Malins mat

Så här gör du mina knapriga, glutenfria falafel


Falafel är en vegetarisk maträtt som är vanlig i Mellanöstern. Den består av friterade bollar oftast gjorda i huvudsak på kikärter, lök, färsk persilja- och/eller korianderblad och kryddor. Mina falafels är helt glutenfria och jag kryddar dem bland annat med grönsaksbuljongpulver.

Mitt bästa tips är att köra kikärtsbullarna i ugnen först så att de stelnar en aning, på bilden nedan har jag precis klickat ut dem på plåten. Därefter steker jag upp hälften av bullarna till middag och andra hälften fryser jag in för senare bruk. Smart va?

GLUTENFRIA FALAFEL
2 x 400g kikärter på burk
2 ägg
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 msk sesamfrön
1 dl rismjöl
2 tsk psylliumfröskal (eller 1 tsk psylliumpulver aka fiberhusk)
3 tsk grönsaksbuljongpulver
1 dl färsk persilja
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 krm cayennepeppar
olivolja (att steka i)

1. Skölj kikärterna.
2. Blanda alla ingredienserna i en mixer eller matberedare.
3. Mixa till en jämn smet. Låt gärna smeten svälla en liten stund och bli fastare.

Alternativ 1:
Lägg ugnen på 200 C. Klicka ut små bollar av smeten på en bakplåt med hjälp av två teskedar. Stek kikärtsbullarna i ugnen 5-10 minuter, bara så mycket att bollarna stelnat. Ta ut dem ur ugnen och stek dem frasiga i stekpanna i rikligt med olja.

Alternativ 2:
Gör smeten och låt den svälla i kylen över natten. Då blir smeten mycket fastare och du kan forma bollar direkt av den. Skippa momentet med ugnen och stek dem direkt i stekpannan med rikligt med olja.

Servera med sallad. Passar väldigt bra med en kryddig tomatsås också.


0

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close