fbpx
Dagbok,  Företagande & karriär

Orkar världen med ännu en självutnämnd coach?

I helgen har jag suttit och funderat på hur jag ska formulera min företagssida här på sajten.

I och med att jag blir ”heltidsföretagare” igen i oktober skulle det ju vara på plats med en uppdatering av vad jag gör och vilka tjänster jag erbjuder. En liten flik uppe i balken bara för de som vill läsa mer och kanske hitta mina kontaktuppgifter. Självklarheter, självklarheter.

Jag har gjort ett utkast på min dator och funderat på olika formuleringar och beskrivningar. Till exempel så överväger jag nu om jag ska använda svenska eller engelska ord och uttryck.
I min mejlsignatur använder jag nu ”creative consultant & content producer”. Det känns gångbart eftersom jag jobbar en hel med pr-byråer och där används engelska benämningar ofta. Jag vill ju smälta in bland dem. Men här på min hemsida känns det aningen löjligt att använda engelska titlar. Så det tror jag att jag ska skippa.

Eller? Nåväl, det blir nog bra bara jag bestämmer mig för en linje.

Det är ju också det där att paketera vad jag gör – som måste göras. Svårt på alla språk, då det jag gör är så spretigt. Men jag ska koka ner det nu. Bestämma mig.

Men så till ämnet nya tjänster.
Det finns en liten tanke i bakhuvudet som jag funderar på att erbjuda som dock känns aningen; (ursäkta min ärlighet) töntigt att skriva ut.

Att börja ”coacha” andra.
Vah.

Ska jag bli en sån?  JAG SOM INTE ENS GILLAR SÅNT!

Det här känns lite förbjudet att skriva. Men, om jag måste höra ännu en coach prata om vikten att sätta upp målsättningar, hur man definierar dem och hur man når dem så skriker jag rätt ut! Folk behöver inte fler verktyg utan mera handlingskraft.
Kanske tillhör jag helt enkelt inte målgruppen och därför låter allt som coacher säger som självklarheter för mig. Inte vet jag. Kanske är jag en arrogant typ bara som tror jag vet allt. Förmodligen båda!

Okej, så varför tänker jag ens i de här banorna själv då? Nå, det är (faktiskt) ganska många som tar kontakt med mig för att de skulle vilja ha mig som bollplank inför företagsstarten, bokprojektet eller sina hemsidor/bloggar och det känns jobbigt att inte kunna ta emot dem på ett bra sätt. Jag vill ju hjälpa dem men jag orkar inte hålla på gratis längre.
Förut satt jag ofta och chattade med folk (pro bono) om kvällarna och var supergenerös! För snäll! Det började gå ut över mig själv och min fritid, så på senare tid har jag hänvisat alla till våga satsa-projektet istället. Där jag åtminstone fått lön för att lyssna och komma med förslag. Och det har funkat rätt bra, men nu jobbar jag ju snart inte där längre – så vad ska jag göra då? Jag måste hänvisa till min egen firma.

Innan någon får upp pulsen – jag är mycket medveten om skillnaden mellan coaching och rådgivning/konsultering och jag har inga planer på att utnämna mig själv till varken life coach, mental tränare eller professionell coach. Ehrm. Speciellt inte med tanke på att jag inte har någon utbildning eller erhållna certifikat inom det (!). Bara livets hårda skola (urk, hatar det uttrycket). Å andra sidan – måste man ha ett diplom på väggen för att jobba som konsult? Nä. men det skadar väl knappast.

Men det var fel av mig att använda ordet coach. Förlåt.
Vad jag tänker på är inte coachning utan en lättsam typ av konsultering – ”sparringsessioner”! Idékläckande, peppande och informativa samtal där de som redan känner till hur jag jobbar och vet vad jag ”kan” har möjlighet att boka mig 1,5 h. Jag har många idéer, många fler än jag behöver. Jag har viss erfarenhet av projektplanering. Jag kan hjälpa och stötta. Berätta hur jag gjorde när jag gick igenom det du nu kanske står inför. Förklara hur man kan tänka och var man kan börja.

Jag tror, att jag nog skulle nog tycka om att ha ett par klienter i månaden som jag sparrar. Det skulle vara givande att hjälpa andra i sådana stunder som jag själv gått igenom, men där jag stod ensam.

Eller kallas det mentoring? Det låter som något pensionerade företagsledare gör gratis. Där är jag inte ännu.
Men, jag tror inte att jag ens skulle behöva definiera exakt ramarna för sessionerna jag tänker på; för de som kontaktar mig tycks nog veta exakt vad de vill ha av mig! Det är allt möjligt smått fix som gäller kreativa projekt. Frågor om rätt konkreta saker, men också helt flummiga förfrågningar. Som att få lite av min positiva energi. Hm… Men det skulle ingå i köpet, tänker jag. Framåtanda är ju inte precis något man kan sälja på burk, men jag kan utstråla den kanske?

Frågan är bara – orkar världen med ännu en life coach (obs, ej legitimerad)?
Eller är världen mätt? Jag själv är ju i alla fall proppmätt på den fronten så jag kan förstå att ni känner så om jag börjar hålla låda!

Jag känner faktiskt ett visst obehag av att ens sätta mig själv i det här facket. Det kunde till och med skada min image på sikt att börja tuta ut att jag tror jag är nån sorts coach utan vettiga grunder.

Njäh. Det får nog bli ett senare mål i livet. Sen när jag är gammal och klok!
Ville bara skriva av mig litet och höra vad ni tycker.

Vad är er åsikt om sånt här? Berätta gärna om era  erfarenheter med diverse coachning, konsultering och mental träning etc. Finns det bättre och sämre? Funkar det eller funkar det inte? Jag har så jättesvårt för sånt här. Det känns som att jag är den enda ibland som inte riktigt fattar grejjen? Alla andra tycks ju vara så inspirerade. Varför är ni det?

Samtidigt är ju jag nån sorts inspiratör också – och det blir ju jättekonstigt. Självhatet alltså! Öj öj.

Personligen har jag gått på sparring en gång och det var rätt bra. Hon hade exakt den kunskapen som jag sökte och erbjöd bara ett bollplank åt mig. Inga känn dig själv-formulär eller andningsövningar.
Sen gjorde jag ju sist och slutligen precis som jag själv ville och tänkte, som vanligt, men det var ändå givande att bolla idén med henne.

En sån skulle jag kunna bli. En konsult, bara. Inget humbug. Bara jag och inga certifikat.
Men en annan dag.

kommentarer

 • Kugge

  Jag tycker det här låter toppen! Som coach ska du ju ändå inte komma med nån färdig lösning för nån annan, utan snarare just sparra och hjälpa den andra att nå sin egen potential (urk, lät ju nog lite äckligt sagt, haha). Men alltså många vill ju ofta bara prata av sig och att du själv har så bred erfarenhet är jättebra – så jag förstår mer än väl att folk kontaktar dig. Dessutom behöver inget vara för evigt, du kan testa hur det känns i praktiken och sen utveckla eller strunta i det. Heja!

  • malinsdriftigheter

   Ja, precis det skulle få vara en sidogrej i företaget som rullar på enligt hur efterfrågan ser ut, ingen stress.

 • Silje

  Älskar sättet du skriver Malin! 🙂 Så down to earth och insiktsfyllt (kan en säga så?). Håller helt med Kugge, låter som en toppenidé!

  • malinsdriftigheter

   Tack Silje, absolut kan du det (menar, jag gillar det!) 🙂 så fin kommentar! *snyft* made my day! Är hemma i flunssa idag och lite ynklig, haha. så tack!

 • Carina

  Du är nog bara för bra Malin! Klart du ska sparra OCH ta betalt om folk frågar dig om råd o hjälp. Utbildade mig till life coach (hehe) för typ 10 år sedan och har varit väldigt allergisk för alla självutnämnda coacher och folks uppfattningar om vad en coach gör. Så fattar nog galoppen i din text ?

  Du har lång erfarenhet och är definitivt expert, sätt i gång o paketera nu bara och sälj dig inte för billigt.

  Hälsar
  Coach Carina

  • malinsdriftigheter

   DU är för bra Carina! Älskar dina uppmuntrande kommentarer! 🙂
   Det svåraste tycker jag är när personer tar kontakt för att bli ens vän när de egentligen kanske är ute efter mina råd (fast gratis då). Svårt att avgöra kanske, men jag märker ju ganska snabbt om någon tycker om mig för den jag är och inte för det jag kan. Inte så lätt att dra gränser då. 🙁
   För den sakens skull kunde det ju vara bra att jag faktiskt styr upp och skapar en verklig tjänst som jag kan hänvisa till. Sen är det ju förstås en fin tanke att jag faktiskt är en expert på ngt och att det är en legitim business för mig att sätta igång med. Ska låta det få mogna lite bara innan jag är redo. Kanske om jag får ihop några case att hänvisa till som jag varit med och stöttat upp, så känns det bättre för mig.

 • Carina

  Det lilla jag följt dig så kan jag lugnt försäkra dig att du är expert, och yttersta beviset är ju att folk tar kontakt med dig, även om det är för att få gratis råd av dig. Sälj ordentligt tycker jag!

  Fnissar fortfarande när jag tänker på vad du skrev om känna sig själv- och andningsövningar – det är ju just sådant som jag älskar! ??

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: