fbpx
Malins mat

Snabb, vegetarisk pastagratäng

När man är kock är det lätt att ta åt sig av alla dessa förutfattade meningar och konstiga förväntningar på ens vardagsmatlagning.

Det känns som att det finns ett väldigt fisförnämt kock-ideal där ute som jag tycker är helt omöjligt att leva upp till när man är en modern arbetskvinna. Ska jag på riktigt behöva göra precis ALLT från grunden för att få kalla mig kock? Koka min egen buljong varje dag? När tomatsås för en vanlig dödlig innebär att öppna en burk så skulle jag alltså behöva skålla tomater i kokhett vatten, skala dem, hacka dem och koka dem några timmar och SEN skulle jag ha min bolognese klar någon gång mot småtimmarna…

Vem orkar nu stå och göra tomatsås från grunden efter jobbet? På en tisdag? Inte jag. Ne-e. Det finns en uppsjö av tomatsåser för pasta i affären och jag brukar välja en ekologisk tomatsås med lite kryddor i. Jag använder dylika såser som grund till massor av rätter;  i köttfärsen, i grytor, soppor och gratänger.

I receptet nedan får ni ett bra exempel på hur det går till när jag svänger ihop en enkel vegetarisk gratäng.

 

 

SNABB PASTAGRATÄNG, VEGETARISK
4 port.

300 g fusilli eller pennepasta
2 st färska jumbo-champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
olivolja
salt, peppar, örtkrydda, honung
1 burk tomatsås (färdig pastasås)
1 förp. (150 g) riven mozzarella
tomater, skivade: till garnering

Lägg ugnen på 200 C. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Under tiden; putsa svampen och skär den i skivor. Skala och finhacka löken. Dela paprikan, ta ur kärnhuset och strimla den. Värm upp olivolja i en stekpanna och fräs lök, svamp och paprika mjuk i några minuter. Krydda med salt, peppar, torkade örter och lite honung.
När pastan kokat klar häller du av vattnet och rör ner tomatsåsen i pastan. Ta fram en ugnsform och sprid ut ett lager riven ost i bottnen. Toppa med 1/2 av grönsakerna och därefter 1/2 av pastan med tomatsås. Upprepa proceduren: ett lager ost, resten av grönsakerna och resten av pastan. Avsluta med ett sista lager ost och dekorera gratängen med tomatskivor.

Grädda i ugnen ca en halvtimme, eller tills osten fått fin färg.

kommentarer

  • Marie Lenschow

    Låter som en riktigt god gratäng – fast jag skippar svampen ? Och självklart måste man inte koka egen tomatsås även om man är kock, absolut inget fel på färdigköpt. ☺

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.