fbpx
Bröllop,  Dagbok,  Inspiration

Bröllopsplaner

Nå ja, kanske dags att blåsa liv i bröllopsbloggen. Status just nu: stabilt! Den mest intensiva fasen i bröllopsplanerandet är över (puh, första puschen alltid tyngst) och nu klarnar de sista detaljerna i sakta mak.

Egentligen hade vi inte alls tänkt göra någon stor sak av vår ALLIANS (som jag kallar det), men projektet har ändå utvecklats ganska mycket från den originella tanken – som var ”bara de närmaste” och ”lite kaffe & tårta bara”.
Vårt bröllop kommer slutligen att bli en skräddarsydd mix av supertraditionella inslag (kyrkbröllop) blandat med egna idéer (som egentid , haha, vad är deeeet?).

Först blir det traditionell vigsel i Petalax kyrka. Datumet är 18.8.18 och det valde vi eftersom det passade oss i kalendern. Det var först efteråt som vi insåg att vi råkat välja årets ”poppis-datum”! Hm, kommer att se snyggt ut i ringen. 😉 Men det var som sagt bara en lycklig slump.

Fotograf är bokad till vigsel och porträttfotografering (vilken vi tänkte göra direkt efteråt medan gästerna beger sig till lokalen). Ni som blev oroliga efter våra självtagna förlovningsfoton kan pusta ut. 🙂

Nedan har jag gjort en visionboard för fotograferingen. Det låter kanske fånigt men det är en konst att få till bra bilder – man måste testa ut poseringarna innan! Spelar roll hur duktig fotografen är om vi står som två stela pinnar med lika stela leenden… Vi har inte allt för mycket tid att bli varma i kläderna heller så jag hoppas vi ”levererar” ganska direkt.

Jag misstänker ändå att jag kommer bli så pass känslomässigt tagen efter vigseln att alla de här detaljerna kommer att kännas sekundära och små. Iiik. Jag längtar faktiskt nu! Som jag sa åt Jonas häromdagen – bara du är där så ordnar sig allt annat. Det är ju vigseln som är det viktigaste.

Men tillbaka till planerna.

Grundidén om en lättsam eftermiddagsbjudning har vi hållit fast vid (vigseln är redan kl 13) men vi har bjudit desto fler gäster (<60 + kids) och hyrt en ordentlig lokal för kalaset.
Jag tänkte faktiskt VE OCH FASA hålla vår egen välkomstskål (har alltså fått höra att detta är otänkbart redan) och inte heller ha någon toastmadam/toastmaster som håller i trådarna (såvida ingen nu insisterar på att vara det men ingen har insisterat). Lättsamt, inbjudande, familjärt, intimt. Det ordnar sig!

Vi kommer att bjuda på plockmat (kall buffé) som jag till största delen beställt från Köttdisken i Malax – men jag kommer själv att baka pajer och bröd (åtminstone) för att dryga ut. Jag vet att det låter crazy att bruden ska fixa en del av maten  men, det är så lätt för mig att ordna på förhand. Det ger också mer utrymme i budgeten för annat som jag inte vill/kan ordna själv.

Dryck? Även om det är dagsbröllop ska vi självklart ha brudskål i mousserande vin och sen vin/öl till plockmaten. Men det behövs knappast lika mycket sprit som till en middag med dans, tänker jag. Detta med drycker har vi dock inte tagit itu med ännu… Men en resa till Tallinn känns kanske överkurs för det här ändamålet…

Tårtor har jag beställt av Nadine Hagman – en lokal hemmabagare som jag följer på instagram. 🙂
Vi kommer också att ha en godisbuffé till kaffet som sponsras av maxikarkki.fi (det enda på bröllopet som är sponsrat obs obs). Vi har alltså för närvarande 25 kg godis intryck i köksskåpet som ingen får röra. Tuffa tider!

Frisör är bokad – detta var ett av de svåraste sakerna att få till här i Vasa. Det var nästan så att salongerna slängde på luren så fort jag nämnde ”brudkamning”. Jag kan förstå att kamningar inte är något som alla frisörer vill hålla på med, självklart, men man kan väl sköta det snyggt? Kände mig så dum som kom med ett sådant jobbig förslag som att få mitt hår fixat till mitt bröllop. Vem skulle jag ha ringt då, rörmokaren? Jag fick alltså ett väldigt dåligt intryck av flera salonger i stan som jag länge varit nyfiken på. I will forgive but I will never forget!
Slutligen fick jag mig inbokad på Cava, på min knaggliga finska. Men jag bryr mig inte om språk bara jag får bra betjäning i övrigt.
En eloge till Sophie på skolhusgatan som inte ville ta emot mitt case men som ändå tog sig tid att rekommendera ett annat ställe. Jag fick också bra betjäning hos Ekta salong, de försökte få in mig och lade mig på väntelista, men de var tyvärr fullbokade den dagen. Inser nu att jag börjar låta som en galen bridezilla men jag ÄR väldigt easy going. Jag brukar låta studerande gå bärsärkargång i mitt hår på YA! och säger de ”vill du prova nåt nytt?” så säger jag alltid ”kör hårt”. JAG ÄR JU SNÄLL buhuu!

Klänningen är köpt och inväntar lite justeringar. Idag förde jag den till Mia Holm på syatelje A&M som ska korta den och fixa korsettsnörning i ryggen istället för dragkedja.
Önskar att alla kläder hade snörning, det är så behändigt och känns stadigt och bra. Signatur; svag coremuskulatur, ehrm.

 

Brudbukett och corsage har jag beställt av Anemone. Enda sedan jag sålde min kassaapparat till dem i höstas har jag räknat dem som ”min blombutik”. Jag går förvånansvärt ofta på feeling när jag väljer ställen. Jag gav henne en liten rolig utmaning faktiskt med buketten. Jag vill nämligen ha med zukkulenter i buketten! Inspobild nedan. Jag har ltie obehag för att köpa snittblommor då det känns så dumt att bara slänga dem kort efteråt. Om jag har en eller flera zukkulenter i buketten kan jag sätta dem i vattenglas efteråt och låta dem ta rot på nytt så de kan planteras om. Förhoppningsvis har jag ett mera bestående minne av min brudbukett i flera år efteråt.
Samma tänk har jag med dukningen. Min önskan är att duka med mini-växter som jag såg på plantagen. Det fanns till och med rosor. Skulle inte det vara alldeles bedårande? jag tycker det. Team ”vi som älskar mini-växter”.

Vad mer? Nå, som sagt inget band ska vi ha- men nog lite dans till tonerna av min laptop kopplad till förstärkare. Jonas har lovat att dansa bröllopsdans med mig och jag har ett par låtförslag. 😉

Men vad ska ni göra på kvällen då? VI SKA HA EGENTID! Jag har jobbat på tillräckligt många bröllop för att inse att de där storslagna festerna nog är mer för gästerna än för brudparet. Jag vill inte vara trött och packad på min bröllopsnatt. Jag vill sluta på topp!
Vi avrundar därför bjudningen mot kvällen. Några släktingar satsar säkert på efterfest någon annanstans och det tycker jag är en jättebra idé. Men vi drar tillbaka till stan på något sätt (chaufför och fordon ännu osäkert).
Jag tänkte boka bord åt mig och J till kl 21 på vår favoritrestaurang och därefter tar vi nog in på hotell. Tror jag bokar scandic. Blir mycket ”jag ska” här nu men det är jag som är ”bokaren” i familjen, ingen envåldshärskare. Hade jag fått som jag vill hade vi varit gifta för länge sedan *badum dysch*.

Egentligen hade vi tänkt resa bort någonstans på kvällen (tänk så romantiskt) – men efter lite eftertanke konstaterade vi att vi nog kommer att vara för trötta för det. Därför har jag sänkt kraven till att rummet ska ha jacuzzi. That’s it! Lite löjligt är det ju nog att ta in på hotell i egen stad – men ännu löjligare hade det varit att komma hem till lilla lägenheten, byta till pyjamas och kolla netflix. 🙂

Ja, det var väl bröllopsplanerna i stora drag. Förstås tusen detaljer kvar att berätta om men, på det stora hela.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.