Julig pavlovatårta i fyra våningar


Malins mat / torsdag, december 14th, 2017

Idag fyller jag år! 29 vintrar är saldot. 🙂 Av den anledningen blir det festlig stämning på bloggen idag. Jag ska visa er årets födelsedagstårta och ge er recepten på den också. En vintrig, julig (och ljuvlig) pavlovatårta i fyra våningar!

Det bästa med kalas, tycker jag, är att jag får ett “legitimt tillfälle” att baka en maffig tårta. Eftersom jag fyller i december är temat givet; vinter och jul. I år bestämde jag mig således för att försöka mig på en julgrans-pavlova!

Tårtan består av en sats marängsmet fördelad på 4 bottnar, tripp trapp trull. Som fyllning blev det helt enkelt vispad grädde och en hemlagad vaniljkräm gjord på de överblivna äggulorna från marängtillverkningen.

Jag stod länge i mataffären och funderade vilka frukter och bär som skulle kunna ge vinterstämning till kreationen och valet föll slutligen på granatäpple och björnbär. Sambon var med och hjälpte till; han är väldigt förtjust i exotiska frukter så jag fick typ slita loss honom från hyllorna för att komma vidare från frukt-och grönsaksavdelningen! Det var för övrigt hans idé att jag skulle använda en skiva carambola som stjärna i toppen.
Förslaget godtogs.

Nedan följer receptet.

JULIG PAVLOVATÅRTA

Bottnar:
6 äggvitor
315 g strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljextrakt

Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp.
Tillsätt vinäger och socker litet i taget, fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Vispa sedan ned majsstärkelse och vaniljextrakt.
Värm ugnen till 150 C. Ta fram en bakplåt, klä den med bakplåtspapper och skissa ut 4 cirklar på pappret (jag ska dock erkänna att jag bara kladdar ut allt direkt utan att skissa först). Börja med att göra en botten som är lite större i storlek än en assiett, en till som är något mindre, ytterligare en till som är något mindre än föregående – och den sista bottnen (toppen) blir en vanlig, stor maräng. Jag får plats för allt detta på en normalstor plåt.

Grädda bottnarna i 10 minuter, sänk sedan värmen till 110 C och grädda ytterligare 45 minuter.
Flytta mycket försiktigt över den första bottnen på ett tårtfat och spritsa ett lager grädde längs kanten, 1 cm marginal. Jag använde en rund tyll och spritsade en yttre ring av bollar, sedan en inre, rak ring. Kratern i mitten fyllde jag med vaniljkräm.

Upprepa proceduren tills hela kakan är fylld. Dekorera med bär och granatäpplekärnor.

Vaniljkräm, dubbelsats (blir väldigt mycket över så använd till annat).
6 äggulor
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad
8 msk socker
4 msk majsstärkelse
en generös klick smör

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull och värm upp alltsammans på spisen. Vispa konstant i bottnen medan krämen värms upp. När krämen börjar tjocka, dra kastrullen av värmen och fortsätt röra. Klicka till sist ner smör och låt det smälta ner i krämen. Låt vaniljstången ligga kvar i krämen tills monteringsdags.


2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.