Naturligt glutenfri runebergskaka


Malins mat / torsdag, februari 1st, 2018

Jag tar gärna ut svängarna när jag bakar och jag skapar gärna kreativa spin off’s av traditionella bakverk. Runebergstårta till exempel. För det mesta blir det snyggt. Men i år vet jag faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta åt min kreation!? Mitt mönster (som i tanken var en god idé) för närmast tankarna till utomjordingar, x-files och “crop circles”, och inte var det heller särskilt humant av mig att bara låta varannan gäst få glasyr på sin bit.

MEN.

Kakan var i alla fall helt fenomenalt god! Så jag lägger upp receptet ändå. Varsågoda!

Glutenfri runebergskaka

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2,5 dl pofiber
2 dl rismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
1 dl punsch

Sockerlag:
0,5 dl punsch
0,5 dl vatten
2 msk socker

Glasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten
2 tsk citronsaft
hallonsylt till garneringen

 

GÖR SÅ HÄR

Kaka: Vispa smör och socker fluffigt med elvispen. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda torra ingredienser och rör ner dem i äggsmeten. Späd med punschen. Grädda kakan på 180 C i ca 25 minuter. Låt svalna.

Blanda punsch, vatten och socker i en kastrull och låt koka upp (då minskas i alla fall största delen av alkoholen). För helt alkoholfritt, använd äppeljuice. Vät kakan med blandningen.

Blanda ingredienserna till glasyren och spritsa ut ringar på bakverket. Fyll ringarna med hallonsylt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *