fbpx
Dagbok

20 frågor och svar – en blogglista

En till blogglista!
Bloggutmaningen #30bloggämnen fortsätter med en klassisk ”get to know me-lista” som jag snott från pinterest.
Jag har svårt för att inte svara mega-ärligt på sådana här frågor. Tanken är väl att det ska vara rätt lättsamma svar, men hur kul är nu det att läsa perfekta svar, egentligen?

Nä, tänkte väl det.

Get to know the real me!

 

1. Vilket var ditt favoritämne i skolan?
Historia, musik, gymnastik (så länge vi gjorde aktiviteter som jag gillade). Men när jag tänker på det så hade jag väl inte sådär jättestor entusiasm för något ämne alls, egentligen.

I lågstadiet gillade jag att gå i skolan för den totala upplevelsen, i högstadiet kändes däremot helheten väldigt tråkig (förutom musiktimmarna). Men det hade också mycket med läraren att göra.

Om jag skulle få göra om högstadiet (hemska tanke) skulle jag ha valt mera konstämnen. Det hade varit bra för mig.

2. Din favoritdryck?
Nå, jag tycker om rödvin – men jag nöjer mig med ett glas nu och då. Om vi talar om drinkar så älskar jag syrliga, bäriga drinkar med tranbär och lime.

Jag tycker också om kaffe (på ett förmodligen ohälsosamt sätt), 2-3 muggar om dagen. Har svårt att se mig
själv utan kaffe, faktiskt. På tésidan så dricker jag gärna fruktiga teer, svart eller grönt. Har tyvärr fått en ovilja mot min tidigare favorit rött te. Det är något med jordiga doften som avskräcker mig nuförtiden.
Mjölk dricker jag inte som sådan förutom som varm kakao någon gång, men det är inte ofta.
Saft? Ja, tack. Gärna rabarber eller äppelsaft.

3. Har du en favoritsång just nu?
Promises med Calvin Harris. Man tröttnar aldrig på den? Så skönt gung.

4. Vad skulle du ge (eller har du redan gett) för namn till dina barn?
Tja, jag tänker ganska mycket på det här. Det är en rolig tankehobby och jag gör mentala anteckningar hela tiden. Vill inte säga vilka namn jag tänker på just nu men jag kan avslöja mina kriterier.

För det första måste det vara ett smakfullt, formellt namn som låter bra på en VD och som är gångbart internationellt. Nej, jag skämtar inte! Förstå mig rätt, har absolut inga förväntningar på att jag ska avla fram några toppnamn i näringslivet men det känns viktigt att barnet har ett namn som i alla fall inte motarbetar en sådan ambition. Namnet ska även vara relativt enkelt att uttala både på svenska och finska.
Samtidigt vill jag inte det ska vara ett alltför vanligt namn. Så det är knepigt! Men jag kan i alla fall säga att det blir gamla (kanske lite bortglömda) namn, inga nymodighter. Jag har gått och blivit så konservativ… haha! Men hoppas att ni förstår att tanken är god. Barnet är ju ingen gullig docka utan en egen individ som man har privilegiet att se växa upp. Man måste ju planera för deras vuxna liv också. Namn är ju faktiskt en social markör.

Man kan ju ha ett sött och roligt smeknamn istället som kompensation? Jag tänker på det också.
Jonas tänker mer på vad som låter bra att ropa i skogen. Fniss! Men han är nog också ganska konservativ.

5. Har du varit aktiv inom någon sport?
Jo, jag spelade fotboll flera år. Kände dock att jag var duktigare på innebandy, men det var inget alternativ på orten.
Ganska dumt att jag kämpade med fotbollen, jag var ingen talang på det och dessutom tyckte jag inte om att det var så mycket jämförande och nepotism inblandat.
Det grämer mig ännu att jag aldrig liksom fick till en riktigt bra fotspark på bollen (ganska essentiellt i fotboll) men innebandyklubban tyckte jag att jag kunde hantera smidigt. Vilket får mig att tänka på en sak; om ungarna inte lyckas med en sport tycker jag att de ska få pröva något annat tills de får rätt feeling. Annars blir det ju lätt så att självkänslan vittrar sönder och man fördömer all sport som vuxen. Så tråkigt att mista rörelseglädjen bara för att man ortens idrottsutbud och ideal är för snävt.
Jag var också rätt bra på handboll på gymnastiken. Det hade jag nog spelat om jag växt upp i södra Finland. Tyvärr var det inte heller så populärt i Österbotten. Voi voi.

6. Vilken är din favoritbok?
Oj, kan absolut inte nämna någon favorit! Jag läser mest facklitteratur och det är ju sällan man får en wow-effekt av dem. Snarare ett litet hm, det där ska jag tänka på. Så jag passar på denna! Men ni får gärna tipsa mig om några must reads.

7. Vilken är din favoritfärg?
Oj, det här är ju verkligen en humörsfråga. Men jag säger den där mörka, djupblåa färgen som man kan se på ett stormande hav. Ni vet, med lite grönt i. Den färgen! Den har förmodligen ett namn? Åter igen, borde ha satsat på konst i högstadiet.

8. Vilket är ditt favoritdjur?
Just nu, älg. Den där mulen är tycker jag är så himla sympatisk på något sätt.

Igår när jag och Jonas var ute på kvällsjogg slogs jag av hur ovan jag är att andas in kalluft, vilket jag gnällde litet över. Men det var tidigt på rundan – så jag var ännu vid gott mod. Jag fnissade och sa åt Jonas att ”det hade varit bra att ha en älg-mule nu”. De tog några sekunder innan han fattade vad jag menade men sedan såg han på mig som att jag var den finurligaste lilla personen i hela världen, och log.

Vi hade nämligen zappat oss in på ett naturprogram i helgen där det förklarades att älgarnas mule är till för att värma upp den kyliga utomhusluften före den går ner i kroppen. Som ett smart värmefilter!
Därför är nog också mitt favoritdjur häst, lite av samma anledning. Den där mulen är så gosig när man ger dem en morot! Men det är så mycket jobb med hästar så jag skulle aldrig kunna ha några egna.
I ett annat liv, kanske.

 

9. Vilken är din favoritparfym?
Herregud så svår fråga, jag väljer inte parfym så där medvetet och de flaskor jag fått i present konsumerar jag väldigt långsamt så jag kör med dem utan desto större funderingar. Har superdålig koll på parfymmärken.
Men skulle jag köpa en åt mig själv skulle det bli någon vaniljaktig, ganska söt parfym. inte sliskig! Men fräsch. Absolut inte för blommig och skarp heller, det gillar jag inte. Någon som kan rekommendera ett märke som stämmer in på mina preferenser?

10. Din favorithögtid?
Som skilsmässobarn skyr man alla högtider eftersom det river upp många latenta relationskonflikter (så är det bara) men om jag sätter känslorna åt sidan så är det nog julen. Min man tycker också om julen, speciellt maten, så vi har det bra tillsammans (så länge han inte envisas med så mycket fult sentimentalt julkrafs).

11. På en skala från 1-10 – betygsätt din barndom!
Uff, (bloody pinterest) det här är en fråga som bara en 8-10:a skulle få för sig att ställa. Den här frågan är alltså hur simpel som helst om du placerar dig högt men jättekomplex om du ställer dig lägre.
Jag sätter en 3:a nu med motiveringen att den kunde ha varit mindre ångestfylld och framför allt längre. Samtidigt, om 1 är total misär och 10 överflöd så ligger väl nog min barndom på en ganska stabil sjua. Jag är ju inte så korkad att jag förstår att jag är privilegierad som fått växa upp i Finland.

Jag tror också på att göra det bästa av allt, så jag ser framåt nu. Jag har lagt en bra grund för mitt liv. Känns skönt att bli vuxen och få nytta av sin personliga autonomi. Den är ju rätt dyrköpt ändå, mycket springande in i väggar och halkande på bananskal innan den sitter bekvämt. Herregud, folk lyssnar när man pratar nuförtiden. Så mycket enklare livet blir.

12. Har du rest mycket utanför landet?
Hm, en fråga med amerikansk vinkling. Jag har förstått att det hör till ovanligheterna att resa utanför staterna. Ganska logiskt med tanke på hur himla stort USA är. Men som svar på frågan – nej, inte så mycket. 3 gånger till London och en till Mallorca. Kos och alla Kanarieöarna besökte jag som mindre när jag reste med föräldrarna. Sverige är så nära Vasa så det räknar jag inte med nu.

Men man ska ju ha något att göra i sina 40-80 år också. Det är sjukt mycket tid att resa på. HAR NI TÄNKT PÅ DET?

13. Talar du några främmande språk?
Eh, nope. Engelska, men det är ju knappt ett främmande språk längre i dagens globala tidevarv. Tror att jag svarat på den här frågan förut men språk är inte prio för mig i detta skede av livet.
Det hade varit roligt att kunna, men jag vill inte lägga ner jobbet att lära mig. Starkt förknippat med mitt minimala resande, I’m sure. Men jag beundrar de som kan. Måste kännas häftigt!

14. Har du några syskon?
Tre. Men jag har inte mycket kontakt med dem, det blir mer och mer formellt för varje år som går.

15. Vilken är din favoritbutik?
Herregud vilka tvära kast i den här frågelistan. Känner verkligen att mitt icke normativa liv får kämpa lite extra för att passa in.
När det gäller butiker så känns det som att jag har för lite data för att kunna svara på det. Det finns antagligen massor av butiker ute i världen som jag skulle tokälska om jag bara hade tillgång till dem. Men generellt kan jag svara att jag älskar att titta på inredning, speciellt små detaljer till köket och hemmet.
Min shopping består just nu mest av en jakt på foto-props i outletbutiker och på loppis. Jag omsätter en hel del stuff redan nu eftersom jag alltid behöver nya saker att fotografera. I framtiden skulle jag gärna ha en egen liten gårdsbutik med rekvisita som jag samlat på mig under åren. Men häromdagen ångrade jag mig och tänkte att det nog vore mycket smartare att bara ha en rejäl gårdsloppis varje sommar för att tömma lagret. Det satsar jag på.

16. Mac eller PC?
PC. Har så svårt för principen kring Mac. Mindre möjligheter och mindre utbud men för mer pengar. Vad är logiken med det? Men smidigt och stilfullt, absolut, men det är inte det viktigaste för mig när jag väljer dator.

17. Har du en favoritrestaurang?
Nej, faktiskt inte. Jag cirkulerar mellan alla här i stan!

18. Vad tyckte du om skolan?
Nå, här blir det upprepning. Men jag har alltid gillat att lära mig nya saker och att utvecklas som person. Så det var roligt att få börja skolan tyckte jag!
Det som varit problematiskt för mig var själva formen på undervisningen och människorna i skolan. Allt gick för långsamt framåt för mig och jag var dessutom så himla lillgammal inuti, svårt att njuta då och skaffa vänner. Kändes som att alla hade så bekymmerslösa liv och jag hade alla problem i hela världen (som jag gjorde allt för att dölja). Det stämde såklart inte, många gick omkring och tänkte samma som mig, men det var en jobbig tid hursomhelst.
Ju närmare ”verkligheten” vi kom (vuxenlivet) desto bättre kände jag att jag passade in, eftersom jag alltid varit beredd på att kämpa lite extra. Det var verkligen en chock för många att lämna studielivet, det är ängsligt som fasen i början. Tror inte att alla riktigt kommer över den tröskeln.
Nu vid snart 30 känner jag mig i mitt rätta element. Jag kan vara den som jag blev skapt att vara. Jag studerar det jag behöver, på mitt sätt, och tillämpar det i min karriär. Allt finns ju på internet i dessa dagar. De företagsamma och udda människorna vinner racet. Äntligen!

19. Har du någon favorit-youtuber?
Just nu kollar jag egentligen bara på ida Wargh. Men skulle önska att Underbara Clara vloggade aktivt, det hade varit exakt vad jag önskar av en vlogg just nu.

20. Vilken är din favoritfilm?
Kan absolut inte säga en! Jag är inte den typen som har en favorit som jag bär nära hjärtat och kollar flera gånger om som någon sorts tradition. Men min favoritgenre är känslosamma draman och äventyr, gärna historiska.
Uppskattar också true stories om inspirerande personer.

 

#30bloggämnen

1: Varför jag bloggar
2: 10 saker du förmodligen inte visste om mig
3: Min största förebild
4: En måndagslista
5: Ett snabbt hej
6: Ett vlogginlägg
7: 20 frågor och svar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.