fbpx
Dagbok

En intraprenörs dagbok – min jobbvecka

Inspirerad av inlägget ”min jobbvecka” på bloggen Välkommen hem bestämde även jag mig för att göra ett likadant inlägg om mitt jobb. Jag tänkte först berätta litet om min arbetsplats och sen ”redogör” jag lite kortfattat för vad jag gjorde på jobbet förra veckan.


Som bakgrund kan jag berätta att jag nyligen gick från en vardag som entreprenör på heltid – till att bli projektanställd på deltid (50%) – till heltidsanställd (på samma projekt). Mitt nuvarande kontrakt gäller fram till augusti. Sen vet jag inte vad som händer med mig! Men det återstår att se, jag känner mig inte så värst stressad för det ännu i alla fall.

Många har frågat mig hur det känns att vara anställd nu efter så många år som egenföretagare och jag förvånar mig själv faktiskt med mitt svar – det känns nämligen inte särskilt annorlunda alls! Orsaken till det tror jag ligger i att jag gått och blivit en intraprenör istället – alltså en entreprenör inom organisation. Jag fortsätter förverkliga mina idéer precis som när jag var min egen, bara att nu gör jag det inom en organisation. Jag är också väldigt nöjd med att äntligen få nytta av min högskoleutbildning! Jag gjorde faktiskt både slutpraktik och slutarbete på den här arbetsplatsen, men inom ett annat projekt som inte finns längre. Min dåvarande handledare jobbar fortfarande här – så nu är vi kollegor och jobbar i samma korridor.

Det är första gången jag jobbar i offentliga sektorn. Det är verkligen en bra erfarenhet för mig som hittills bara jobbat för privatföretagare (och för mig själv).
Jag jobbar alltså nu på Yrkesakademin i Österbotten (YA!) som är en lärande organisation med ca 250 anställda och 2200 studerande. Upprätthållare och ägare är samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. YA! Verkar på fyra orter; Jakobstad, Pedersöre, Vasa och Närpes.

Jag jobbar på enheten i gamla Vasa. Många tänker att jag jobbar ”på yrkesskolan”, men egentligen har jag inget med yrkesutbildningen att göra. Jag har min arbetsplats i en byggnaden bredvid skolan (i B-huset) på en avdelning som kallas UNC (utvecklings- och näringslivsscenter). De flesta projektanställda sitter här (men inte alla).

På bilden nedan har jag ringat in min avdelning med röd penna.

 


Jag är anställd på projektet Våga satsa. VågaSatsa! är ett 3-årigt (2015–2018) utbildnings- och informationsprojekt vars åtgärder riktar sig till i första hand blivande företagare samt etablerade företag på landsbygden. Projektet utbildar, inspirerar och synliggör företagande på landsbygden och strävar till att öka intresset för företagsamhet och företagande. Målsättningen är dels att höja affärskunnandet bland etablerade företagare och via kunskap höja konkurrenskraften men också att möjliggöra tillväxt i företagen.

Projektets verksamhetsområde är Österbotten (Larsmo i norr – Kristinestad i söder).

Projektets t-shirts som vi delar ut åt kursdeltagare och medverkande i vårt program.

Projektets målsättning är också att utbilda start up-företagare för att ge dem bästa möjliga start på företagarkarriären. Starta eget-kurserna kan man säga är navet i vårt kursutbud. Jag är med i det teamet av 3 personer som tillsammans håller de kurskvällarna.

Mitt jobb, förutom att föreläsa, är att planera aktiviteter som gör att projektet uppfyller sina målsättningar. Jag planerar kurser för småföretagare men sysslar även med informatörsarbete – planerar och verkställer olika promotionkampanjer som synliggör företagandet på landsbygden.
Nu när jag jobbar heltid så gör jag mer eller mindre allt det dagliga arbetet själv medan projektledare Linda Nygård (min närmaste kollega) fokuserar på administrativa saker som rapporter och redovisning samt tänker på finansieringsstöd. Hon jobbar också med annat (handledning etc) medan jag, i alla fall för närvarande, är 100% dedikerad till detta.

Min arbetsvecka vecka 10

Måndag
Veckan började med fortbildningsdag för YA! s personal. Temat var yrkesutbildningsreformen som är en del av regeringens spetsprojekt. Eftersom jag jobbar endast med projekt och näringsliv så hade jag inte så jättestor behållning av informationen – men jag fick i alla fall bättre koll på läget i huset och vad reformen innebär för mina kollegor.

Rektorn informerar.

Det med reformen som står ut mest för mig är att vi inte kommer att ha några vuxenstuderande längre utan alla är kort och gott studerande. Det är också mycket mer fokus på individen och individuella studieplaner än förut. ”Produktionen” i huset ska bli effektivare och resurserna fördelas smartare, till exempel med mer inlärning i arbetslivet än förut och mer individuella studievägar.

Fortbildningen slutade kl 15 med kaffe, efter det satt jag och jobbade med mitt föreläsningsmaterial till kursen i starta eget. Jag hann också lansera avsnitt 3 av vår podcast – som jag spelat in och redigerat på sportlovet.

Tisdag
På tisdagen var det dags för min sista tjänsteresa till Jakobstad på ett tag (har åkt fram och tillbaka ganska mycket i februari för kurser och events som vi ordnat). Jag körde dit på eftermiddagen (tar 1h och 20 min att köra, vilket räknas som arbetstid) och checkade in på hotell. Jag installerade mig och ögnade igenom mina papper en stund samt svarade på mejl. Jag har alltid många bollar i luften och flera mejlkonversationen på gång med alla möjliga som ska knuffas vidare varje dag…

16.30 hoppade jag i bilen och körde till Rosenlunds prästgård för att föreläsa. Där mötte jag upp Linda och strax före kl 17 var alla deltagarna på plats. Vi började med en inbjuden gäst; Sanna Kankanpää från concordia, som informerade om hur det fungerar med startpeng. Sen föreläste jag.

Kl 20 avslutade vi och jag var tillbaka på hotellet 20.30. Då beställde jag lite mat och tog ett bad (!). Sen kröp jag till kojs och somnade ganska omgående.

Rosenlunds prästgård.

Våga satsa-projektet ordnar starta eget-utbildning i vår i Jakobstad, Vasa och Närpes – och tisdagens föreläsning var Jeppis-gruppens fjärde kurskväll av fem. Vi har delat upp kvällarna i olika teman och den här kvällen var det min tur att föreläsa om prissättning.

Det var första gången som jag föreläste om något så konkret; men jag tyckte att det gick ganska bra ändå? Jag förankrar informationen väldigt mycket i mina personliga erfarenheter, just för att konkretisera ämnet så mycket som möjligt och det brukar uppskattas.

Onsdag
Steg upp 07:30, gjorde mig i ordning och åt frukost på hotellet. Sen satt jag på rummet och filade på min andra föreläsning (om försäljning och marknadsföring) fram till check out kl 12. Då hämtade projektledare Linda upp mig (hon bor i Jakobstad och har kontor på YA’s enhet i stan) och så åkte vi till Skorpan på lunch. Deras soppor är alltid så otroligt goda! Mätt blir man också.

Ett tillfälligt kontor på hotellrummet.

Efter lunchen åkte vi till YA!s enhet i Jakobstad där jag och Linda satt och jobbade på varsitt håll fram till kl 15. Sen åkte vi till Concordia och hämtade upp några starta eget-broschyrer som vi lovat ge till våra studerande. Det ärendet gick så snabbt att vi behövde döda lite tid hemma hos Linda. I vanlig ordning gjorde Linda smoothies till oss och vi catchade upp om vad som är på gång i projektet och på jobbet. Vi sitter ju i olika städer och jobbar så när vi träffas har vi mycket att tala om!

Sista kvällen på starta eget-kursen i Jakobstad.

Tillbaka på Rosenlund. Jag höll min sista föreläsning i samma manéer som på tisdagen. Vi avslutade lite tidigare, sista kvällen till ära. Det var lite vemodigt att säga hejdå till kursdeltagarna som man ändå kommit rätt nära på så kort tid! Man borde lära sig att hålla distans till människor i det här yrket – men både jag och Linda är sådana personer som bryr sig på riktigt om människor och vill att alla ska bli sedda och hjälpta.
Den här Jeppis-gruppen var ändå rätt liten så det blev kanske extra personligt då. I vasa har vi dubbelt så många deltagare på kommande, så kanske blir det annan dynamik där. Vi får se. Men vår första starta eget-kurs med starta eget-teamet var i alla fall avklarad och det gjorde jag och Linda high five på. Lite trötta och slitna, men nöjda med vår insats. Varken hon eller jag är vana föreläsare så det har varit extra påfrestande.

Efter föreläsningen körde jag hem till Vasa igen och jag var hemma ca kl 22. Tog genast en dusch och landade sen pladask i sängen, helt slut.
Hörde Jonas på avstånd prata i telefon med sin pappa, han nämnde något om mig och sa;
”jo hon har nog kommit hem nu.”
”Mmm… hon var nog helt fääärdig.”

Sen somnade jag.

Torsdag
Tillbaka på kontoret, med en hel del administrativt att ta tag i. Arbetsresor har en tendens att få mig lite ur balans… Jag har flera kortkurser och events som jag planerar och alla är i olika skeden av sin utveckling.
Ni skulle bara veta hur mycket jobb det är med att planera utbildning! Man ska komma på rätt kurstema, hitta rätt föreläsare, ta in offerter på föreläsare och i vissa fall utrymme, boka kaffe & smörgås, boka utrymme, mata in kursen på eduya (där anmälan till kurserna görs), fördela praktisk information till kursdeltagare, praktisk info till föreläsaren (ex. faktureringsuppgifter) samla in feedback och kursdagböcker… Till och med ytterdörren måste man boka för att den ska vara öppen kvällstid. Jag informerar också alltid våra samarbetspartners om vad vi har på gång, vasek t.ex. För att inte glömma all annan marknadsföring. Jag puffar för kurserna per e-post (både externt och internt), trycker upp flyers, beställer annons i tidningen, gör event på fb, puffar i våra fb-grupper och på instagram…  Jag gör all some-grafik själv men flyers och annonser gör husets grafiker åt oss.

Lunchpaus. Jag brukar för det mesta ha med egen mat som jag äter i personalrummet. Ibland äter jag cafeterians lunch, eller på studeranderestaurangen. In till stan åker jag bara om jag får sällskap. Jag har haft drygt efter min sambo under dagarna i Jeppis – så jag föreslog lunch tillsammans (han jobbar ganska nära mig). Han hämtade upp mig och så for vi till Panini (ett av våra favoritställen).
Jag är lite extra kär i honom just nu. Vårkänslor? Vi kan knappt slita oss från varandra! Det är så mysigt att samköra till jobbet och hålla kontakten under dagen. Vi pussas alltid ”hejdå” och den här veckan har det bokstavligen slagit gnistor om oss då jag haft min statiska vinterkappa på mig. Han har tvingats ”jorda mig” med händerna innan han vågat sig nära, haha.

Tillbaka på kontoret. Den här torsdagen var det meningen att vi skulle ha hållit en kvällskurs i Malax – men den var jag tvungen att avboka tidigare pga för få deltagare. Då hade jag verkligen gjort allt i min makt för att locka kursdeltagare. Mejlat alla jag företagare känner i byn, företagarföreningen, KOMMUNDIREKTÖRN, marthorna… Annonserat i social medier… Haft extra insatt möte med föreläsaren för att finslipa materialet så att det riktar sig ännu mera till företagare än förut. Företaget vars utrymme jag bokat (plus smörgås och kaffe) blev ju också utan affär, så det var ju inget vidare heller. Ja, usch vad mycket tid och resurser som gått åt. Därför var det surt att avboka! Men sånt händer. Vi har svårt att dra folk söder om Vasa, det är bara att konstatera.
Under resten av torsdagen styrde jag upp ett nytt försök med kursen. Dealade om nytt datum och flyttade den till Vasa istället. Du kan läsa mer om den här. 

Fredag
På fredagen fick jag mycket gjort. Lanserade den omflyttade kursen i Vasa. Fixade anmälningslänk. Bytte utseende på marknadsföringsmaterialet (så att det ska kännas lite mer som nytt). Puffade för den på facebook.
Skrev välkomstmejl och praktisk info till alla som ska komma på kursen ”starta e-handel” följande vecka (som jag också planerat från scratch). Det blir kul!

Linda var på besök på Vasa-enheten. Vi lunchade ihop på studeranderestaurangen och så gick vi igenom podcast-teknik. Hon ska snart göra sin första podcastintervju med en företagare i området så jag visade henne hur man gör.

Sen satt jag fram till kl 16.30 och spånade på en idé som jag haft en tid, i anslutning till starta e-handelskursen. Ett studiebesök till ett företag som sysslar med webb!

Lite nedslagen efter floppen i Malax bestämde jag mig för att försöka alliera mig med en samarbetspartner. Ni vet. För extra dragkraft. Det visade sig vara ett smart drag!

Jag fick med mig Tommi på Vasek och tillsammans fick vi till det här eventet på Creamarketing om en vecka. Jag känner mig sjukt nöjd! Det ska bli jätteintressant. Hoppas att vi får många deltagare, det är ju inte varje dag vi ordnar såna här företagsbesök.

Det var fint att få ta helg med flaggan i topp. Linda messade ”bra jobbat Malin”.

Tja, det var en vecka på mitt jobb. Ingen vecka är den andra lik. Intressant är det hursomhelst och väldigt givande för mig att få arbeta med företagare. 


Tillägg 13.03. En detalj som jag lämnat ute var att jag dragits med hemsk huvudvärk hela veckan, så att jag lyckats ta mig igenom de här sju dagarna var en seger i sig. Tyvärr blev det inte bättre över helgen så nu är jag sjukskriven i två dagar för att vila upp mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.