Malins mat

Glutenfria surdegsvåfflor


surdegsvåfflor8_blogg

Jag är fortfarande inne i min surdegsperiod – det är ju så roligt! Jag blir åter och åter igen förstummad av hur väl det fungerar i den glutenfria bakningen.

surdegsvåfflor4_blogg

Nu till påsk har jag för första gången testat att göra surdegsvåfflor. Jag gjorde en salt variant som jag serverade med en hemlagad potatissallad med ägg och räkor. Lax hade också varit fenomenalt gott att blanda ner, men det hade vi redan på påskbordet så var och en fick lägga till det om man ville.

surdegsvåfflor6_blogg

Det brukar vara ganska trixit med glutenfria våfflor att få till rätt konsistens på smeten. Det tar några laggar och små justeringar innan det blir rätt, men med surdeg blir det perfekt på en gång. Det är faktiskt helt otroligt! Lova att ni testar detta!

bloggvåfflor

Jag tycker att smaken påminner om blinier, så då förstår ni att de passar fint med salta tilltugg som rom och fisk.

 

SURDEGSVÅFFLOR
1 dl glutenfri surdeg ( recept )
1 dl rismjöl
1 dl havremjöl (ren havre)
1 krm salt
1 msk socker
2 ägg
2 dl mjölk
50 g smält smör

Rör ihop surdeg, mjöl, salt och socker i en bunke till en tjock gröt. Gröp ett hål i mitten av smeten och knäck ner 2 ägg. Rör om ordentligt till en slät smet. Späd med mjölken och rör till sist ner smöret. Om du har tid så låt gärna smeten stå och svälla en halvtimme eller längre på köksbänken innan du börjar grädda.

surdegsvåfflor7_blogg

Servera våfflorna med salta toppings. Är även goda som söta, men då skulle jag gärna ha med lite mandelmjöl och kokosmjöl i smeten.


0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close