Naturligt glutenfria jättemuffins med banan och choklad


Malins mat / söndag, oktober 22nd, 2017

Halloween är på intågande, men jag har inte riktigt hunnit med i svängarna i år med pynt, tema-bakverk och hela faderullan så jag bakar något mera tidlöst istället. Muffins! Amerikanskt och överdrivet blev det ändå även utan halloweenpynt; låt mig presentera jättemuffins med mosad banan och stora bitar mjölkchoklad. MUMS!

När jag planerar mina recept utgår jag alltid ifrån mitt skafferi och vad som finns där. Om mitt hem vore ett företag skulle detta definitivt ingå i vår hållbarhetspolicy! 🙂 Jag berättar detta eftersom ni kommer att “lida” litet av det här framöver när ni ögnar igenom mina ingredienslistor. Jag blandar nämligen friskt olika mjölsorter i mina recept. Jag väljer utifrån vad jag tycker skulle passa och vad jag råkar ha hemma. Men jag hoppas att ni inte tycker recepten blir för invecklade på grund av det! Tvärtom! Jag uppmuntrar faktiskt er hemma att göra detsamma; blanda och ta vad ni haver! Jag skriver ut hur mycket mjöl i gram jag använt totalt; och så är det upp till er att följa mitt exempel av mjölsorter jag använt eller hitta på en egen blandning. Ni förstår vad jag menar sen! Annars, fråga loss i kommentarsfältet så hjälper jag er.

I äkta amerikansk anda använder jag en sån här glass-skopa med fjäder för att fördela smeten. Det är faktiskt sjukt smidigt, blir mindre spill och alla muffins blir automatiskt lika stora.

Vid inventeringen av skafferiet upptäckte jag 3 bananer i min fruktskål. De såg ut att vara i den fasen av sina liv när  påbörjar  sista vandringen mot skräpkorgen – så de fick istället tjänstgöra som bas i mina muffins.
Övermogna bananer går enkelt att mosa och är riktigt saftiga och goda i det här formatet. Jag skulle INTE rekommendera att baka med färska och fasta bananer. Det blir inte alls lika gott och de är jobbiga att mosa. Jag bryter ner de skalade bananerna i en skål och mosar med gaffel. Om du måste kämpa för att pressa sönder dem har du inte tillräckligt mogna bananer, helt enkelt.

Jag blandade ihop smeten, fyllde 10 pappersformar med smet (rågade, som ni ser) och toppade varje muffin med hackad mjölkchoklad.

Men jag måste bekänna en sak! 🙂 Precis när jag skulle placera ut pappersformarna i plåten upptäckte jag att JAG HADE INGA. Så mycket för mitt pretentiösa inventerings-rabbel då! Jag fick helt enkelt släppa allt och cykla iväg till affären. Väl hemma, en halvtimme senare, hade smeten hunnit gottat sig så mycket att den blivit fast i konsistensen. Detta skulle aldrig hända med en vetesmet men eftersom jag rört ner psyllium i smeten hade den börjat slemma sig. Men vet ni vad, jag undrar om inte detta lilla missöde i själva verket är orsaken till att de blev så lyckade?! Muffinsen steg så vackert i ugnen och blev fasta och fina.

En annan ingrediens som för tankarna till USA är vaniljextraktet. Om du inte får tag på det, eller har lust att använda det (jag tillhör den sistnämnda kategorin ganska ofta), går det givetvis lika bra med vaniljsocker eller vaniljpulver.

Här kommer receptet!

NATURLIGT GLUTENFRIA JÄTTEMUFFINS MED BANAN OCH CHOKLAD

10 st.

DU BEHÖVER:

2 ägg
100 g farinsocker
1,5 dl naturell yoghurt (grekisk/turkisk)
50 g kokosolja, smält
1 tsk vaniljextrakt
3 mogna bananer, mosade

200 g glutenfria mjölsorter*
2 tsk psylliumpulver (jag använde fiberhusk)
1 dl kakao
0,5 tsk bikarbonat
en nypa havssalt

150 g hackad mjölkchoklad

* jag använde
50 g teffmjöl
50 g majsstärkelse
60 g rismjöl, fullkorn
40 g mandelmjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 C
  2. Mät upp alla torra ingredienser i en skål.
  3. I en annan skål; rör ihop ägg, socker, yoghurt, vaniljextrakt och mosade bananer.
  4. Rör ner torra ingredienserna i äggsmeten, litet i taget.
  5. Placera ut 10 st pappersformar i en muffinplåt.
  6. Fyll varje pappersform till bredden med smet och toppa med hackad choklad.
  7. Grädda muffinsen i ca 12 minuter, tills chokladen ovanpå börjat få färg.
  8. Låt svalna innan du hugger in!

Låt väl smaka! 🙂

Om ni undrar vem som plåtat de fantastiska bilderna så är det JAG! Vill skryta litet eftersom jag för en gångs skull blev riktigt nöjd med mina bilder. Det blev lite “Leila bakar” över dem, tycker jag.
Jag plåtar alla mina bilder i böcker och bloggar själv (med blandat resultat, men värt att nämna).

Ha nu en fin söndag allihop; och glöm inte att följa mig på instagram och facebook.  Nästa vecka blir det ett bröd, en kaka och en maträtt här på bloggen.
Vi hörs! // M.


0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *