själva.

Och på tal om etablerat ego; hur bitsk får en skribent vara under yle-flagg egentligen? Tänker på kommentarsfältet. Det kanske upprörde mig allra mest i detta. Det bara bekräftade mina misstankar om att det ligger något mer, något mörkt och geggig, bakom den här artikeln. Som vill ut. Som vill nå MIG rakt i det där motbjudande självförtroendet jag byggt upp under åren. Som spyr på mina selfies.

Selfiekulturen lärde mig uttrycka mig själv. Gjorde det okej. Gjorde det lönsamt, till och med.

 

Varje dag stöter jag på en artikel i media som mer eller mindre insinuerar att den moderna människan är störd eller på gränsen till störd. Är det inte företagandet som gör en till ett litet monster så är det teknikanvändningen, konsumtionen eller min arma hjärna – full av popcorn.

Samtidigt ska vi alla unga drillas i entreprenörskap och lära oss koda och multitaska och NÅ UT (annars finns vi inte). Min fråga är VARFÖR harmlösa selfies är så otroligt laddat och upplevs som ett sådant hot mot samhället? Hela debatten är så skrattretande! Och varför är det så himla fult att vara narcissist? Jag kunde inte bry mig mindre om DU pussar spegeln varje morgon. Det låter nästan lite…eh… hälsosamt.

Är jag den enda som känner att min intelligens blir otroligt nedvärderad av media? Tror medelålders kulturelit verkligen att vi unga är SÅ OTROLIGT enkla och hopplösa? Om något så är vi flexibla, det har vi lärt oss av samhällets krav. Lösningsorienterade. Kvicka.

Milennials är så tacksamma att hacka på. Men ofrånkomligen är det min generation som snart ska vara den drivande, exekutiva massan i världen. Trots vårt rykte att vara självupptagna bratz tror jag nog aldrig att någon generation känt större ansvar (och oro) inför vad som komma skall.

Hur skulle det vara om vi skulle få EN GNUTTA UPPMUNTRAN någon gång?
Låt oss få ta plats i flödet, samhället, i arbetslivet och få lite praktik innan det blir skarpt läge!
Låt oss hållas med våra bloggar och instagrambilder! Det är vår tids coping. Inte konstigt att vi vill fly in i en annan värld (den digitala) med tanke på vilken värld vi ärvt.

Föräldrar och mor-farföräldrar:
Hjälp oss? Innan ni sticker?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.