fbpx
Malins mat

Fröknäcke och superenkel fikonmarmelad

Jag lovade att dela med mig av lite recept från min kundkväll i måndags. Min senaste version av det klassiska fröknäcket är kryddat med kokossocker (så insnöad på det jag nu – det är ju så fruktansvärt smakrikt med sin karamelliga smak) och lantbuljong. Gott! Här kommer receptet!

Malins fröknäcke


1 dl majsmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
0,5 dl kokossocker
1/2 tsk renee voltaires lantbuljongpulver*
1/2 dl kokosolja 
2,5 dl hett vatten. 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Hetta upp vatten och låt kokosoljan smälta ned i det. Rör ihop med torra ingredienserna till en smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på plåt, det går lättast genom att lägga ett bakplåtspapper över smeten och pressa ovanpå pappret med händerna. Grädda knäcket på 150 grader i ca 50 min. Skär sedan upp i bitar och låt vila i ugnen på eftervärme. Tips! Om du vill ha fina kanter och jämnstora bitar av knäcket, ta ut plåten efter halva tiden och klipp det i bitar medan det ännu är mjukt. 
Fikonmarmelad
250 g torkade fikon**
2,5 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 dl råsocker

Skär fikonen i små delar, kasta bort kvisten – den är inge vidare att tugga på. Blanda ihop alla ingredienser och sjud 10 – 15 minuter. Mixa med stavmixer om du vill. Förvara i en burk med tättslutande lock i kylen. 
* går också att använda grönsaksbaserat buljongpulver av annat märke
**jag använde saltå kvarns ekologiska
Chokladfudgen som jag smaksatta med lakritspulver – det receptet tog jag härifrån. Tillsätt 3 msk grovt lakritspulver, lite mindre av den malda sorten. Smaka dig fram tycker jag!

kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.