fbpx
Dagbok,  Personlig utveckling

Ge dig själv en chans – mina bästa tips för att njuta mer av livet

Låt dig inte luras av feel good-rubriken! Här kommer mina raka sanningar om självrespekt som är A och O för att kunna njuta av livet.

Bli bästis med dig själv! Du är din egen person och du behöver inte bli accepterad av någon annan för att leva ditt liv. Jag lyssnar på vad andra säger, och jag är kvinna nog att överväga andras inputs – men jag är en självgående maskin som inte behöver andras bekräftelse och stöd för att ånga vidare. Jag gör mitt bästa för att inte köra över andras tår, men ibland är det oundvikligt.

Ta mental distans från flocken. Acceptera att du inte kan bli omtyckt av alla – och det är tråkigt – men uppsidan är att det faktiskt inte spelar någon roll heller. Du kan lika bra säga som det är och vara ärlig med hur du känner. Vad jag menar är att du inte vinner något på att vara alla till lags och försöka göra ”rätt” hela tiden. Jag ser den överdrivna inställsamheten snarare som ett handikapp i livet. Förstå att du inte gör det för att vara snäll – utan för att du är rädd. Men det är lugnt, vi alla gör det ibland. Är rädda.

Outtalade saker suger, bokstavligen. Att försöka lista ut sociala koder och förväntningar är nog det mest energikrävande som finns. Det har jag (nästan) slutat med. Försöker i alla fall. Faktum är att jag hatar att gruppmentaliteten har sådan makt över mig ibland. Därför har jag svårt för grupperingar utanför arbetet, just för att så mycket tid går åt till att dansa runt allas egon innan vi kan sätta igång. Jag blir ”irriterad i ansiktet” (öh, för att jag ÄR irriterad kanske?) och det är big no no. Man ska dölja vad man känner. Speciellt irritation, för det är lite svagt. Sånt ska man dölja på mötet och släppa ut som elakt skvaller sedan (fast det tycker inte jag).

En man är aggressiv när han skriker och gormar. En kvinna uppfattas som aggressiv redan vid det skedet när hon inte är till lags. Snacka om snävare spelplan för oss! Därför tar jag inte åt mig om någon tycker att jag är nonchalant, sur, puschig, aggressiv eller nåt, för det stämmer inte. Gå in i ett random restaurangkök och se för dig själv vad aggressivt ledarskap är. Jag är bara rak och tydlig, det är inte något elakt med det. Jag önskar att fler kvinnor var raka och tydliga också, det har vi faktiskt utrymme för.

Distans och perspektiv! Min vändpunkt i mitt liv var när jag tog rejält med distans från sånt som gjorde mig illa. Då fick jag rum att växa och få klarhet i allt. Det var superjobbigt, för i tomrummet kom alla tankarna och sorgen och bitterheten. Men efter ett tag började jag må mycket bättre. Nu känner jag att jag är tillräckligt stark för att ta ”the highroad” med de flesta konflikter som uppstår. Jag har fullständigt accepterat att det blåser på toppen, men jag kan hantera det. Inte för att jag har någon övertro på mig själv utan för att jag har verktyg för det. Jag känner mig själv.
På ett mindre dramatiskt plan så kan jag säga att miljöombyten, stora som små, är det bästa du kan göra när du mår dåligt. Kan du inte byta perspektiv i huvudet så kan du i alla fall göra det fysiskt. Kanske följer hjärnan med om den inte är allt för envis…

Känslokontroll. Lyckan är en ständig pågående förhandling med dig själv. Med känslokontroll menar jag absolut inte att man ska förtränga någonting, snarare hitta balansen. Jag tvingar inte mig själv att vara glad när jag är ledsen – påklistrad positivet är inte äkta vara och känns inte heller som det. Men jag förhandlar om alla känslor. Okej, jag får en halvtimmes bitterhet och fördömanden (i mitt huvud) på jobbet idag, privat – lite gråt i duschen efter ett jobbigt besked, en timmes powerwalk med arg musik i lurarna på kvällen och hårda steg på stan – men sen får det vara bra, faktiskt.
Jag hedrar mina reaktioner, för jag har rätt att känna som jag känner. Men jag har inte rätt att använda mina känslor som ett slagträ på mig själv och få mig och andra att må dåligt. Eller hur? Där går gränsen.

Ögonen på bollen. När du pratar om ett problem som är på bordet idag men du börjar använda ord som ”allt”, ”alla”, ”alltid” så har du tappat fokus på problemet. Ett exempel; punka på bilen. Det händer förstås alltid mig och nu är allt förstört och alla kommer att bli arga på mig för att jag kommer för sent till jobbet och jag kommer säkert få sparken bla bla. Nå, kanske ni inte är så hispiga – men ni förstår vad jag menar. Ta istället en pragmatisk koll på det hela. Stop, ta ett andetag och tänk logiskt och döm inte situationen. Däcket gick sönder för att jag antagligen körde på något vasst eller så var det något fel på däcket. Jag gör vad jag kan för att åtgärda problemet.


Lyssna på musik! Är du på dåligt humör? Börja kanske med musik som matchar ditt humör för att sedan bygga upp till allt peppigare låtar. Att sjunga i bilen höjer mitt välmående direkt. Obs, är du en person som lätt påverkas av musik, som mig, skulle jag starkt avråda från att lyssna på allmän radio där vad som helst spelas. Vad du lyssnat på när du körde till jobbet har större inflytande på din prestation än vad du kanske tror.

Motionera. Kroppen är gjord för det, så är det bara. Raska promenader är bäst enligt mig! Det är tillräckligt utmanande fysiskt samtidigt som det ger mig minst psykisk stress/vånda innan. Jag passar på och lyssnar på poddar som jag gillar.

Lägg kroppshat-snacket på mute! Jag tycker ärligt talat inte att jag är snygg alls, men jag respekterar mig själv så mycket att jag inte mobbar mig själv för det. Jag försöker göra det bästa av det jag har och inte ge taltur åt mitt självhat allt för ofta. Det är en bättre coping mekanism tycker jag än att försöka tvinga mig själv att älska det jag ser. Jag är okej! Du är okej! Du behöver inte ta ditt utseende på så stort allvar hela tiden. Låt det inte stoppa dig från att göra det du vill, ta plats osv.

Gör inte livet onödigt svårt för dig! Det är tillräckligt utmanande ändå. Döm inte ut dina chanser i förväg, det är väl onödigt.  Med andra ord – var inte en dummis mot dig själv. Ta tid för att läka, tid för att tänka. Ge dig själv en ny chans varje dag. Ge livet en chans att BLI BÄTTRE.

Våga vara oförutsägbar! Ta andra vägar än du brukar, ta dig an saker på andra sätt, gör nya saker, utvecklas! Gör en makeover! Det är bara obekvämt om du själv gör det till något jobbigt. Slå bort alla såna osäkra tankar och bara gör. Folk köper nästan vad som helst bara du gör det med självförtroende. Dessutom tvingar du andra att omvärdera dig och inte ta dig och vad du ”är” för givet. Sånt borde komma automatiskt kan man tycka, men det gör det inte.

Det är lite som när man dansar zumba, gör man det lite försiktigt och halvdant (för att man är rädd för att skämma ut sig) ser man faktiskt supertöntig ut också. Gör man rörelserna fullt ut och vågar hänge sig till uppgiften blir dansen mycket bekvämare, roligare för dig och du ser till på köpet ascool ut.

LYCKA TILL!

Was this helpful? Kommentera gärna.

kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: