fbpx
Dagbok,  Personlig utveckling

Vad är det för bra med det här?

I förra veckan gjorde jag något riktigt slugt. Jag såg till att låta nytta och nöje sammanfalla då jag bokat in ett arbetsmöte i Jakobstad samma dag som föreläsningen ”Träna din inre kondition” med föreläsaren Thomas Gunnarsson från Sverige. Föreläsningen ordnades av Jakobstads arbis och tillställningen drog mycket folk.

Jag skulle beskriva föreläsningen som en riktig ”feelgood-föreläsning”. Även om jag inte blev helt golvad av materialet så blev jag på väldigt gott humör! Det är värt varje euro, det.

Gunnarsson var noga med att påpeka att han inte levererar några nya tankar under kvällen utan snarare påminnelser. Men några saker skrev jag faktisk ned.

  • Man ska förhålla sig positivt till livet – vara en så kallad ”bra-sökare” – men inte förtränga känslor. Alla känslor är signaler på något.
  • Tolerans! Kom ihåg att en otrevlig människa bär på något otrevligt.
  • Sluta grubbla – våga fråga! Det här ska jag bli bättre på.
  • Oavslutade saker suger! Oj, vad mycket russin jag slösat på denna punkt.
  • Undvik rätt & fel-fällan! Nu minns jag inte hur han formulerade detta, men själv förklarar jag det som att höja sig över småaktigheter. Take the high road. Kräver ganska välfyllt russinpaket för att orka det, hehe. En bra sak att säga är ”det ligger något i det du säger…”.

Det återkommande temat under kvällen var en analogi om ett ”russinpaket”. Snabbt förklarat; hur se till att hålla den där vår egna ”russinlådan” välfylld och inte tappa russin i onödan. Ett annat sätt att förklara fenomenet kunde vara ”energitjuvar” och andra saker som dränerar oss på mental styrka. Oss själva till exempel – grubblerierna! Det finns läckage av både interna och externa orsaker.

Men att vara en bra-sökare i en värld av FINN FEM FEL och ett skolsystem där endast felen pekas ut på provet o.s.v är ju inte det allra enklaste. Vi är ju tränade att söka ut felen. Gunnarsson lärde oss därför några olika knep att ta till när negativa saker händer. Ett av dem, som han återkom till många gånger, är att ställa sig frågan ”Vad är det för bra med det här?” . Banalt, men effektivt. Vi fick alla ett armband med just den texten på som en extra påminnelse.

Faktum är att mitt nya tanke-verktyg sattes på prov redan på vägen hem från föreläsningen! Det var sent, mörkt och tomt på vägarna. Jag brukar aldrig köra för fort men nu måste jag ha varit ovanligt trög och missat hastighetsbegränsningen på ett visst parti. Det blixtrar till i fartkameran. Fan också! Med stundande resa i maj och andra stora utgifter har jag verkligen inget utrymme för fortkörningsböter i min budget.

Efter någon minut ploppar den här tanken upp; vad är det för bra med det här?
Motvilligt försöker jag närma mig den högst motbjudande idén att hitta något positivt med vad som just skett. Jag kör nog ganska länge innan jag kommer på något. Jag förvånas faktiskt över hur svårt det är!
Min första idé var också något små-bitter; okej, jag har nu en orsak att jobba extra hårt med företaget för att få extra inkomster. Något annat ”bra”? Nå, jag har en liten anekdot att dra på bloggen. Tja, där tog det väl slut.

Väl hemma berättade jag allt för Jonas om föreläsningen och det lilla missödet på vägen hem. Han tyckte nog också att det var sjukt onödig utgift och ojjade sig också lite. Som väntat.
Sen berättade jag om den där bra-sökarövningen jag försökte göra i bilen.

”Jag hade verkligen svårt att komma på något bra med det där”, sa jag.
”Hah – jag kunde komma på en bra sak direkt, jag!”
”Öh, jaha? Vadå?”
Han ler sockersött:
”Du kom ju lite snabbare hem till mig” 🙂

På senare tid har han verkligen börjat få till det Jonas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.