Malins mat

Glutenfri äppelpaj


Så blev det äppelsäsong med dunder och brak. Jag är liksom aldrig förberedd?
Alla gillar vi äpplen men vad ska man göra med produktionen från tre sprängladdade träd som anländer på en och samma gång? Ifjol gjorde vi egen cider av skörden men i år hade vi lite beslutsångest gällande en äppelkross och äppelpress. Vi lånade ifjol och hade tänkt köpa egen i år – men vi vi har inte hittat någon i Vasas affärsutbud… :/  På nätet finns det men jag undrar om det inte är lite för sent nu att börja beställa… äpplena är ju här!
Själv är jag en sucker för äppelmos så jag har inga som helst med problem att lägga dem i en stor kastrull och koka sönder dem allihop. Jag gillar äppelsaft också. Tror jag ska ta mig an ett sådant litet äppelprojekt på söndag då jag är ledig…
Nå, jag gör äppelpaj så länge. Nytt för i år – en glutenfri variant. Jag bakade den i min älskade avlånga pajform med löstagbar botten. Allt blir så snyggt i den… 🙂
MALINS ÄPPELPAJ
100g smör, i bitar
1 dl florsocker
1 msk vatten
Fyllning:
1 burk (ca 250g) ricottaost eller kvarg
3 msk rårörsocker, farin- eller muscovadosocker
1 tsk malen kanel
2 ägg
mandelflarn

Nyp ihop mjöl, smör och socker till smulor i en skål. Tillsätt vatten och forma degen till en boll. Låt degen stå i kylskåp en halvtimme innan du trycker ut den i en pajform. 
Värm ugnen till 200 C. Lägg ett ark aluminiumfolie över pajen och tryck ned det längs insidan av formen, ovanpå degen. Detta för att stöda kanterna och minimera risken för att de rinner ned. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Gör under tiden fyllningen: Rör ricottan smidig och tillsätt socker och kanel. Rör ned ett ägg i taget. Bred ut fyllningen i pajskalet. Skala äpplen och skär dem i skivor (halvmånar). Rada dem vackert ovanpå pajfyllningen och tryck ned lite lätt i smeten. Strö över mandelflarn. Grädda pajen tills den stelnat och fått vacker färg, ca 10-15 minuter beroende på pajens form. 
* jag blandar min egen av olika glutenfria mjöler och stärkelser, beskrivning, men du kan såklart använda färdig köpt.
Ps! Skippa för guds skull inte det där foliemomentet – tänkte gå dåligt med mina kanter när jag gjorde det. Fick snabbt som attan ta ut pajen och börja trycka upp degen igen… glutenfria degar tål uppenbarligen inget fusk. 

0

3 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close