fbpx
Dagbok

Naturligt glutenfritt-bloggen är avslutad

Flyttlasset har gått igen! Denna gång menar jag digitalt. Alla recept på min receptblogg ”Naturligt glutenfritt” som jag producerat för tidningen glutenfritt (åretrunt.se) har nu flyttat över till denna site! Bloggen är också borttagen från året runt.

Recepten hittar ni numera här

Det var mitt eget beslut att avsluta samarbetet och grunden till beslutet ligger enbart hos mig.

Nu kanske ni tänker; tröttnar jag alltid så där fort på något?
Hm. Ja och nej. Saken är den att jag faktiskt hade lobbat för den här chansen långt innan jag (plötsligt) fick den. Min första kontakt med tidningen (och frågan om eventuell blogg) var redan 2015 i och med min första glutenfria bok som jag försökte promota på olika sätt. Men det tar tid att etablera sig med något och att knyta en kontakt. Mycket längre än jag kunnat föreställa mig innan.

Jag förstår ändå att den här ”glutenfria Malin” är rätt ny för er.
2017 blev jag riksaktuell med boken ”Naturligt glutenfritt” vilket gjorde också mig ”ny” inom ämnet. Det är inte så länge sen. Men ni ska komma ihåg att förlagsbranschen tuggar otroligt långsamt. Alla de där glutenfria recepten gjorde jag under första halvan av 2016. Och ska vi gå riktigt långt tillbaka så hade jag min mest intensiva glutenfria period 2014 när jag producerade min första glutenfria bok. Så ganska länge har jag hållit på med detta!

Men så hände det jag önskat och lobbat för så länge. Hösten 2017 blev jag tillfrågad att blogga för tidningen glutenfritt. Under den här (för mig) långa tiden hade jag utvecklats ganska mycket ifrån det strikta glutenfria och jag visste att jag inte skulle trivas i det temat så länge till. Jag tackade ändå ja till jobbet som bloggare hos dem – och jag bloggade om glutenfri bakning i nästan ett halvår ändå. Det lustiga är att så fort jag skrev på bloggkontraktet och började jobba med den så krackelerade min låsning med det egna skrivandet, och idén till denna sida, malins driftigheter.com föddes. Men det var så gott då när jag ju precis skrotat tanken om att blogga på egen site… men så fungerar livet. 🙂

Jag var alltså ganska ”over it” (den glutenfria vinklingen) redan 2017 när andra boken kom ut. Men jag kände att det varit nödvändigt att göra en sådan bok IGEN för att få in foten på marknaden på riktigt. Jag valde att kompromissa med min kreativitet och fokusera på att lösa ett specifikt problem, glutenfritt. Men sen ville jag ganska snabbt ut ur lådan…

Jag har i flera år känt mig väldigt begränsad i mitt uttryck och jag har en stark längtan efter att få bara vara ”jag” och blomstra ut kreativt. Men det är som sagt en soppa jag skapat själv! Min största förhoppning var hursomhelst att komma upp på scenen tack vare min glutenfria vinkling – men att kanske bli upptäckt och sedd som något mer när jag väl stod där. Att någon ska ge mig en chans till något bättre. Men jag börjar inse att den ”någon” kanske måste bli mig själv.

Jag har som sagt kompromissat mycket med mitt kreativa uttryck det senaste åren, och det är bara som det är. Men jag har ändå försökt kråta in mig själv i det hela. Min önskan har varit en sådan kompromiss att få arbeta glutenfri mat/bakverk MEN under brandet Malins mat – men förlaget rådde mig till den här naturligt glutenfria nischen. Det är förståeligt, enklare att sälja in ett specifikt koncept och marknadsföra det. Så tänkte de också på året runt, glutenfritt. Där hade jag också önskat att få branda mig som Malins mat (med glutenfria recept som ett kriterium, inte ett brand) – men av förståeliga skäl blev det samma upplägg som min bok där också.

Det är alltså min kunskap som säljer än så länge och inte jag som kreatör. Men nu ska det bli ändring på det.

Har jag då helt kastat in handduken med glutenfritt? 
Med att jag ”utvecklats från det glutenfria” menar jag inte att jag slutat göra glutenfria recept. Det är bara själva paketeringen som förändras. Precis som till exempel receptkreatören och tv-kocken Jessica Frej, som är glutenintolerant, inte alls framställer sig som ”den glutenfria kocken” vill också jag ha mer syre in i köket. Öppna ett fönster i min låda! Jessica gör helt enkelt Jessicas mat och det är bara en bonus att allt är glutenfritt. Så vill jag också ha det här på bloggen. Malins mat, helt enkelt.

Det har varit en fantastisk erfarenhet för mig att få matblogga för Aller media och min gissning är att jag fortsättningsvis kommer att konsulteras gällande glutenfria recept i tidningen glutenfritt. Det var inte mitt öde att blogga för dem men det var absolut ett steg på vägen… till vad det nu är som kommer att bli min grej.

Faktiskt, nu när jag testat mina vingar med svenska samarbetspartners känner jag att jag fått en nytändning med mina egna målsättningar. Jag har under de här månaderna fått mycket beröm av min redaktör (som tycker att jag är, citat ”toppen”) och det har stärkt mitt självförtroende som innehållsproducent. Jag ÄR bra. Jag KAN göra det här, jag ÄR ett proffs – och tänker fortsätta på det spåret (dock som ensamvarg igen).

Nu börjar ett ganska gediget arbete med att gå igenom alla recepten och städa upp dem efter flytten. Det är alltid NÅGOT som försvunnit; bilder och ingresser. Jag tar mig nu an uppstädningen systematiskt genom att redigera ett recept i taget. Jag fixar till bilder och text samtidigt som jag SEO-anpassar recepten. Det kommer att ta sin lilla tid  -men om jag gör ett recept om dagen borde det inte gå allt för lång tid innan alla recept följer samma mönster. Det är heller ingen brådska för mig personligen. Den här siten kommer jag att hålla mig till nu för all överskådlig framtid.

Idag har jag hunnit med ett recept, Baka glutenfri pajdeg med citronfyllning och italiensk maräng . Om ni klickar på den får ni en fingervisning om hur det kommer att se ut på matsidan framöver.

Välkommen hem, mina recept 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.