fbpx
Bröllop,  Dagbok

Projekt bröllop – från tanke till handling på tre månader

Idag börjar jag min dokumentation av ”projekt bröllop” som jag kommer att dela upp i ett antal inlägg. Hoppas att ni kommer att tycka att det är intressant! Jag kommer att dela med mig av mina tankar och funderingar och förklara hur vi gjorde allt; ett tema i taget.

Dels tänker jag att serien kan vara intressant för er som går i bröllopstankar och dels är det viktigt för min egen skull att få allt nedskrivet!

Vi börjar med förberedelserna och lite bakgrundsinfo. 

Allt började egentligen på våren när vi bestämde oss för att ”ta nästa steg i vår relation”. Jag hade äntligen funnit lite stabilitet i mitt yrkesliv och landat en heltidstjänst. Framtiden såg ljusare ut än någonsin. Jag ville satsa på oss efter allt slit med karriären och företaget.

Men var ska man börja? I vilken ordning?

Vi resonerade att det allra vettigaste vore att börja med giftermål – och jag ville göra det redan i år. Jonas tvekade inledningsvis men jag övertygade honom med mina planerings-pitchningar. Se – det går nog!

Jag kan vara rätt övertygande när jag vill det. Men jag visste ju att också Jonas ville vad jag ville – men han behövde en knuff framåt. Så är det alltid, med allt. Med facit i hand njöt han ju mest av alla av bröllopet! En helt episk svensexa fick han ju också i början av augusti, vilket han var så värd. Med andra ord, jag har inte dåligt samvete alls för min puschighet. 😉 (obs, innan ni tänker att Jonas är någon toffla – han är den envisaste typen jag känner så don’t fool yourselves).

Men för att gifta sig måste man först förlova sig; eller det måste man självklart inte – men vi ville det! Så bröllopet började där med den första släta guldringen, det första definitiva stora steget.

Ni kanske minns vår porträttsession i maj. Förlovningsfotografierna med egen kamera i en halvdunkel lägenhet, fniss! Men det blev helt okej.
Bilden nedan har jag i en fotoram på jobbet. Ser på den varje dag! <3

Så här i efterhand var det nog det största klivet på hela resan – att förlova oss. Därifrån var steget inte så stort till att gifta sig.

Vi förlovade oss på första maj men berättade inget om våra bröllopsplaner för någon. De flesta tänkte väl nog att vi kommer att gifta oss följande år tidigast. Men vi hade sikte på augusti. 2018.

Det är en hel del familjepolitik invävt i ett bröllop. Man får tänka igenom sin strategi, på båda sidor. I Jonas släkt t.ex hade det inte ordnats med bröllop på tjugo år och vi kände att vi måste gå försiktigt fram med våra planer för att inte skrämma livet ur alla! Dessutom ordnades ett annat bröllop i juli (ett rekordår i släkten m.a.o) och vi tänkte att vi inte ville ”stjäla” allt för mycket uppmärksamhet från dem. Men inbjudningar sände vi nog till slut. Vi gjorde dem själva på guldkartong.

I samma veva bestämde (jag) färgtemat : guld, vit, rosa och grön.

Vi ordnade ingen förlovningsfest men åkte på resa till Mallorca i samband med min semester. I efterhand ser vi den trippen som en kombinerad förlovningsresa/bröllopsresa. Jag gav ett löfte till Jonas om att inte börja planera bröllopet förrän vi kommit hem (oj, vad han var nervös inför allt då). Men jag hade nog dragit upp de övergripande ramarna i mitt huvud redan, så jag hade koll på läget.

Planeringen började på allvar i juni med offertförfrågningar och uppbokningar. Det tog alltså tre månader för oss att gå från idé till verkställande. Lite galet, men vi har gjort många liknande projekt förut. Byggt upp mina företagsidéer; caféet och många varianter av min butik på mycket kort tid. Lågbudget och mycket slit. Det är tufft – men vi har fixat det, alltid!

18.08.18 blev vi man och hustru!

Konceptet

Vårt bröllop blev utan vidare en äkta M&J-produktion – och det är jag så stolt över. Det kändes originellt och verkligen anpassat efter omständigheterna och en liten budget. Genom alla kompromisser och justeringar landade vi i ett ganska intressant, men trevligt koncept. Ett kalasbröllop!

Vi ville ordna en fest som höll högsta möjliga kvalitet trots den uteblivna och sedvanliga kvällsfesten. Jag nojjade verkligen innan över att gästerna skulle tycka att det var konstigt att sluta ett bröllop kl 20…. Men alla ingredienser för en riktigt bra fest fanns ju där trots allt (förutom själva natt-dans-krökande-delen då) och jag tycker att vi bevisade att det gick att ordna ett riktigt trevligt bröllop så här också (men mer om festen i ett senare inlägg).

Vi skippade:
Fancy dinner
Restaurang
Orkester
Toastmasters
Sen fest (och nattmat)
Hotellövernattning

Och satsade på:
Tidig vigsel (kl 13)
Bygdegården i Jonas hemby
Bjudning mellan kl 14-20
Plockmat med kall buffé och hemlagat
Öppen scen och spontant program
Musik från spotify
Barnvänligt upplägg
DIY – pynt (Jonas har nog inte pysslat så mycket sedan lågstadiet)
Brudparet som värdar för festen (inga konstigheter, hehe)
Privat supé (bara jag & J) på restaurang efter festen

Bilderna nedan knäppte jag på fredagen, kvällen innan bröllopet.
Vi började dagen med att packa bilen full med alla saker vi hade samlat ihop i lägenheten, spriten och allt möjligt annat, och körde iväg till Nyby.

Jag och J dukade nästan allt själva på förmiddagen. Obs, vårt eget val. Det tog såklart jättelänge eftersom vi är sådana förbannade perfektionister båda två. Själv står jag knappt ut med ett tumavtryck och vill putsa allt. Besticken ska vara exakt raka och lika mycket ifrån bordskanten. Värdigheten! Den sitter där, i detaljerna. 😀
Även om jag är noggrann så är jag också mycket snabb och arbetar effektivt. Men jag blev konstant avbruten under dagen så jag fick inte arbeta så som jag sett framför mig. Det var ju allt möjligt som jag behövde ta ställning till hela tiden.
”Du får bara tåla att alla rycker i dig Malin – du som är boss” påminde Jonas.
Till slut fick jag ge upp och delegera resterande dukning åt svägerskan Anna som kom på eftermiddagen, annars hade jag aldrig hunnit med mina köksbestyr.

Det kändes viktigt för mig att dukningen skulle upplevas någorlunda elegant trots pappersdukarna (den billigaste sorten, såklart). Tack och lov hade bygdegården eget porslin som ingick i hyran och det var verkligen ett stort plus. Det hade varit under min värdighet med engångskärl (och usch så jobbigt det hade varit att kånka porslin från något annat ställe).

Jonas perfektionism däremot sitter i funktionaliteten. Han ska provsitta stolarna och kolla att det är bra avstånd mellan borden.

Jag nöjer mig med ögonmått, Jonas tar till måttband.
Jag jobbar sammanbitet och fokuserat, Jonas tänker högt och vill gärna att jag tänker MED honom (oh lord). 😀
Men i noggrannheten och i kvaliteten förenas vi, även om vi har olika strategier för att nå dit.

Att lägga ut dukarna tog ändå mest tid då det var en hel del vikande av kanter, klippande och tejpande. Om vi inte hade gjort det hade dukarna inte varit raka och dessutom hade de rivits sönder när folk satte sig.

Vi hade också dukat ”med ordning ”med noggrant uttänkt bordsplacering. Lite toppstyrt kanske, men efteråt kände jag mig riktigt nöjd med hur vi arrangerat gästerna. Säkert blev det aningen stelt i början för gästerna när de anlände till bröllopet – men det var för allas bästa. Ni ska veta hur varm i hjärtat (och lättad) jag blev av att se mina intentioner med placeringarna förverkligas under kvällen. Gäster som absolut inte kände varandra från tidigare såg jag sitta djupt försjunkna i samtal och på ”kompisbordet” var stämningen hög. Jag visste väl att de skulle passa bra ihop (med litet inledande tvång).

Brudparets bord.

Mot kvällen kom min moster med familj och hjälpte oss med det sista. Då var vi redan helt slutkörda så ett stort tack Gitte! Det hade verkligen varit megajobbigt att behöva rada allt porslin till buffén själva på kvällen.

Jag hade ju inte räknat med all problemlösning vi skulle behöva göra (tekniska problem, inga konjakskupor, diverse bortglömda saker) och hur mycket tid som skulle gå till sånt. Men allt ordnade sig som tur!

Jonas, med moraliskt stöd från sin pappa, hade fixat björkris vid ingången redan på torsdagen. Jag hade pysslat ihop en ”välkommen-skylt” som skulle hänga i mitten av porten – men den idén fick vi skippa på grund av blåsten.

Välkommen-skylten åkte upp i farstun istället.

Bröllopsprogrammet hade jag själv designat och låtit trycka upp på ett tryckeri.

En a4 – vikt  i tre delar som en broschyr.

Här kan ni se hela layouten! Tryck på bilden där det står ”1 of 2” för att se baksidan.

M&J Bröllopsprogram av Malin Båtmästar

Vi hade pysslat en hel del själva. Egentligen allt ”pynt” och banderoller – bland annat dessa vägskyltar!
När vi äntligen var klara vid bygdegården (sent på kvällen) och alla hade åkt hem sände Anna ett mess till Jonas; ”kom ihåg skyltarna!” Shit, de som vi haft så mycket jobb med tänkte vi ju nästan glömma bort!

På vägen hem stannade vi vid olika platser i byn och hamrade ned skyltarna. Eller; Jonas gjorde det. I regnet.

Jag hade vid det här laget totalt checkat ut i huvudet och nickade uppmuntrande bara från bilen. Jonas var lite sur över att han inte fick ögonkontakt med mig. Han vill ju veta om jag tyckte det såg bra ut?! Men jag orkade inte vara ansvarig projektledare då mera och började surfa på telefon istället. Det är ju inte för att jag vill vara boss som jag är det, jag gör ju det eftersom tjänsten är ledig.

Väl framme i Vasa köpte vi take away- burgare och väl hemma började jag varva ner och fixa det sista på min to do lista – att lacka naglarna.

I nästa avsnitt ska jag skriva om min styling.

kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: