Pizzabotten av falafelmix


Malins mat / söndag, maj 6th, 2018

Är du på jakt efter ett recept på snabb och lättlagad pizza – gärna vegansk, glutenfri och proteinrik? Som dessutom är en fröjd för både öga och gom? Då har du kommit rätt! Jag tror nämligen att jag löste denna (till synes omöjliga) ekvation igår kväll.

Lösningen lyder – pizzabotten av falafelmix!

Eller, vilken som helst kikärts-vego-bullar mix duger. Jag valde Risentas tomat-och basilikabullar, tänkte att smaksättningen skulle passa bra till pizza. Blandningen består av kikärtor*, majsmjöl*, rismjöl*, quinoamjöl*, tomatpulver* 5 %, linfrö*, morot*, amaranth*, havssalt, persilja*, basilika* 0,7 %, oregano*, svartpeppar* och selleri*. ( *=ekologiska ingredienser). Kan tillägga (för säkerhets skull) att jag inte är sponsrad av Risenta, jag gillar genuint deras produkter.

SÅ HÖR GÖR DU PIZZABOTTEN AV FALAFELMIX

1. Tillred mixen enligt förpackningen (tillsätt vatten och olja i det här fallet).
2. Platta ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ta vatten på händerna så går det smidigare.
3. Grädda bottnen på 200 C i ca 10-15 minuter, tills torr och knaprig.
4. Ta ut bottnen och låt svalna. Toppa med raw toppings.
Alternativ; tillsätt ost och traditionell pizzatopping och kör i ugnen ytterligare en stund tills osten smält.

Jag gjorde en “plant based pizza” med ogräddad topping bestående av hemlagad paprikahummus och grönsallad. Jag tycker helheten blir superfräsch! Egentligen hade jag tänkt ha på avokado också – men det fick jag skippa då mina avokadon hemma inte var mogna ännu.

Den här falafel-pizzan är både nyttigare än vanliga falafel (eftersom du inte steker i olja) och pizza (eftersom den inte innehåller vitt mjöl, jäst, eller ost). Mätt blir du också – och tillfredsställd.

Eftersom både bottnen och hummusen innehåller mycket bönor blir man ju proppmätt av 3 bitar – men på ett bra sätt! Kände mig inte alls upplåst efteråt. Med tillfredsställd syftar jag på att mitt sug för pizza ganska enkelt botades tack vare den mustiga tomatsmaken från kikärtsbottnen samt den fylliga hummusen. Den knapriga salladen var sen pricken över iet. MUMS!

Clean eating kotzone, eller nåt. Även om jag inte riktar gillar uttrycket “clean eating”. Det dryper av pekpinnar.


Jag försöker hålla en avslappnad inställning till hälsomat. Maten ska vara inspirerande och kreativ – och smaka gott! Bra mat ska man få livslust och energi av. Då räcker det inte med att maten är “clean”, den måste tilltala alla sinnen.

Jag kan också tipsa om det här receptet på pizzabotten med chiafrön och glutenfria falafels.

 

Hoppas att ni har en härlig söndag! Mera matinspiration utlovas nästa vecka.

Obs! Om ni gör min mat och lägger upp bilder på instagram, tagga gärna med “malinsmatblogg” eller “malinsdriftigheter” så hittar jag er och kan lajka! Jag vill se vad ni hittar på för goda toppingar och andra kreationer av den här bottnen.

Kramar, Malin


0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.