fbpx
Dagbok

Sista kurskvällen i att starta eget

Imorgon ska jag föreläsa igen – den sista av fem kvällar i en kurs i att starta eget företag som YA ordnat i Jakobstad nu i oktober/november. Sista temat är försäljning och marknadsföring, mina favoritämnen, vilket jag har klumpat ihop till titeln; lansering av företag. 

Jag jobbar som bäst med att finslipa min presentation nu. Det känns viktigt att den ”sitter” imorgon. Det kan faktiskt bli den sista företagarkurs jag drar på väldigt länge (vem vet vad jag gör nästa år) så därför vill jag ha en bra känsla i magen.

En liten tillbakablick. 6 st grupper har jag varit med och dragit kurs för nu. Helt galet! Vilken crash course i undervisning det varit för mig, och vad mycket jag lärt mig om företagande!
Jag tror också att jag växt litet som person. Det har varit utlämnande och lite småjobbigt att prata om mitt eget företagande men nyttigt för mig att ventilera det och kategorisera allt som hänt. Tänk att jag gått igenom alla de tre vanligaste företagstyperna redan; produktion, handel och tjänsteföretag (för att inte glömma webb och förlagsverksamhet) och kan ge personliga exempel på alla dess utmaningar och möjligheter. Det är en utbildning som ingen skola kan ge.

Jag har alltså fått jobba mot min inre kritiker en hel del, eftersom jag hackar mycket på mig själv för misstag som jag gjort som företagare. Trots att jag VET att man måste fejla framåt och jag givetvis VET att jag gjort en hel del genidrag på resans gång också som jag sällan ger mig själv credd för – ÄNDÅ ifrågasätter jag mig själv hela tiden.

Jag ville gå hem många gånger i början (jag är inte själv så himla trygg som företagare ännu så vem är jag att ge råd?) men jag pushade mig igenom uppdraget trots obehaget och rädslan. Speciellt i början när jag kände mig som ett skämt och var på vippen att dra mig ur – då fick jag koppla på modet.
För det första är det sjukt utlämnande för mig att föreläsa och jag blir helt slut av det energimässigt. Det är inte bra för mig i längden. Jag är faktiskt inte så extrovert som folk tror. Men det har blivit lättare såklart vartefter jag lärt mig mitt material.

För det andra har jag så höga krav på mig också, så det adderar till prestationsångesten. Det är såklart dumt med tanke på att företagande är så brett och svårt att lära ut, det kommer ju med erfarenhet för de flesta och det finns ingen tillräckligt bra handbok som passar alla, men klart att jag vill hjälpa så mycket jag kan redan på kursen.

Nå, allt har sin tid och det bästa av allt är ju att cirkeln har slutits för mig. Jag blev så bekväm under den här tiden som undervisare att jag bestämde mig för att ge företagarkarriären en ny chans. Och det är jag så glad för att jag gjorde!

Men vad ska jag göra av allt material, kunskaper och insikter som jag samlat på mig under det här året?
Hm. Jag får väl börja ta och skriva ner vad jag kommit fram till här på bloggen istället.

Skulle ni vilja läsa det? Typ, korta artiklar om företagande? Hur jag ser på saker och ting. Jag ska våga komma med tips och råd! Våga vara expert på något!
Det blir steg två då, att växa in i rollen som företagarbloggare. Också lite obekvämt, men jag tror det behövs för att ta den här bloggen till nästa nivå.

Lite mera driftigheter. 

kommentarer

 • Anna

  Hej Malin! Det vill jag gärna läsa om! Ser fram emot det! 😃 Du är grym! 🙂 Bra att du lyssnar på vad som ger och tar energi för dig! 🙏

  • malinsdriftigheter

   Tack Anna 😘 ja, man är ju trots allt inte wonder woman (bara lite ibland). Så en får lära sig att känna in vad man tål…

 • Jasmin

  Ja ja ja tack 🙏🏼 Särskilt när tipsen kommer från DIG! Jag har stor respekt till din expertis och kunskap, du får gärna vara hård och brutalt ärligt. Det uppskattas!

  • malinsdriftigheter

   Så glad jag blir! Ska absolut blogga om mina bästa företagartips inom snar framtid. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: