fbpx
Dagbok,  Inspiration

Spridda tankar efter en helg i juni

Först, lite 30 års-krisande. Många saker blir sämre med åldern, har jag noterat. Jag märker till exempel redan nu, vid ynka 30, att balanssinnet är något helt annat än då jag var yngre. Jag får lätt svindel och blir åksjuk. Jag som älskade berg-och dalbanor som liten får numera yrsel vid blotta tanken! Mentalt kan jag jobba förbi det – men vad hjälper det då kroppen protesterar och hotar med uppkastning. Nej, den tiden då jag tumlade runt i livet utan problem är (redan) förbi.

Men vissa saker har faktiskt blivit bättre. Jag är till exempel ingen badkruka längre! Detta är förstås en inställningsgrej och inget fysiskt hinder – men efter förra årets instängda sommar med dubbla jobb och ingen fritid (obs, inget offer här – det var mitt eget beslut) så har jag börjat tänka om. ”Live a little” tänker jag och hoppar i plurret – nu när jag kan. Och nog är det ju härligt!
Åter igen – tänk så mycket jag gått miste om tidigare pga bekvämlighet och annat. Jag älskar ju att bada! Det hade jag glömt. Älskar att återupptäcka sidor hos mig själv som jag förträngt.

Inte ens 12-gradigt vatten kunde alltså stoppa mig och J igår när vi åkte på en dagsretreat till mammas sommarstuga. Det var så himla avslappande där. Vi drack kaffe på bryggan, eldade i bastun. Jonas tog en löprunda i skogen och jag fotograferade litet.

Med risk för att göra mig själv till åtlöje – men det här med självporträtt är lite en ny ”hobby” för mig. Det kallas ”advanced selifes” på instagram och jag följer speciellt en profil från Australien som är proffs på detta och inspirerar mig massor. Kolla in Sorelle Amore. För henne handlar det om att resa runt i världen och ta bilder – men eftersom det inte är aktuellt för mig satsar jag på att visa upp mina närmiljöer istället. När-turista!

Jag är totalt nybörjare och har varken bra kamerautrustning eller en superkropp att visa upp. Men Finlands landsbygd och skärgård duger och jag likaså – bara jag skulle lära mig att posera snyggt! Jag kämpar mest med vad jag ska göra av mina armar och fötter… Men det kommer väl.
När jag får råd att skaffa bättre kamera kommer det att bli lättare också. Det är just nu väldigt jobbigt att ställa in skärpan och ställa sig rätt då jag inte kan se på förhand hur bilden blir. Lyckas jag få in en bra pose är jag förstås suddig på den bilden. Bah.

Nå, det är som sagt en hobby. Konst! Om jag får be. Jag försöker ju faktiskt förmedla en känsla.

Visste ni förresten att ”se bra ut på bild” räknas som en nutida life skill? Den som inte ryggar för kameran är en vinnare! Tänk på det nästa gång ni fnyser åt en selfie. 🙂

På bilden nedan har Jonas precis kommit tillbaka från sin löprunda.

Just den här helgen pågår landets största orienteringsstävling; Jukolakavlen. Nattorientering. Om den här bilden illustrerar något så är det en purken orienterare! Han hade nog velat vara med i år men föreningen fick inte ihop något lag (det är stafett). Jag trodde inte att han  brydde sig så hårt men när vi lyssnade på radiosändningen på vägen hem önskade han nog att han varit där med de andra och upplevt alltsammans. Sen satt han uppe halva natten och kollade på TV-sändningen från tävlingen. Själv sov jag gott efter all havsluft.

Jag själv är ju inte ett smack intresserad av orientering, vilket gör att jag väldigt ogärna kommer med på tävlingar. Ibland har jag lite dåligt samvete över det. Men man kan vara en supporter på annat sätt, tänker jag, som genom att inte gnälla på att han tränar så mycket.
Orientering innebär ju inte bara många timmars träning (varje dag för J) utan även inrikesresor. Man kunde tänka sig att det blir träningspaus på vintern – men nej då är det ju skidåkning som gäller istället.
Varje gång han ska bort blir det lite diskussioner hemma – vilket jag tycker blir onödigt slitsamt i längden. För det första har jag superdålig koll eftersom det är så många ställen att hålla reda på. Man måste nog vara intresserad själv för att hänga med i programmet- alla tävlingar, var de hålls och när. Det är ju alltid något på gång, så jag blandar ihop det.
Jag tycker heller inte om när han frågar mig om ”lov” att åka bort på orientering – jag är ju ingen fångvaktare! ”Du gör precis som du vill” säger jag. Men så säger han sött, ”jo jo, jag vet. Men jag ville ju bara diskutera med dig. Vi är ju en familj”. 🙂 Då ger jag honom lov, eftersom det känns bättre för honom.

Äktenskapet, ser ni. Det är lite politik och lite förhandlingar – även om sådant man är överens om.

Innan vi for hade han kollat upp en sträcka i området och printat ut en karta åt sig. Det var roligt att springa på ett nytt ställe, tyckte han. Han såg inga människor men däremot en drös av rapphöns och små kycklingar! Det hade jag velat se.

 

NU TILL ETT ANNAT ÄMNE : NATURLIG HÅRVÅRD. 🙂

I kvällsbastun passade jag på att testa ett schampo som jag fått av en bekant, Tina Lindell. Hon är återförsäljare av Scaninavian herbs produkter i Finland.

Det kändes passande med naturvänligt schampo i skärgården – dessutom doftade det riktigt typiskt ”bastu”. Så det adderade till feelisen!

Produkten jag testade beskrivs som ett naturligt schampo, baserat på örter, avsett för normalt till fett hår. Örtextrakten i schampot ger hår och hårbotten en naturlig balans. Det skyddar också hår och hårbotten utan att skapa irritation. Ett utmärkt schampo för varje-dag-bruk, inte bara bastubruk alltså. 🙂

Observera att schampot är koncentrerat och att du därför endast behöver använda en mycket liten mängd. Konsistensen skulle jag närmast beskriva som en rinnande olja och jag tog ungefär en tesked i mängd, men två gånger (jag har väldigt tjockt hår).
Många olika örtextrakt och eteriska oljor ingår i detta schampo. Blåklint, till exempel. Det innehåller saponiner, naturliga tvålämnen, som också finns i såpnötterna som jag brukar använda! En annan av örterna som finns i schampot är rosmarin, som över hela världen används i hårvårdsprodukter. Det gav en fräsch doft!
För bästa resultat rekommenderas Scandinavian herbs balsam efter tvätt – och det är väl enda invändningen jag hade för egen del. Håret blev rent – men ganska trassligt utan balsam…

Ett stort plus med produkten är att den kändes skonsam för hårbotten. Jag ska fortsätta använda den hemma i kombination med ett ekologiskt balsam – kanske jag borde investera i ett balsam av samma märke? Ska höra med Tina.  Jag är också nyfiken på några av de andra produkterna i serien – som den som motar myggen! Och den som var bra för muskelvärk! Minns tyvärr inte vad de hette men Tina kan säkert berätta mera här i kommentarsfältet?

Vad brukar ni använda för produkter ”på skären”?
Tvättar ni er i havet eller i bastun? Berätta gärna!

 

kommentarer

 • Pia

  Måste tyvärr svara, vanlig schampoo å duschkräm. Skulle gärna använda sjö&hav men hittar inte det märket här i trakten.

  Å nej inte i havet, det e nog för kallt för min del 🙂

  • malinsdriftigheter

   Ja, åh de verkar helt ljuvliga de produkterna. Kanske något för polkuped att ta in i sortimentet? Ska tipsa henne.

 • Tina Lindell

  Scandinavian herbs produkter är naturligt rena produkter baserade på oljor och örter, fria från parabener och kemikalier.
  Javisst är det ett underbart shampo, milt och vårdande för dagligt bruk. Det fantastiska är att det passar lika bra på små barn som vuxna, dessutom är det ett jättebra hundshampo eftersom det förebygger kliande hud, insektangrepp och man kan tvätta ofta utan att torka ut huden och pälsen på hunden.
  Våroljan är en härligt vårdande och mångsidig olja som skyddar mot mygg och fästingar. Den kan dessutom användas som solskydd och fuktgivare kropps/ansiktsolja utan att kännas kladdig. En av våra absoluta topp produkter.
  M- mjölken, muskelmjölken tar hand om trötta sjuka muskler, träningsvärk och sjuk nacke mm.
  Gå gärna in och läs mer om produkterna på http://www.scandinavianherbs.se, är du nyfiken och vill veta mer tveka inte att ta kontakt med mig.
  Tina

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: