Malins mat

Fredagsbiff med vitlökssmör och ugnsbakad potatis


TGIF! Nu känner jag att det är dags för ett nytt recept på bloggen. Men, jag hinner inte göra så mycket “egen” mat och bloggrecept just nu… Jag har hela två olika uppdragsgivare som jag gör recept för och fotogragerar så det tar allt kökstid. Ni får ett recept ur min nya kokbok istället: fredagsbiffen. Passar väl bra? Här står det att du ska steka biffen, men nu i sommarvärmen tycker jag givetvis att du ska slänga den på grillen! Smaklig spis – och trevlig helg!
 
Jag brukar normalt inte ange hur stora biffar du ska köpa, det påverkar inte receptet. Själv brukar jag köpa 125-150g. Kom ihåg att banka biffarna lätt och låta dem stå framme en stund före tillagningen.
 
 
 
FREDAGSBIFF MED ROSTAT VITLÖKSSMÖR OCH UGNSPOTATIS
 
ARBETSGÅNG Börja med att förbereda biffarna, olja in och krydda. Sedan gör du potatisen. När den är i ugnen kan du göra vitlökssmöret. Till sist steker du biffarna i het stekpanna med olja och smör. 
 
BIFFAR
4 nötytterfilébiffar eller entrecote
barbeque ”rub” krydda

Ringla rypsolja över biffarna och massera in grillkryddan.
 
VITLÖKSSMÖR MED ROSTADE SESAMFRÖN 
 
 4 vitlöksklyftor
0,5 msk olivolja
1 msk sesamfrön
200 g smör
1 tsk havssalt

Skala vitlöken och skär den i bitar. Stek den mjuk i olja över medelvärme ca 5 min. Mosa sönder vitlöken i pannan med en träslev. Häll vitlöken i en skål och lägg tillbaka pannan på värmen och rosta sesamfröna. Rör smöret smidigt och blanda med vitlöksmoset. Smaka av med salt och servera det rumsvarmt.
Smöret kan göras flera dagar i förväg. Gör en lång tub invirad i plastfilm som du kan skära skivor av, eller spritsa snygga rosor av smöret på en bricka. När rosorna stelnat går de att föra över i en burk.
 
 fredagsbiffen5
UGNSBAKAD POTATIS
6 portioner
 
ca 0,5 kg mjölig potatis 
2 msk smör eller olivolja
salt, peppar, timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisarna noga och skär dem i önskat format, exempelvis klyftor eller stavar. Koka potatisbitarna i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och klicka ner smör och kryddor i kastrullen. Lägg på locket och skaka om. Bred ut potatisen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och baka i ugnen ca 30 minuter tills potatisen fått vacker färg. Känn efter med en gaffel om potatisen är klar. 


1

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close