fbpx
Dagbok,  Företagande & karriär

Hur gick det för min blogg under 2018?

Nu när jag sammanfattat 2018 i livshändelser tänkte jag ta en liten titt på bloggens statistik. Jag älskar att utvärdera, analysera och lägga upp strategier för allt jag gör. Speciellt med min bloggbaby! Det är så givande att följa utvecklingen för något man byggt upp helt själv.

Hemsidan lanserades på våren så jag får inte ut statistik för ett helt år här; men jag får ändå ut tillräckligt med data för att jag ska kunna lägga upp en strategi för 2019.

Trafik

Jag kommer inte att avslöja sidvisningar eller antal besökare eftersom det är en affärshemlighet. Det enda jag känner betyder något för mig resultatmässigt är hur mycket jag tjänar på min blogg, inte hur många klick. Mer om det under ”ekonomi”.

Det som förvånar mig mest är hur stor skillnad pinterest gjort för min statistik. Över 40% av min trafik kommer från pinterest. Av den anledningen kommer jag att satsa mest på det under 2019.

Mina sökmotoroptimeringar har också börjat ge lite resultat, så det ska jag också fortsätta med.

Besökare

Med tanke på att jag bloggar på svenska är det bara naturligt att mest trafik kommer från Sverige (google). Svenskspråkiga i Finland är 290 000 – i Sverige över 10 miljoner (om vi f.j.s utgår ifrån att alla svenskar talar svenska).

Till mina finlandssvenska bloggkollegor vill jag därför hälsa detta; ett säkert tecken på att du gör ett svagt jobb med din SEO är att Sverige inte är högst upp i din statistik.

Mina besökare är i min ålder och äldre. De intresserar sig för hus och hem.

Innehåll

Populäraste recepten:

 1. Glutenfri mjuk kaka med vaniljfyllning
 2. Supergoda och lättbakade glutenfria bullar utan jäsning
 3. Vegansk och glutenfri tårta
 4. Enkelt naturligt glutenfri focaccia
 5. Mitt bästa recept på glutenfri mjuk kaka med kaffesmak

Mest lästa blogginläggen:

 1. Bröllopsfesten
 2. Plötsligt jagar drömmen mig
 3. Jag testar helgkassen från Köttdisken i Malax
 4. Vår vigsel
 5. Maxat med karkki! Vår candybar till bröllopet

Ekonomi

2018 tjänade jag 2600 euro netto på mitt bloggande.
Mina utgifter var ca 100 euro för domänköp, hosting och köp av tema.

Helt okej vinst för en halvsovande blogg!

Under 2019 är min förhoppning att åtminstone fördubbla omsättningen.

 

Strategi för 2019

Byter format till klassisk blogg så att läsaren kan scrolla igenom all text på en gång.
Bloggens layout fokuserar på två huvudteman; dagbok och recept. I dagboken skriver jag personliga texter om mitt liv och under ”recept” landar all mat. På startsidan kan man läsa de senaste inläggen i alla kategorier.

Lansera åtminstone en digital produkt; min e-bok MALINS GLUTENFRIA BRÖD. Graviditeten gjorde det svårt för mig att laga mat i början (gjorde mig så illamående) så därför har arbetet med e-boken gått extra trögt nu. Men senast till våren!

Satsa på pinterest och instagram. På fb delar jag inlägg på sidan MALINS DRIFTIGHETER .

Skulle också vilja damma av bloggens e-postbrev, men det har ingen hög prio.

Innehållsmässigt kommer jag att blogga främst om min graviditet och familjeliv detta år. Men vill också skriva av mig om mina åsikter kring företagande och annat som jag går och tänker på. På matsidan hoppas jag få in mycket mer vardagsmat. Men vi får se!

En fråga till er: 
Hur tror ni min graviditet kommer att påverka den här bloggens utveckling?
Jag känner att jag kommer att behöva hålla en väldigt värdig och smakfull ton på mina inlägg för att det inte ska inverka negativt på matsektionen. Går ju inte att ett inlägg handlar om avföring för att sen följas av ett recept på chokladmousse. Inte för att jag hade tänkt skriva om bajs (så inte min stil) men ni fattar min poäng!

Min strategi för barnets medverkan i bloggen framöver är att hålla det värdigt. Han eller hon ska absolut inte ha någon anledning att stämma mig i 20-årsåldern och hens pappa ska inte heller känna sig obekväm med min blogg (han är mycket privatare än mig).  Jag har sagt åt Jonas att jag inte publicerar något som inte kungafamiljen skulle göra (om de bloggade, haha). Kanske lite överdrivet av mig att säga så, men det är i alla fall en sorts måttstock här i början i alla fall.

Själv vill jag ju gärna involvera mina barn i familjeföretaget på sikt. De ska få vara med redan som små. Vill lära dem entreprenörskap och hur jag jobbar redan. Men man får väl ta ett steg i taget och utvärdera läget vartefter de växer upp.

Happy blogging 2019!

kommentarer

 • déa

  oj vad spännande att så många hittat hit via pinterest, har aldrig egentligen ens tänkt på att det kan användas för marknadsföring! tänker inte att din graviditet kommer påverka bloggen så mycket, eftersom det känns som att den redan är rätt bred, så att inläggen om det kommer smälta in naturligt. tänker även att när jag själv följer bloggar gör jag oftast det för att jag har ett intresse för personen bakom dem och deras liv och skapande / tycker om sättet de skriver och bloggar på, så att själva materialet som de producerar kan förändras rätt radikalt utan att jag kommer sluta följa dem på grund av det 🙂

  • malinsdriftigheter

   Pinterest är ju en stor sökmotor i sig och absolut värt att satsa lite tid på. Kan ta ett tag innan du märker resultat men ett inlägg kan verkligen flyga iväg där om det får fart. Kanske jag kunde skriva ett inlägg om hur jag gör senare.
   Skönt att höra om hur du resonerar kring bloggläsning, jag tänker också som dig! Tack för att du följer mig 😻

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: