fbpx
Malins mat

Supergoda och lättbakade glutenfria bullar utan jäsning

Idag ska jag berätta för er hur jag rör ihop mina glutenfria bullar, på det minst invecklade sättet. Rör ihop, grädda, klart. Låter det för bra för att vara sant? Tja, det är smöret som gör’et. Och bakpulver.

Fördelen med att baka glutenfritt är faktiskt det uppenbara – att man slipper baka med gluten. Inga procedurer och ritualer för att ”utveckla glutentrådarna i degen”(och så vidare) är längre aktuella. Skönt! Det jag vill säga är att man kommer väldigt långt med simpla bakpulverdegar! Ett exempel på bröd som jag bakar enligt samma princuper är min snabbakade focaccia.

Du kan laborera med mjölsorterna. Kokosmjöl får degen att smaka sötare och ”bulligare” enligt mig, därför har jag med det. Men det är inget måste. Mandelmjöl ger också mycket smak. I receptet nedan har jag i alla fall valt att använda rismjöl, potatismjöl och kokosmjöl, men som sagt. Det är enkelt att byta!

Här kommer receptet!

GLUTENFRIA BULLAR – MALINS HASTIGA SMÖRBULLAR
12 st
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk psylliumpulver (fiberhusk)
1 dl pofiber
1 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
1 nypa salt
50 g smält smör
2 ägg
3 dl turkisk yoghurt

Smör, i tärningar
uppvispat ägg till pensling
pärlsocker till dekorering

1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Tillsätt smält smör, ägg och yoghurt.
3. Blanda degen väl och klicka ut den i pappersformar på en plåt.
4. Tryck ner en liten tärning smör i varje bulle.
5. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda på 200 C i ca 12 minuter.

Åh, så lycklig jag blev den dagen när jag lyckades med det här receptet. Som jag har saknat att sätta tänderna i nybakta smörbullar alltså!

Spara gärna receptet på pinterest!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.