fbpx
Företagande & karriär

Våga vara bra på något!

I jakt på inspiration till höstens starta eget-kurser gick jag till biblioteket och plockade på mig några böcker. De har alla några år på nacken men, inte är man ju kräsen. Klokskap blir väl aldrig daterad?
Jag lånade allt möjligt faktiskt, läroböcker, populärpsykologi och till och med självhjälpsböcker.
En sådan bok som fångade mitt intresse var ”Från Idé till Succé” av Andreas Carlsson (låtskrivaren som för mig är mest känd från svenska Idol-juryn på TV). Perfekt food for thougt inför mina kurser.

Jag är ju alltid lite skeptisk till liknande böcker (har man läst en har man läst alla) men den var alltså riktigt bra! Jag har ju en tendens att falla för sådana här typer av texter mot min vilja. Det är väldigt stimulerande och uppmuntrande att läsa texter skrivna av andra driftiga människor (det är rätt ensamt i mitt huvud ibland) och boken gav mig en riktig ego-boost. Lite jobbigt dock att man måste gå till bibban för att få gehör för sin företagarläggning. Men det är kanske lika bra. Å andra sidan skulle jag nog finna böcker där som bekräftar att jag är lite sjuk i huvu också, om jag ville det.

Den del av boken som fångade mitt intresse mest var kapitel 5: Kunskapen om dina egna begåvningar. Nedan följer några lösryckta citat som handlar om att hitta, förvalta och utveckla sin talang.

Om att alla har talang:

”Att hitta och utnyttja sin talang är att utnyttja potentialen i sina resurser, och på så sätt nå en högre kunskap om det vi skulle kunna kalla våra genetiska fördelar – det fördelar som kommer gratis.

”Oftast är det faktiskt din fallenhet inom ett specifikt område som tar dig längst i livet trots att du kanske har jobbat som en vettvilling på dina mindre fördelaktigare sidor.”

”Kom ihåg att de inte finns några människor som är helt talanglösa, alla har en fallenhet för något. Ibland är det bara så att talangen kommer så naturligt att den kan vara svår att upptäcka.”

Om att inte söka en specifik talang – utan en mix av generella begåvningar:

”Det sägs att vi alla har mellan fyra till sex kärntalanger som vi använder för att få saker gjorda. Det kan vara fysiska förutsättningar, ambition, sociala färdigheter, disciplin etc.
De är mer generella än specifika, men lyckas man få dem att samverka kan man skapa ett framgångsmönster, vilket egentligen är ett sätt att organisera dina talanger i en viss ordning för att uppnå dina mål. Du kan ha en utåtriktad sida, en sida för affärer, en organisatorisk sida och genom att kombinera dessa kan du nå framgång.”

Om varför det är så viktigt att lyfta upp sin begåvning:

”Vi faschineras av talang, vi ser upp till folk som sätter den i bruk, men vi är ändå extremt försiktiga med att lyfta fram den hos oss själva. Vi gör ofta misstaget att göra livsval som inte är kopplade till begåvningar. Det kan vara utomstående faktorer som i ett tidigt skede påverkar ett val som blir fullkomligt förödande för resten av ditt liv.”

Om varför du ska söka ditt kall istället för din talang (de hör ofta ihop, ändå):

”När man diskuterar talang är det oundvikligt att prata om kall eftersom de är så nära besläktade.
Att ha ett kall är att ha en livsuppgift. En sådan känsla brukar vara den största anledningen till att prestera utöver det förväntade.
Den är större än faktorer som personlig vinning och mer pengar och så vidare. En person som får bättre betalt vill snart ha löneförhöjning, en person som söker personlig vinning uppnår den och tröttnar och vill gå vidare.
Om din talang och din livsuppgift är sammankopplade är chansen står att du når oanade höjder. En person som har ett kall är beredd på att lägga ner oändliga timmar på det han eller hon brinner för på en nivå som inte står i relation till ekonomisk ersättning. Det blir därför nästintill omöjligt för konkurrenterna att hänga med.”

Om varför det lönar sig att satsa på det som känns lätt och roligt:

”Bästa sättet att definiera talang är genom slutsatsen att en talang oftast är det man upplever som roligt. Det finns alltid en stark koppling mellan det vi uppfattar som kul och det vi har en fallenhet för. […]
Vi tycker om det som vi har lätt för, det vi är bra på utan att anstränga oss”.

Om att hålla fast vid sin talang:

”Att upptäcka en talang och sedan hålla fast vid den är också en konst.
Eftersom vi hela tiden söker utveckling och nya utmaningar finns det en risk att vi går ifrån det vi är duktiga på.”

”Ju mer du söker efter din talang, desto mer kommer du att inse hur avhängig den är av din passion, din handlingskraft och dina drömmar. För att nå bästa resultat är du beroende av att alla dessa komponenter samspelar med varandra.”

Carlsson skriver även hur viktigt det är att satsa på det man är bra på och öva upp den begåvningen. För tiden räcker inte till så många talanger! Han hänvisar till 10 000-timmarsregeln. Den innebär att det krävs 10 000 timmar för att bemästra något till fullo, på den nivå där man skulle kunna bli världsledande inom sitt gebit.
”Att komma någonstans här i livet tar tid, så ha tålamod”.

Om att utveckla sin talang:

För att bli riktigt bra måste du välja ett mål som känns större än du mäktar med idag. Att öva något du redan kan ger ingen utveckling.

Har du listat ut vad dina kärntalanger är? Jag har tagit mig en funderare och listat de jag tror är mina. Som motvikt till självförhärligandet har jag också tänkt på nackdelarna med dem.

 1. Talets gåva
  Obs! Inte mina ord! *cringe*Det var faktiskt ett medium som sa det till mig, att jag har talets gåva.
  En mer lättsmält österbottnisk variant skulle vara att jag är ”bra på att hålla låda”. Och den begåvningen utnyttjar jag faktiskt varje dag. Om jag får citera mediumet igen så sa hon; ”du har alltid något att säga”. Och det är sant; jag kan inte minnas en endaste gång jag blivit stum och inte fått fram någon typ av respons. Det är otroligt praktiskt, faktiskt. Men det betyder inte att jag nödvändigtvis vill, eller ens behöver babbla hela tiden. Några väl valda ord kommer man långt med. Tystnad är också kommunikation, som ni vet.
 2. Snabbtänkt
  Att tänka snabbt har jag nytta av på så många sätt; det hör ihop med att tala också. Man måste kunna tänka snabbt för att gräva fram en bra kontring på några millisekunder. Man måste också kunna tänka snabbt för att vara verkligt handlingskraftig, speciellt i krissituationer.
  Jag är snabb med att greppa koncept och att snappa upp ”sånt som är på gång”. En nackdel kan ju vara att jag gör för snabba slutsatser också. Det är lite gamble över det hela. Men då är jag snabb med att rätta till misstaget också…
  Jag är heller inte en så värst god lyssnare just eftersom jag lyssnar efter helheten (att få en snabb övergripande bild av samtalet) och kapar av med en respons för tidigt. ”… men om jag får prata till punkt så… ” är väl J:s standardfras här hemma. Kan inte hjälpa det.
 3. Viljestark
  Jag frågade J nyligen om han tycker att jag är en ”tävlingsmänniska”. Han tyckte inte det, men däremot sa han att jag är viljestark. Jag vet inte riktigt vad det betyder, för jag anser mig inte vara en envis person. Jag skulle behöva stå på mig mer! Däremot ger jag inte upp så lätt; men det hör mera ihop med min stolthet igen (och det är väl en typ av fåfänga). Att jag är ”seg” tycker jag är ett bättre ord. Låter mera… ädelt.
  Jag kämpar tappert med allt jag företar mig och gör mitt allra bästa för att få båten i hamn.
 4. Fingerfärdig
  Jag har absolut ett intresse och en fallenhet för att ”pyssla”. Det blir oftare fint än fult och jag är rätt noggrann med estetiken (mindre med måtten). De senaste åren har jag främst fokuserat min pysselådra på matlagning och bakning; men när tiden är rätt ska jag börja göra andra sorters hobbyprojekt igen.
 5. Fantasi
  Försöker komma på ett adjektiv för detta; imaginär? Vet inte. Men jag har stor fantasi och det är en fantastisk rikedom. Eller som författaren till den här boken brukar säga; if you can dream it – you can be it.

Vilka är dina talanger?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.