fbpx
Dagbok,  Företagande & karriär

Du blir aldrig rik på att skriva böcker – eller?

Hej hej dagboken.

Idag fick jag reda på hur många ex. som min bok Naturligt glutenfritt sålt 2017, d.v.s från maj till december månad.

1.272 st.

Det är helt okej, ändå!

Betyder det att jag är rik nu? Nej. 🙂

Jag vet inte exakt vad royaltyn per såld bok blir ännu  -men jag borde få ut en (för mig) vanlig månadslön på den här mängden. Dock ska förskottet dras bort från den summan ännu. I vilket fall som helst är en månadslön en struntsumma med tanke på arbetet som lagts ned – men jag har heller inte gått in för att tjäna pengar på den här boken. Min målsättning har hela tiden varit erfarenheten – att ge ut en bok ”på riktigt” genom förlag, skaffa kontakter i branschen, få publicitet i kanaler jag själv inte haft åtkomst till tidigare och nå en större målgrupp. På alla dessa punkter har förlaget M levererat – och jag är så tacksam för det.

Detta projekt är faktiskt ett minne för livet för mig.

Nu är det dock läge för fas 2 i min plan – att publicera ett nytt bokprojekt digitalt på egen utgivning. Det har alltid varit slutmålet för mig, så det är inga hard feelings mot mitt förlag på något sätt. De visste nog också från början att jag är ett vilddjur i sammanhanget, så det är knappast några hard feelings från deras håll heller.

Det som händer nu i fas 2 är att jag samlar allt som jag lärt mig av tidigare bokprojekt och satsar smart. Nu är det inget ”bära eller brista” -längre. Nu är det bära litet , eller bära stort som det finns att välja mellan.

Kaxigt, men låt mig förklara. Jag har gjort en del kalkyleringar (så att ni inte tror att jag går omkring och önsketänker).

Låt oss säga att jag säljer lika många e-böcker nu (sen) som jag sålt tryckta ex ifjol. Om jag säljer dem för mitt tänkta pris 9,90 € inkl. 24% moms borde jag således tjäna ihop 10.150,55 euro efter skatt – utan dröjsmål. Detta eftersom jag säljer boken utan mellanhänder via min egen webshop.
Webshoppen har jag byggt själv så den är nästan gratis i drift. Fotograferar till boken gör jag själv, liksom sätter ihop grafiken så det tillkommer inte någon utgift med sånt. Tryckkostnader blir det såklart inga, men ville inflika det ändå.
Redaktörsjobbet chansar jag med att göra själv också – med en kokbok känns det som att texten inte behöver sitta 100%. Speciellt med en e-bok! Mina läsare (ni!) är ändå vana med att konsumera mina recept på klingande bloggska, och ärligt talat vill jag hålla boken autentisk och personlig. Kunderna får vara domare, inte kultureliten.

Jag har förresten slutligen accepterat att jag är den folkliga och inte den creddiga, kulturella. Ni som såg stjärnornas stjärna på TV förstår mig nu när jag säger att jag är Casper och inte Ola. Ni vet också vem som fick gå hem med priset i slutändan.

Men mera riskanalys. Produktionen av boken kostar förstås både tid och pengar för mig att göra, även om jag gör allt själv. Arbetet har jag dock till min lycka erhållit stödpengar för att göra; totalt 2500 €. Det som kostar är råvarorna, men eftersom jag konsumerar min mat personligen så känns det ändå nästan som en vardagsutgift. Vi ska ju ändå äta!

Vad jag vill säga är att jag inte ser hur jag kan förlora på detta upplägg. Då mina tidigare bokprojekt varit förenade med stora risker (tagit lån, tryckt upp böcker själv etc) så är detta mer eller mindre riskfritt.

Även om jag bara når hälften av mitt säljmål (1300) så blir den vinsten ändå mer än vad jag fått ut av tidigare böcker. Då har jag heller inte räknat med royalty från andra distributörer!
Varje gång någon laddar ner min bok på biblioteket får jag nämligen en liten peng. Summan redovisas varje kvartal – jag fakturerar distributören som i sin tur fakturerar biblioteket. Hittills har det bara blivit småpengar för mig, men alla bäckar små! När jag laddat upp min e-bok i systemet finns den tillgänglig på alla bibliotek i Sverige och Finland som erbjuder e-böcker till sina användare – och det är rätt mycket folk. Gäller bara att få dem att upptäcka min bok när de scrollar runt. Risken är att folk inte köper boken utan nöjer sig med att ladda ner den tillfälligt via biblioteket. Men märker jag det så stryper jag tillgången, helt enkelt. Beror på om jag nått mitt säljmål eller ej.

Skulle det ändå bli så att min nya bok inte säljer så bra som jag vill sen, vad tror ni att jag gör då?
Gör en ny, såklart!

Det är faktiskt det bästa med den här publiceringsstrategin – att jag kan höja produktionen och göra flera böcker i året. Testa olika teman och nischer. Leva på det?
Till exempel skulle jag vilja göra en liten e-bok med nya recept på glutenfritt bröd. Den skulle kunna vara riktigt billig, hälften av priset – 4,90. Det tar mig ca en månad att pressa ur mig en sånt kompendium och säljer jag 500 st av den får jag också ut en mindre månadslön på 1,975 € efter skatt.

Eftersom jag inte kommer att behöva kånka några böcker och sälja fysiskt så kan jag behålla min dagtjänst (och lön) och således ha böckerna som en sidoinkomst. Det är verkligen de passiva inkomsterna som gör en rik.

Om du har läst så här långt kanske du tänker att jag gått och blivit pengagalen. Men det är inte sant. Pengar för mig är en resurs för att kunna göra det jag vill – skapa och vara kreativ.
Under de senaste åren har jag skapat en hel del och varit mycket kreativ – men det har kostat mig mer pengar än jag haft och kört min ekonomi i botten. I nuläget har jag kommit så långt med upprustningen av min ekonomi att jag kan se skuldfriheten i horisonten. Känna doften av den. Friheten. Den är 2 år fram om jag fortsätter i samma takt (helt okej). Ett halvår om min bok säljer bra (otroligt, kan nästan inte tro det själv).

Och denna gång ska jag inte halka ner i hålet igen. Jag vet bättre.

Jag vill avsluta denna kapitalistiska monolog med några ord framgång. Jag tror att jag äntligen förstått vad det innebär FÖR MIG. Det gäller även andra kreatörer.

En konstnär ska mäta sin framgång i kvalitet, inte pengar.
Jag har utarmat mina resurser (pengar) just för att jag ville hålla så jäkla hög kvalitet på allt jag gjorde. Men eftersom jag likställde framgång med pengar så kände jag mig aldrig framgångsrik. Tvärtom! Jag har haft en efterhängsen typ med mig hela tiden – och det är skammen. Självfördömandet.
Jag glömde bort att klappa mig själv på axeln för det som verkligen betyder något – att det jag gjorde var bra. Det var omtyckt. Upplägget var bara inte riktigt lönsamt.

Ni har säkert hört uttrycket ”do what you love- the money will follow”. Det är också vad folk sagt åt mig. ”Du kommer att klara dig bra du i livet, Malin” har tanterna på byn sagt. Jag har lett artigt och tackat – men gråtit inombords. Skulle vilja sända dem mitt senaste bokslut, liksom. Min sambo har många gånger påpekat att jag ÄR framgångsrik med företagandet – det bara känns inte ännu. Han har alltid trott på mig och uppmuntrat mitt entreprenörskap, fast det begränsat oss på många sätt i privatlivet.

Men inte längre! Det finns en tid för att odla och det finns en tid för att skörda – och nu fasen startar jag tröskan. Jag har absolut inget att förlora.

Det är faktiskt min kulturella plikt att genomföra bokprojektet – jag har ju fått stödpengar för den! Det kunde gott och väl räcka som motivation (eller piska då).

Jag är redan stolt över nya boken – fast den är långt ifrån klar. Och det är en känsla jag aldrig känt förut.
Tryggheten.

 


Rättelse kl. 23:54: Jag ändrade momsen från 10% till 24%, kalkylerna har därför ändrats något.  Jag har hittills enbart fakturerat e-böcker via svensk tjänst vilket innebär 0% moms för mig som finländare. Så, jag har inte behövt kolla upp momssatsen förrän nu och jag bara antog att det var samma somt tryckta böcker – men icke! E-böcker räknas som en tjänst/service. Tack Kugge för heads up!

kommentarer

  • Carina

    Malin, jag är lite sen att kommentera så du ser kanske inte det här, men jag hoppade nästan jämfota av iver när jag läste vad du skrev! Jaaa, du är så på G med att fatta galoppen att jag inte vet hur jag ska vrida mig. Hurraaa! Fortsätt fortsätt! Hade en massa saker jag ville säga men har glömt allt. Strunt i det, jag hejar rysligt på dig och det kommer att gå bra med böckerna, jag vet det. Obs pluralis… 🙂

    • malinsdriftigheter

      Ingen fara! Jag ser alla senaste kommentarer som nya oavsett hur gammalt inlägg. 🙂 haha, så kul med lite bekräftelse! Känner mig som en ”galen vetenskapsman” ibland när jag outar mina funderingar och bara möts med axelryckningar. Är jag knäpp som går igång på detta så mycket? NEJ! SKÖNT ATT VI ÄR FLERA! Tack för peppen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: